Det sker, at vi ikke får spist alle bananerne i frugtskålen herhjemme, så et par stykker bliver brune, men hvis jeg skal være helt ærlig, så sker det lige så tit, at jeg med vilje køber ekstra bananer, netop for at vi skal få et par stykker til overs. Der er nemlig så mange, lækre anvendelsesmuligheder for et par modne og sødmefulde bananer.
Jeg bruger blandt andet moset banan som sødemiddel til grove boller – det gør også, at bollerne holder sig saftige og svampede i flere dage. Derudover går der også en del bananer til de efterhånden berømte morgenmads bananpandekager, som vi spiser med jævne mellemrum, og denne her morgenmadscrumble, som godt nok smager af æble og kanel, men som er sødet med banan. Et let og luftigt, friskbagt bananbrød eller muffins er også altid et hit – især denne her opskrift på bananmuffins med store stykker hollybar og så må vi jo ikke glemme en helt klassisk banankage, som den jeg bagte forleden dag. Med karamelglasur på toppen, som smager helt eminent godt, men man kan også sagtens bruge god, mørk chokolade, eller bare spise kagen som den er.
Selve opskriften på banankagen er faktisk en gammel klassisker fra Karolines Køkken, som jeg har bagt så langt tilbage, som jeg kan huske. Det må være noget af det første, som jeg lavede i køkkenet uden hjælp, og en overgang bagte jeg den faktisk så meget, at jeg havde opskriften i hovedet. Det har jeg nu ikke længere og der er også kommet lidt ændringer og tilføjelser til i årenes løb – blandt andet den fantastiske karamelglasur, som selvfølgelig kan bruges til andre kager – men det er nu stadig en både nem og lækker kage, som altid lykkes.
Hvis man har lyst, kan man tilsætte lidt hakkede nødder, fx hasselnødder eller valnødder til dejen. Hakket chokolade er også en mulighed og selvfølgelig kan man bruge mere end blot en enkelt, moset banan. Dog synes jeg, at denne opskrift er genial, idet man reelt kan nøjes med én banan, modsat mange andre opskrifter, hvor der ofte skal bruges helt op til 4 eller 5 mosede bananer. Og så mange brune bananer har vi trods alt heller ikke liggende ad gangen.
Banankage med karamelglasur.
1 stk.
3 æg
150 gr sukker
1-2 tsk vanillesukker
140 gr hvedemel
1 tsk bagepulver
100 gr smør, smeltet
1 banan, moset
Pisk æg, sukker og vanillesukker til en luftig æggesnaps. Hvedemel og bagepulver blandes sammen og vendes i æggesnapsen sammen med smeltet smør. Til sidst tilsættes moset banan. Fordel dejen i en franskbrødsform foret med bagepapir og bag kagen ved 175 grader (ikke varmluft) i ca 1 time, til den er gennembagt og der ikke hænger dej ved et lille træspyd, som stikkes i kagen. Afkøl kagen og lav glasuren.
Karamelglasur.
35 gr smør
25 gr brun farin
1 spsk mælk
50-60 gr flormelis
Smør, brun farin og mælk kommes i en lille gryde og bringes i kog over svag varme. Lad massen koge et par minutter, så den karamelliserer. Tag gryden af varmen og rør flormelis i. Er glasuren for tynd, så brug lidt ekstra flormelis. Når konsistensen er passende, smøres glasuren på den afkølede kage.
Note. Kagen kan holde sig i et par dage, hvis den opbevares i en frysepose eller lignende, så den ikke tørrer ud. Kagen kan godt fryses, men så anbefaler jeg, at man venter med at komme karamelglasuren på – den er nemlig ikke fryseegnet.
Er er det kun æggeblommen fra æggene der skal bruges til at lave æggesnapsen??
Elin – Nej, det er hele ægget. Mig bekendt har jeg ikke nævnt æggeblommer nogle steder i opskriften 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine