Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Cheesecake med appelsin og krydret bund.

4 kommentarer
Desserter, Julemad og juleopskrifter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften
Cheesecake med appelsin og krydret bund

I min familie er vi vilde med cheesecake. Både de bagte udgaver, og dem der er lavet med husblas på en sprød kiksebund og med en spejlblank gelé på toppen. Denne her cheesecake med appelsin tilhører den sidste kategori. Den har en fin og rund smag af appelsin og en lækker, krydret kiksebund, som er lavet på bastogne kiks. Og selvom man i realiteten kan lave kagen hele året, så er den jo oplagt at lave i appelsinsæsonen. Og selvfølgelig op til jul, hvor kombinationen af appelsin og den krydrede kiksebund passer helt perfekt.

Se også – Risalamande kage I Cheesecake med hindbær I Cheesecake med kirsebær

Opskrift på cheesecake med appelsin.

Jeg ved godt, at det muligvis er let nok for mig at sige, men selvom der indgår husblas i den her cheesecake, så er den faktisk ret nem at lave. Det tager tid, fordi cremen og geléen skal nå at sætte sig, men derudover er den altså ret simpel. Og hvis blot man følger nedenstående vejledning, så burde det også gå helt fint med husblassen.

Især gelélaget er nemt at lave. Husblassen skal blot smeltes direkte i den varme appelsinsaft og afkøles let, inden hele molevitten hældes på kagen. Men hvis blot man er omhyggelig med at få blandet hhv. husblas og flødeostecreme, så burde det punkt heller ikke ligefrem give anledning til bekymring.

Det eneste jeg vil fraråde er, at man hælder den varme husblas direkte ned i flødeostecremen i en tynd stråle under piskning. Jeg ved godt, at dette er fremgangsmåden i mange opskrifter, men det er altså også en risikabel affære, der nemt kan risikere at gå galt. Trevler af husblas opstår nemlig, når den varme husblas møder den kolde ostecreme. Så medmindre man er usædvanlig rutineret udi brugen af husblas, så kan det godt betale sig at bruge et par minutter og vende varm husblas og kolde creme forsigtigt sammen.

Tip! Se også tips til variationer af kagen under opskriften.

4,72 fra 7 stemmer

Cheesecake med appelsin

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Hviletid6 timer
Samlet tid6 timer 45 minutter
Antal: 8 stk

Ingredienser

Kiksebund

 • 150 gr bastogne kiks (digestive eller lignende kiks kan også bruges)
 • 75 gr smeltet smør

Flødeostecreme

 • 4 blade husblas
 • 200 gr flødeost naturel
 • 2 dl creme fraiche 9-18 %
 • 100 gr flormelis
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 usprøjtet appelsin (revet skal og saft)
 • 2 dl piskefløde

Appelsingelé

 • 3 blade husblas
 • dl appelsinsaft
 • 1 dl vand
 • 50 gr sukker

Desuden

 • appelsin- eller clementin-skiver til pynt
 • hakket, hvid chokolade

Fremgangsmåde

 • Knus kiksene til fint rasp ved at komme dem i en frysepose og køre dem over med en kagerulle eller køre dem i en food processor.
 • Bland de knuste kiks med smeltet smør og vend det godt rundt.
 • Sæt et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (ca 18 cm) og fordel kikseblandingen i bunden. Pres det godt sammen med bagsiden af en ske. Stil herefter bunden til side.

