Brændende kærlighed med bacon og løg er altid et hit herhjemme. Og eftersom vi nærmest altid har god bacon i køleskabet og løg/porrer og kartofler i grøntsagsskuffen, så hører brændende kærlighed bestemt også til vores “nemme løsninger”. Og på dage hvor vi ikke har fået handlet ind, eller hvor der er blevet ændret planer, er det bestemt ikke utænkeligt, at der ryger en portion brændende kærlighed på menuen. Men det sker selvfølgelig også, at det er helt planlagt.
Brændende kærlighed – nem opskrift.
Og brændende kærlighed var lige præcis, hvad det blev til i går aftes. Vi havde haft travlt med at rydde op og sætte havemøbler og krukker ud på terrassen. Morten havde desuden hygget lidt med at samle sin nye cykel. Pludselig var klokken blevet 18.30 og vi var blevet sultne, men havde ikke rigtigt fået forberedt aftensmaden.
Resultatet blev derfor, at Morten skrællede kartofler og lavede kartoffelmos. Og imens fik jeg gjort bacontern og løg klar til at komme på panden. I køleskabet var der både hjemmelavede, syltede rødbeder og syltede rødløg. Og der var også frisk persille i en krukke i vindueskarmen. De syltede sager blev anrettet i 2 skåle. Persillen blev hakket og kom på bordet sammen med en stor skålfuld kartoffelmos og det samme med panden med bacon- og løgblandingen. Og så var der lækker aftensmad.
Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer under opskriften.
Brændende kærlighed
Denne ret er fryseegnetIngredienser
- 1½ kg kartofler (helst vinterkartofler eller melede kartofler)
- 2 dl mælk
- 75 gr smør
Bacon-løg topping
- 300 gr bacon (skåret i tern)
- 4 løg (skrællede og skåret i tynde ringe)
- 2 tsk sukker (kan udelades)
- salt og peber
- evt friskhakket persille til pynt
Fremgangsmåde
- Skræl kartoflerne, skær dem i mindre tern og kom dem i en gryde.
- Hæld vand i gryden til kartoflerne lige netop er dækkede (ingen salt). Læg låg på gryden, bring den i kog og kog kartoflerne møre. Det tager ca 20 minutter. Imens laves bacon-løg topping.
- Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem helt tørre.
- Lun evt. mælken og tilsæt smør og halvdelen af mælken til gryden. Mos kartoflerne med et kartoffelmosjern, et piskeris eller en el-mikser på laveste hastighed. Tilsæt resten af mælken lidt ad gangen, indtil konsistensen er passende.
- Smag mosen til med salt og peber.
Bacon-løg topping
- Varm en stegepande op og steg bacontern brune og sprøde. Hæld herefter baconstykkerne over på en tallerken og sæt dem til side.
- Kom løgringe på den varme pande og steg dem møre og bløde i baconfedtet. Tilsæt evt. en smule sukker til løgene, hvis de ønskes ekstra brune og karamelliserede.
- Når løgene er bløde, kommes bacontern tilbage på panden. Blandingen vendes rundt og der smages til med salt og peber.
- Server kartoffelmosen med topping af bacon og løg. Evt med et drys friskhakket persille. Traditionelt spiser man syltede rødbeder til brændende kærlighed, men syltede rødløg er også godt.
Den klassiske livret.
I tidens løb har jeg set masser af forskellige bud på brændende kærlighed. Lige fra den helt simple, som udelukkende bestod af kartoffelmos med flæsk/bacon i tern, til en variant med hvid sauce. Og endelig den klassiske udgave med mos, bacon og bløde løg.
Lækre variationer.
Jeg kan rigtig godt lide den klassiske udgave. Men det er også lækkert at “pimpe” sin kartoffelmos ved at tilsætte forskellige former for rodfrugter og lave en rodfrugtmos. Jeg kan eksempelvis anbefale pastinakker, persillerødder, jordskokker, gulerødder, selleri eller rødbeder. Vær dog OBS på, at hvis man bruger rødbeder, så får man en meget lyserød prinsessemos.
