Jeg ved ikke rigtigt, hvad det er med chocolate chip cookies. Det er som om, at de er bare en lille bitte smule bedre end alle mulige andre småkager. Store, gyldne og sprøde cookies med chokolade, nødder eller tranebær – det er næsten ligegyldigt – det bringer altså bare glæden frem. Især hvis de bliver serveret sammen med en god kop te eller et glas mælk.
Se også – Cookies med daim I Chokolade cookies I Småkager med chokolade
Cookies med chokolade opskrift.
Jeg synes selv, at jeg har en del gode opskrifter på cookies. Men lige præcis de her chocolate chip cookies hører til blandt mine favoritter. De er store (jeg synes, at cookies skal være store) og de er sprøde. Og så har de en skøn smag af vanilje, brun farin og chokolade. Men som med alle andre cookie opskrifter, så er “fyldet” blot vejledende.
Kagerne bliver dejligt sprøde udenpå og en smule chewy og seje i midten. Lige som jeg bedst kan lide dem. Vil man derimod hellere have cookies, som er lidt mere bløde, så forkorter man bagetiden i opskriften herunder med et par minutter. Og skal kagerne være helt knasende sprøde, så kan man give dem et par minutter ekstra. Man kan for øvrigt også lave dejen i forvejen og fryse den ned. Det har jeg beskrevet nærmere under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips og tricks under opskriften.
Cookies med chokolade
Ingredienser
- 125 gr sukker
- 125 gr brun farin
- 140 gr blødt smør
- 1 æg
- 2 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- 250 gr hvedemel
- 100 gr mørk chokolade (hakket)
Fremgangsmåde
- Sukker, brun farin, smør og æg kommes i en skål og piskes luftigt.
- Vaniljesukker, salt, bagepulver, natron og hvedemel sigtes sammen og vendes i dejen sammen med hakket chokolade.
- Sæt dejen på køl i ca 30 minutter.
- Tril dejen til 15-18 kugler på størrelse med små golfbolde.
- Læg kuglerne med afstand på 2 bageplader beklædt med bagepapir. De flyder en del ud under bagningen, så jeg lægger max 9 cookies på en plade.
- Bag kagerne ved 175 °C (varmluft) i 15-18 minutter, indtil de er gennembagte og sprøde.
- Lad kagerne køle af på ovnristen og opbevar dem i en lufttæt beholder.
- Kagerne har en holdbarhed på 3-4 uger i en lufttæt dåse. De er ikke fryseegnede. Til gengæld kan man fryse den rå kagedej.
Tips til opskriften.
- Mørk chokolade kan udskiftes med lys eller hvid. Der kan også tilsættes hakkede nødder (hasselnødder, mandler, valnødder, osv). Chokoladen kan erstattes eller suppleres med rosiner eller tørrede tranebær, hvilket passer godt sammen. Endelig kan der bruges M&M’s, grofthakkede heksehyl, Dumle karameller, Daim eller hvad man nu kan finde på. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og kagerne bliver så gode.
- Er man vild med cookies dough is bestående af vanilje- eller chokoladeis blandet med stykker af rå småkagedej, så kan man sagtens gemme en smule af småkagedejen og blande den i en god, hjemmelavet is.
Frys dejen ned.
De fleste former for cookiedej kan fryses ned. Derfor kan man lige så godt lave en ordentlig portion, når man alligevel er i gang. Dejen trilles først til kugler som beskrevet i opskriften. Kuglerne lægges på et skærebræt beklædt med bagepapir og sættes i fryseren, indtil de er helt frosne. Herefter er det nemt at komme dem i en bøtte med låg (evt. lagvist med bagepapir imellem) og lægge dem tilbage i fryseren.
Når trangen til sprøde, nybagte cookies så melder sig, er det nemt lige at hive et passende antal kugler op fra bøtten i fryseren. Kuglerne lægges med god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir og optøs i ca 30 minutter. Herefter er det blot at følge opskriften mht. bagningen. Og så er der lækre, nybagte cookies med et minimum af arbejdsindsats.
Skal man ikke tilføje lidt syrlig fordi cookies smager bitter hvis man bruger natron uden!?!?
Hendrika – Jeg må indrømme, at jeg aldrig har hørt, at der skal tilsættes syre, hvis man bruger natron. I hvert fald smager de her kager skønt 😀 😀
Jeg har lige læst at brun farin er også ok til at foregå at cookies smager bitter. Se lige her: http://www.oetker.dk/dk-da/vores-produkter/alt-til-bagning/bageingredienser/haevemidler/natron/ og her: http://oureverydaylife.com/ingredients-counteract-bitter-taste-baking-soda-42490/ Men nu skal jeg bage den efter din opskrift!!!
Hendrika – Haha, ja prøv det – men ellers meget spændende læsning 😀
Jeg håber, at I kan lide kagerne 😀
Hej, vi har lige bagt dine cookies og det er de bedste jeg nogensinde har smagt de er så mega gode!😃👍🏻
Dem skal vi i vært fald bage flere af!
Hilsen Lærke😋🍪
(Lenes datter)
Lærke – Tusind tak for din tilbagemelding, hvor er det bare dejligt at høre, at mine cookies er faldet i god jord 😀
Gode cookies!
Et surt opstød dog, hvor er det irriterende med alle de annoncer der er på din blog. Øv ☹️
Bibber – Det glæder mig, at kagerne blev gode 😀
Mht. reklamerne, så er de desværre en nødvendighed, da det koster virkelig mange penge hver måned, at drive en blog, som efterhånden har vokset sig så stor, som min har. Uden reklamer ville jeg ikke være i stand til at drive bloggen gratis – dvs. at læsere fx skulle købe abonnement til bloggen eller lign. og det synes jeg jo heller ikke er så sjovt 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Det er bedste cookies jeg har bagt 👍🏼 Og dejen er så nem, man kan rent faktisk ruller kugler af dejen. Jeg puttede hakket daim i, det er et hit herhjemme 😁
Annika – Dejligt at høre – herhjemme er det også vores absolutte favorit cookies 😀
For den da GUF
Skal man fryse dejen ned inden man bager dem?
Freja – Du behøver ikke fryse dejen, inden du kan bage cookies. Men hvis du vil gemme dejen i fryseren, skal du fryse de rå kugler ned inden du bager dem 😀