Flødeostecreme

 • Sæt husblas i blød i koldt vand.
 • Kom flødeost, creme fraiche, flormelis, vaniljesukker, appelsinskal og saft i en skål og pisk det sammen.
 • I en anden skål piskes fløden til skum.
 • Knug vandet af husblassen og kom det i en lille skål sammen med 2 spsk af flødeostecremen.
 • Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Har man ikke en mikrobølgeovn, så kan skålen med husblas og flødeostecreme også smeltes over vandbad.
 • Tilsæt nu flødeostecreme 1 spsk ad gangen til den lune husblas-blanding og rør godt rundt imellem hver skefuld. Fortsæt indtil husblas-blandingen er nogenlunde afkølet (lunken). Der skal bruges ca 5-6 spsk flødeostecreme.
 • Rør herefter husblas-blandingen over i resten af flødeostecremen og rør godt rundt.
 • Tilsæt flødeskum og vend det hele sammen til en luftig creme.
 • Læg et stykke kageplastik langs indersiden af springformen og fordel flødeostecremen i formen. Glat cremen pænt på toppen, så geléen kommer til at ligge jævnt.
 • Har man ikke kageplastik, kan man klippe et plastik-chartek til, så det passer. Man kan også bruge en strimmel bagepapir, men da bagepapir suger fugt, vil kanten på den færdige kage ikke være helt glat.
 • Sæt kagen på køl og lad den sætte sig i ca 2 timer.

Appelsingelé

 • Sæt husblas i blød i koldt vand.
 • Kom appelsinsaft, vand og sukker i en lille gryde og varm blandingen op, så sukkeret smelter. Den behøver ikke koge, men skal være varm nok til, at husblassen kan smelte.
 • Tag gryden af varmen, knug vandet af husblassen og kom den direkte ned i den varme appelsinsaft. Rør rundt så husblassen smelter. Lad herefter appelsinsaften afkøle i ca 15 minutter, indtil den er næsten kold (lillefingervarm).
 • Hæld den afkølede appelsinsaft på toppen af kagen og stil den tilbage i køleskabet i 3-4 timer (eller til dagen efter), indtil geléen har sat sig.
 • Ved servering fjernes ring og bund på springformen. Når bunden er fjernet, spændes ringen igen fast på kagen. Kagen kan nu løftes over på et fad og bagepapiret i bunden trækkes af, uden at kagen går i stykker.
 • Fjern ringen fra kagen og træk kageplastikken af. Pynt evt. ostekagen med appelsin eller clementin-skiver og grofthakket, hvid chokolade. Glimmer og små marengstoppe kan også bruges.
 • Kagen kan sagtens holde sig 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.

Lækre variationer.

Som udgangspunkt kan en cheesecake jo varieres på et utal af måder. Og det gælder selvfølgelig også en cheesecake med appelsin.

Jeg synes at den krydrede bastogne-bund er skøn i kombination med den fine appelsinsmag. Men hvis man er mere til en klassisk kiksebund, så bruger man selvfølgelig digestive eller lignende havrekiks. Udover bastogne kan man bruge andre former for krydrede kiks eller småkager. Og i december er det jo helt oplagt at lave en bund på knuste brunkager eller pebernødder. Det er faktisk også en perfekt måde at få brugt en rest julesmåkager på, hvis kalenderen siger januar eller februar, og småkagerdåserne stadig er halvfyldte.

Udover appelsin kan man selvfølgelig bruge andre citronfrugter. Jeg har tidligere lavet denne her cheesecake med citron. Og jeg er sikker på, at limecreme og en let, grøn limegelé på toppen også vil være lækker. Men skal det være lidt mere julet så kan man erstatte appelsinsaft og skal med saften af 2 usprøjtede clementiner eller mandariner. Det samme gælder selvfølgelig gelélaget på toppen, som kan laves på clementinsaft i stedet for appelsin.

Endelig gælder det jo bare om at bruge sin fantasi, når det kommer til pyntning af kagen. Jeg har brugt appelsinskiver og hakket, hvid chokolade, men mørk chokolade, hakkede nødder, små marengs eller guldstøv vil også være fint. Og skal kagen serveres til et julearrangement, så vil hakkede, brændte mandler jo være helt oplagte.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Piskeriset
2 år siden

Hold op den er smuk <3

Charlotte
2 år siden

Kan man ikke lave appelsin gelé af ren appelsin saft og husblas?