Se også – Enebærgryde I Svenske kødboller med flødesauce I Kartoffelmostærte
Bacon-løg toppingen kan man ligeledes peppe op. Man kan fx bruge forskellige slags løg (gule løg, rødløg og forårsløg), porre eller æble i tern. Æblet kan måske lyde lidt underligt, men de små tern af stegt æble giver et fantastisk lækkert modspil til de søde, stegte løg og det salte bacon. Så jeg synes helt klart, at man skal give det et forsøg, hvis ellers man bryder sig om det.
Og så må vi jo ikke glemme det syltede element. Rødbeder er selvfølgelig lækkert. Men kan man lide syltede rødløg, så er det også virkelig godt som tilbehør til brændende kærlighed. Og man går såmænd heller ikke helt galt i byen med en omgang hjemmelavet agurkesalat eller en asie, hvis det nu skal være.
Lyder lækkert – og super god ide med at tilsætte andet end ‘bare’ løg og bacon. 🙂 Vil lige tilføje at bacon hjemme hos os er hjemme røget. 🙂 Det bedste jeg har smagt til dato, og vi køber faktisk ikke bacon i butikker mere.
Nina – Uhhh hjemmerøget bacon og hamburgerryg er bare det bedste – min far hygger også med den slags projekter engang imellem 😀
Så har du det lige i nærheden. 🙂
Nina – Det har jeg nemlig og det er så lækkert 😀
Kender det godt. Vi kan gå helt i panik hvis vi ikke har røgvarer hængende – i det dertil indkøbte køleskab. Så går min mand straks igang med saltning osv.
Brændende kærlighed er en nem og lækker ret – mange vil nok kalde den for “mormor” mad.
Jeg vil dog skrive, at det faktisk er ret vigtigt, at man bruger de rigtige kartofler til kartoffelmosen så man ikke ender med, at stå med en “lang” og klisteret mos.
Lige netop nu er det ikke det store problem fordi, at man får det bedste resultat med gamle kartofler, men har erfaret at det alligevel er vigtigt at man bruger den rigtige sort til mos.
Så kig en ekstra gang på kartoffelposen om sorten egner sig til kartoffelmos – det er der heldigvis en del der gør. Og ellers kan man med fordel bruge bagekartofler også om sommeren hvor man ikke kan lave en luftig og let kartoffelmos af nye kartofler.
Når det så er sagt så er Brændende Kærlighed en lækker og nem ret at serverer (herhjemme bliver den serveret med syltet rødbeder og revet gulerødder for at tage noget af den fede smag).
Jeg vil klart prøve, at tilsætte æbler i tern næste gang vi skal have Brændende Kærlighed. Tak for inspirationen 🙂
Line – Ja, det er helt rigtigt, at man ikke kan koge kartoffelmos på alle slags kartofler – tak for dine gode fif, som hermed er givet videre 😀
Hjemme hos os snitter vi gerne nogle pølser (røde) i ca. 2 cm brede skrå skiver – og smider dem på panden, når bacon og løg er ved at være stegt.
Det er et levn fra barndommen, hvor maden skulle gøres lidt mere børnevenlig. Det smager rigtigt godt.
Else Marie – Uhhh, det lyder altså også godt med sådan et par ristede pølsestykker sammen med løg og bacon – det skal jeg bestemt huske til næste gang menuen står på brændende kærlighed 😀
En halv time, Hmmm ! Jeg tror nok jeg brugte en time alene på forberedelserne (Er enlig)
Nå, men ledte efter en spændende opskrift og fandt den her. Nu kan jeg godt li at sætte mit eget præg på maden.
Jeg har brugt både fersk og røget bacon skåret i tern og cocktailpølser som jeg skar i skiver op i en kasserolle med lidt Paprika og efter 5 min det ferske Bacon i og færdig med det. Det røgede kom på panden med lidt Hvidløgspulver og “Kutterkrudt”. (trak så meget fedt fra som muligt, da det skal spises senere)
Derefter løg og porre/forårsløg/rød peber og æbler
Som forret laver jeg Carpaccio af kejserhatte med hasselnødder og persille.
Det skal nok blive godt.
Kæresten sørger desserten.
Erik – Det lyder som en superlækker menu – også selvom du brugte lidt længere tid på forberedelsen. Og en skøn forret 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Lækkert – en af mine livretter 🙂
Louise – Dejligt at høre – også en af mine 😀