Det er de færreste, der ikke kan lide en lækker jordbærkage. En rigtig sommerfavorit, som altid er garanti for succes. Normalt laver jeg klassiske jordbærkager til ca 4-6 personer, men indimellem er det jo helt genialt at kunne bage en rigtig stor jordbærkage i bradepande, som rækker til mange kagesultne mennesker. Oplagt til sommerfesten, vejfesten, studenterfesten, sankthans, fødselsdag eller bare fordi.
Jordbærkage i bradepande – opskrift.
Den her jordbærkage i bradepande har en kant af kransekage. Jeg synes, at det ser flot ud, og kransekage er jo altid lækkert, men det kan sagtens udelades. Dermed kan du springe et punkt over i opskriften, og desuden spare lidt på marcipanen. Du bestemmer også selv, om du vil pensle overfladen med ribsgelé. Geléen giver et flot og blankt “finish” på kagen, præcis ligesom de jordbærkager man køber hos bageren. Men det kan sagtens udelades, hvis du ikke er til gelé.
Tip! Se også mine bedste tips og tricks til jordbærkage i bradepande under opskriften.
Jordbærkage i bradepande
Ingredienser
Mazarinbund
- 250 gr smør (blødt)
- 250 gr sukker
- 1 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 5 stk æg
- 50 gr hvedemel
- 500 gr marcipan (groft revet)
Kransekagekant
- 150 gr marcipan (plukket i mindre stykker)
- 75 gr flormelis
- 3 spsk æggehvide
- 175 gr mørk chokolade (eller overtræksknapper)
Vanilje-flødecreme
- 1,5 brev kagecreme pulver (eller 2 x hjemmelavet vaniljecreme)
- 6 dl mælk
- 2 tsk vaniljesukker
- 2,5 dl piskefløde
Desuden
- 1 kg jordbær
- 2 dl ribsgelé
Fremgangsmåde
- Kom blødt smør, sukker, bagepulver, vanilje, æg, hvedemel og marcipan i en skål og pisk sammen til en cremet kagedej.
- Fordel dejen i en stor bradepande (ca 25 x 40 cm) smurt med smør eller foret med bagepapir.
- Bag kagen ved 190 °C (varmluft) i ca. 25-30 minutter eller indtil overfladen er fint gylden og bunden gennembagt.
Kransekagekant
- Kom marcipanen, flormelis og æggehvide i en skål og ælt sammen til en klistret kransekagemasse.
- Fordel kransekagen i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjt kransekage rundt i kanten af den varme mazarinbund.
- Kniber det at sprøjte kransekagemassen ud, så læg evt sprøjtepose og kransekage i mikrobølgeovnen i ca. 15-20 sekunder. Så bliver massen lidt blødere.
- Stil mazarinkagen tilbage i ovnen og bag den ved 200 °C (varmluft) i ca. 6-8 minutter, indtil kransekagen er fint gylden på toppen.
- Tag mazarinkagen ud og lad den afkøle.
- Smelt chokoladen og fordel den i et tyndt lag på den afkølede kagebund.
Vanilje-flødecreme
- Pisk cremepulver og mælk sammen i en skål og smag til med vaniljesukker.
- Pisk fløden til skum og vend creme og flødeskum sammen til vanilje-flødecreme.
- Fordel flødecremen i et jævnt lag ovenpå den afkølede kage.
- Fjern blomst og stilk på jordbærrene og halvér dem. Fordel herefter jordbærrene ovenpå flødecremen.
- Smelt ribsgeléen i mikrobølgeovn eller i en lille gryde og pensl den smeltede gelé over jordbærrene med en bagepensel.
- Lad geléen afkøle i ca 10 minutter. Herefter er kagen klar til servering.
- Kagen er bedst på dagen, men evt. rester kan gemmes 1-2 dage på køl. Bunden (inkl kransekage) kan dog uden problemer bages dagen i forvejen eller fryses ned.
Noter til opskriften.
Ovenstående opskrift passer til en bradepande på ca. 25 x 40 cm. Vil du bage en jordbærkage, der fylder hele den store bradepande fra ovnen, så lav 1,5 x opskrift.Tips og tricks til opskriften.
Ovenstående opskrift passer til en bradepande på ca 25 x 50 cm. Vil du lave en endnu større jordbærkage i bradepande, der passer til den store bradepande fra ovnen, så vil jeg anbefale at lave 1,5 x opskrift.
Jeg har brugt et brev kagecreme-pulver, som røres ud i kold mælk til den her opskrift. Det er både nemt og hurtigt, men selvfølgelig kan du også koge din egen vaniljecreme helt fra bunden og blot vende den sammen med flødeskum. Brug evt. den her opskrift på vaniljecreme. Beregn 2 x vaniljecreme og 2,5 dl piskefløde til den her jordbærkage.
Se også – Nem jordbærkage på 10 minutter I Sommertærte med creme og frugt
En jordbærkage smager bedst, samme dag som den er lavet, men du kan sagtens bage bunden dagen i forvejen, og blot lade den stå tildækket med et viskestykke natten over. Alternativt kan du bage bunden i god tid og fryse den ned. Vent med at pensle med chokolade, da chokolade kan få en hvid/grålig overflade i kulden.
Bruger du chokoladeknapper, overtrækschokolade eller lignende, så kan du blot fordele knapperne på den varme kage, når den tages ud af ovnen, i stedet for først at smelte chokoladen. Efter 5-10 minutter burde chokoladeknapperne være smeltede, og kan så lige så fint smøres ud i et tyndt lag på kagen.