Jeg er vild med ovnbagte grøntsager. Det er ikke bare virkelig lækkert. Det er også supernemt lige at smide de klargjorte grøntsager på en bageplade, og lade dem passe sig selv i ovnen, imens resten af aftensmaden færdiggøres. Og det er ikke bare diverse rodfrugter, som ryger i ovnen. Det er også bønner og rosenkål eller som her broccoli fritter.
Opskrift på sprøde broccoli fritter.
Noget af det bedste ved bagte grøntsager er, at de ændrer både smag og struktur i ovnen. Man kan på ingen måder sammenligne smagen af rå eller dampet broccoli med smagen af bagt broccoli. Smagen intensiveres på en helt anden måde i ovnen, end når broccolien “bare” koges i lidt vand, og de små grønne buketter får en lækker og sprød overflade. Ikke et ondt ord om kogt, dampet eller rå broccoli. Det smager også godt. Men variationer er dejligt. Og herhjemme kan vi snildt spise 1-2 broccoli hoveder, når de bages til sprøde broccoli fritter.
Broccoli fritter
Ingredienser
- 2 broccoli
- 4 spsk olie
- salt
Fremgangsmåde
- Del broccolihovederne i mindre buketter.
- Kom broccoli i en frysepose med olie og salt. Ryst posen, så dele hele fordeles jævnt.
- Fordel broccolibuketterne på en bageplade med bagepapir.
- Bag dem ved 190 °C (varmluft) i 25-30 minutter, til de er lysebrune og let sprøde. Ryst pladen et par gange undervej, så buketterne bages jævnt.
- Anret broccolien på et fad, drys evt. med lidt ekstra salt og server.
- Evt. rester kan godt sig på køl i 3-4 dage. De mister dog sprødheden.
Noter til opskriften.
Man kan sagtens bruge andre former for grøntsager til fritterne. Fx grønne bønner (gerne frosne) eller blomkål i mindre buketter. Grønkålsblade og rosenkålsblade bliver sprøde som chips, hvis de vendes med olie og salt og bages i ovnen.Tips til variationer.
Der kan sagtens tilføjes ekstra smag til broccolifritter udover salt. Prøv fx også at drysse fritterne med paprika, mild chili, løgpulver, hvidløgspulver eller diverse blandingskrydder. Det kan fx være pommes frites krydderi, mexicansk krydderi eller noget lignende.
Skal broccoli fritterne være ekstra sprøde, så vend dem også med lidt fintrevet ost. Fx parmesan, primadonna, vesterhavsost, grana padana eller lignende hård ost, som kan rives ud over broccoli buketterne uden at klumpe sammen. Når broccolien bages i ovnen, smelter osten, og danner en ekstra sprød skorpe. Osten giver desuden en skøn smag til de lækre broccolifritter.
Brug andre grøntsager.
Bagt broccoli er en sand lækkerbisken og en af mine favoritter. Det er genialt tilbehør til de fleste retter. Dog må man ikke snyde sig selv for også at prøve bagte grønne bønner, bagt rosenkål, bagt blomkål i mindre buketter og ikke mindst bagte, grønne asparges.
De grønne asparges skal efter min mening kun lige dampes eller koges ganske kort først på sæsonen, hvor de er helt fine og lækre, og så serveres med smør og salt. Men senere på aspargessæsonen kan man sagtens variere opskrifterne, og bagte asparges smager helt fantastisk. Gerne indpakket i lidt god skinke eller baconskiver, så det hele bliver sprødt og lækkert i ovnen.
Det lyder ret lækkert ?
Laver du blomkålen på samme måde?
Tak for mange nye ynglingsopskrifter efter jeg har fundet din blog ?
Mange hilsener
Bettina
Bettina – Ja, det gør jeg og det er et lige stort hit hver gang. Grønsager vendt med olie og salt/krydderier i ovnen er bare så lækkert og hører til blandt yndlingstilbehøret herhjemme 😀
Bare en venlig oplysning: “Skyl” staves uden d.
Lotte – Haha, ja sådan kan det indimellem gå i kampens hede, når man er en hurtigskriver. Min stavekontrol opdager i sagens natur ikke ord, som rent faktisk findes, og det hænder jo også, at jeg selv overser et ord, når jeg læser korrektur 🙂 Så tak for at gøre mig opmærksom på det – det er hermed rettet 😀
åh pyh, godt! jeg foretrækker nemlig mine grønsager skyldfri