Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Tartiflette med kartofler, bacon, løg og ost.

2 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Hverdagsmad, Lette retter, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften

Smagen af tartiflette er smagen af vinterstemning i alperne. Og godt nok har jeg aldrig nogensinde stået på ski i de franske alper, eller fået serveret tartiflette på en restaurant efter en hel dag ude i kulden. Men når det bliver køligt kan man vel nok have brug for et solidt måltid og et god glas rødvin at varme sig på alligevel.

Se også – Brasede kartofler I Flødekartofler I Rodfrugtgratin

Klassisk opskrift på tartiflette.

Den oprindelige tartiflette opskrift stammer fra de franske alper, og selvom der er tale om en rigtig fransk klassiker og rigtig “bondemad”, så er retten faktisk ikke specielt gammel. Jeg mener at have læst, at den blev “opfundet” engang i 1970’erne med det primære formål at sælge mere reblochon ost.

En klassisk tartiflette laves med kartofler, bacon, løg og reblochon ost, der er en rødkitsost, som er lavet på råmælk. Osten er halvfast i konsistensen og har en let nøddeagtig smag. Og så bliver den dejlig cremet og smelter på den lækreste måde ned i kartoflerne, når den kommer i ovnen. Men kan man nu ikke skaffe en reblochon ost, og tro mig det kan godt være vanskeligt, så findes der heldigvis alternativer. Og det har jeg skrevet mere om under opskriften.

Tip! Læs mere om reblochon ost samt tilbehør til tartiflette under opskriften.

4,64 fra 11 stemmer

Tartiflette

Bagetid30 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1,2 kg kartofler (kogte og afkølede)
 • 200 gr bacon i tern
 • 2 fed hvidløg (hakkede)
 • 3 løg (skrællede og skåret i tynde skiver)
 • 1 reblochon ost (jeg brugte en ost på 250 gr)
 • 0,75 dl hvidvin (kan udelades)
 • 1 dl creme fraiche
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skær kartoflerne i skiver eller tern.
 • Steg baconstykkerne brune og sprøde på en stor stegepande.
 • Tilsæt hvidløg og løg til panden og sauter indtil løgene er klare.
 • Hæld kartoflerne på panden og lad det hele stege et par minutter. Har man ikke en pande, der er stor nok, så kan man stege blandingen over et par gange.
 • Smag kartoflerne til med salt og peber.
 • Pak osten ud og skrab evt. skorpen af med en ostehøvl. Jeg fjerner skorpen, men det er selvfølgelig helt valgfrit.
 • Flæk osten på langs og skær hvert stykke i halve eller kvarte.
 • Fordel halvdelen af kartoffel-blandingen i et ildfast fad og hæld hvidvin ved.
 • Læg halvdelen af osten ovenpå kartoflerne og dryp med halvdelen af creme fraichen.
 • Læg den anden halvdel af kartoffel-blandingen ovenpå ost og creme fraiche og gentag med resten af osten og creme fraichen.
 • Sæt fadet i ovnen ved 190 °C (varmluft) i 20-30 minutter, indtil osten er smeltet og fint gylden.
 • Server den varme tartiflette med grøn salat og evt. et stykke brød.
 • Bliver der rester af tartifletten, så kan de gemmes på køl i 2-3 dage og lunes inden servering. Retten er ikke fryseegnet.

Reblochon ost og alternativer.

Det kan være lidt vanskeligt, at skaffe en reblochon ost. Jeg har i hvert fald ikke kunnet finde den i nogle af mine lokale supermarkeder. Tartiflette har jeg til gengæld gerne villet lave i lang tid. Derfor blev jeg nødt til straks at købe reblochon osten, da jeg faldt over den i Klingenberg Ost i Magasins mad og vin, til den nette sum af 74 kr.

Dog har jeg set, at man kan bestille osten fra diverse hjemmesider med ost på nettet. Og jeg er ret sikker på, at de fleste ostebutikker også kan bestille den hjem, hvis de ikke allerede har den på lager. Og så siger rygtet, at man kan købe den i Inco.

Kan man nu alligevel ikke skaffe en reblochon ost, så skal man ikke fortvivle. Man kan nemlig sagtens laves tartiflette alligevel. Man skal bare bruge en anden form for mild rødkitsost eller en god brie. Og man bestemmer selvfølgelig selv, om man lader skorpen sidde på osten eller ej.

Lækre variationer.

Jeg har lavet en rimelig klassisk opskrift på tartiflette, men den kan selvfølgelig varieres i det uendelige, hvilket den også bliver i Frankrig. Eksempelvis kan man tilsætte revet muskat til retten, hvilket harmonerer fint med den let nøddeagtige smag i reblochon osten. En anden mulighed er friske krydderurter i form af timian eller et drys friskhakket persille på toppen.

En tartiflette med bacon, creme fraiche og en hel ost er jo lidt af en kaloriebombe. Derfor synes jeg, at det klæder retten med et lille skud syre i form af en sjat hvidvin. Alkoholen fordamper jo under tilberedningen, så man skal ikke være bange for procenterne. Hvidvin kan dog udelades eller erstattes af en smule bouillon. Og faktisk kan man også hælde en sjat fløde i fadet, hvis det skal være rigtig vildt, ligesom jeg har set en tartiflette, som havde fået et par smørklatter på toppen.

Tilbehør til tartiflette.

Der er ingen tvivl om, at tartiflette er en god og nærende ret. Det klæder derfor det lækre kartoffelfad gevaldigt med en grøn salat ved siden af. Gerne sprøde og let bitre salater og måske vendt med en anelse olie-eddike dressing, som kan tilføre et skud syre til den fede ret.

Derudover serverer jeg gerne et godt stykke brød til tartifletten. Men det er bestemt ikke fordi, at jeg er bange for, at vi skal gå sultne fra bordet. Det passer bare så fint med et godt stykke brød, og så kan man jo også suge den gode hvidvins-ostesauce fra bunden af fadet op med brødet.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Mette Nielsen
2 år siden

Hvor kan man få fat i denne ost henne, det lyder nemlig som en skøn opskrift 🙂 ?