Bagt rosenkål smager fantastisk, og kan på ingen måde sammenlignes med kogte eller dampede rosenkål. Og det kan jeg som inkarneret “rosenkåls-hader” skrive under på. Præcis som når man bager grønne bønner eller broccoli i ovnen, så sker der nemlig noget med rosenkål, når de bliver bagt. Smagen ændrer sig ganske enkelt, og bliver mindre bitter og mere rund. Og de bagte rosenkål er virkelig blevet et hit herhjemme hos os. Men det må min mor ikke få at vide 😂😂
Se også – Bønner med bacon I Broccolifritter I Hasselback rødbeder
Nem opskrift på bagt rosenkål.
Udover rosenkål tilføjer jeg også bacon i tern eller skiver samt lidt revet parmesanost, når jeg laver bagt rosenkål. Det er som sådan ikke nødvendigt, men det smager fantastisk, og gør de bagte rosenkål endnu bedre. Perfekt til alt lige fra stegt kylling og bøffer til oksesteg og fisk. Men skal det være helt simpelt, så nøjes med rosenkål, lidt god olivenolie og et drys havsalt på toppen. Det lækreste tilbehør, som nok skal få omvendt en enkelt “rosenkåls-skeptiker” eller to.
Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer under opskriften.
Bagt rosenkål
Ingredienser
- 500 gr rosenkål
- 100 gr bacon i skiver
- 50 gr parmesan (revet)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skær stokken af rosenkålene og fjern de yderste dækblade. Halver evt. de største.
- Skær baconskiverne i mindre stykker og adskil dem.
Tilberedning i airfryer
- Kom rosenkål og baconstykker i skuffen til airfryeren.
- Drys med revet parmesan, salt og peber og vend det hele rundt.
- Bag rosenkålene ved 180 °C i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og baconstykkerne sprøde. Ryst gerne skuffen et par gange undervejs.
Tilberedning i ovn.
- Fordel rosenkål og bacon på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Drys med revet parmesan, salt og peber og vend det hele rundt.
- Bag rosenkålene ved 200 °C (varmluft) i 25-30 minutter, indtil de er gyldne og baconstykkerne sprøde. Vend gerne rundt i rosenkålene et par gange undervejs.
- Anret de bagte rosenkål på et fad eller i en skål og server,
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage og serveres lune eller kolde. De kan også fryses.
Tips til variationer.
Revet parmesan kan sagtens udelades. Det er kun for at give rosenkålene ekstra sprød overflade og så for at tilføje lidt ekstra smag, selvfølgelig. Revet pecorino, Grana Padano og lignende, hårde oste som fx Vesterhavsost og Ravost kan også bruges.
Bagte hvidløgsfed har en rund og mild hvidløgssmag, der slet ikke kan sammenlignes med rå hvidløg. Og det er helt oplagt at tilføje skrællede fed af 1-2 hele hvidløg til rosenkål og baconstykkerne, inden hele herligheden sættes i ovn eller airfryer.
Man kan sagtens lave bagt rosenkål uden bacon. Retten kan også laves i en mere fedtfattig udgave ved at bruge lufttørret skinke eller røget filetbacon i tern. Bruger man ikke bacon, så anbefaler jeg, at man drisler lidt olivenolie ud over rosenkålene, inden de tilberedes. De bliver sprødest, når der er lidt fedtstof.
Kan man bruge rosenkål fra frost eller er de for våde?
Jette – Det må jeg indrømme, at jeg ikke har prøvet, men jeg tænker da, at du skal give det et forsøg. Bønnefritter laves jo af frosne bønner (direkte fra fryseren) uden problemer, så jeg vil anbefale dig at lave rosenkål på samme måde. Altså frosne 😀 😀
Frosne rosenkål smager helt anderledes end friske. Foretrækker de friske.
Gitte – Jeg må indrømme, at jeg aldrig har smagt frosne rosenkål, men egentlig tror jeg godt, at de ville kunne bruges til lige præcis den her opskrift. Der bruges jo frosne bønner til bønnefritter med et rigtig fint resultat 😀 😀