Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kalkungryde med grønt – nem aftensmad.

0 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Fjerkræ, Hovedretter, Hverdagsmad, Opskrifter
Gå direkte til opskriften
Opskrift kalkungryde med grøntsager i en cremet sauce. Anrettet i sauterpande og drysset med persille på toppen

Ofte forbinder vi gryderetter med de kolde måneder og vinterhalvåret. Sådan er det i hvert fald hjemme hos os. Men den her kalkungryde med grøntsager er altså et rigtig godt bud på en forårs- og sommergryderet. Ikke mindst pga. de skønne sommergrøntsager (gulerødder, ærter og forårsløg), som er kommet i retten. Derudover er kalkunkød jo bare lidt lettere end eksempelvis svinekæber eller oksebov, der gerne skal simre i flere timer.

Kalkungryde – opskrift på hurtig aftensmad.

Som sagt er kalkunkød lettere end svinekæber og oksebov. Det betyder også, at det er væsentligt hurtigere at tilberede. Faktisk vil jeg vove den påstand, at den her kalkungryde kan tilberedes på noget, der ligner 20 minutter fra start til slut. Der er altså tale om nem, lækker og lynhurtig aftensmad, som nok skal hitte på en hverdag.

Kalkungryden består af kalkunstrimler og grøntsager vendt i en cremet sauce, der smagsmæssigt minder lidt om den, vi kender fra stuvede ærter og gulerødder eller en kyllingefrikassé. Med andre ord – mormormad på den virkelig hurtige måde. Faktisk er tilberedningstiden på kalkungryden så kort, at jeg vil anbefale, at du starter med at skære kalkunkød i strimler og snitte grøntsager, inden du begynder at tilberede selve retten. På den måde kan du tilsætte det hele til panden, efterhånden som det skal bruges jf opskriften, og så risikerer du ikke at komme bagud, så kødet eksempelvis overtilberedes.

Tip! Se også mine bedste tips + lækre variationer under opskriften.

Opskrift kalkungryde med grøntsager i en cremet sauce. Anrettet i sauterpande og drysset med persille på toppen
4,17 fra 6 stemmer

Kalkungryde

Samlet tid20 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 400 gr kalkunbryst (eller kyllingebryst)
  • 25 gr smør
  • 4 spsk hvedemel
  • 1 tsk tørret timian
  • 400 gr gulerod (skåret i skiver på skrå)
  • 1 bdt forårsløg (skåret i tynde ringe)
  • 200 gr ærter
  • 4 dl grøntsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)
  • 1,5 dl madlavnings- eller piskefløde
  • salt og peber

Desuden

  • 4 dl ris (jeg bruger jasminris)

Fremgangsmåde

  • Skær kalkunbryst (eller kylling) i tynde strimler.
  • Opvarm smørret i en sauterpande eller gryde og brun kalkunkødet heri.
  • Tilsæt hvedemel og timian og rør rundt, så det hele fordeles. Tilsæt herefter gulerødder, forårsløg, ærter og grøntsagsbouillon og rør rundt.
  • Lad gryden simre i ca. 3-4 minutter, indtil gulerødderne er lige netop møre, men stadig har bid, og saucen er tyknet.
  • Tilsæt fløde og lad retten koge i ca 1 minut. Smag til med salt og peber.
  • Pynt evt. med et drys persille og servér med ris eller kartofler.
  • Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten kan desuden fryses.
 

Noter til opskriften. 

 
Der er minimal tilberedningstid på kalkungryden. Derfor kan det være en god idé, at starte med at skære kalkunkødet i strimler og snitte grøntsagerne, så du bare kan tilsætte det hele til panden, efterhånden som det skal bruges jf. opskriften. 

Tips til opskriften.

I stedet for kalkunbryst kan du bruge kyllingebryst. Du kan også bruge svinekød, fx koteletter eller en afpudset mørbrad, skåret ud i strimler. Har du en rest kogt hamburgerryg, så er det ligeledes genialt at bruge den i bedste “stop spild af mad”. Vær OBS på, at kogt hamburgerryg ikke skal brunes ret længe, da det allerede er gennem-tilberedt. Det skal blot lige ristes af.

Jeg synes, at gulerødder, ærter og forårsløg er et perfekt match til kalkungryden, men der er selvfølgelig mulighed for at variere med andre grøntsager. Forårsløgene kan fx erstattes af en porre i ringe. Ærterne kan erstattes af edamamebønner eller majs og gulerødderne af grønne asparges. Du kan også tilsætte lidt ekstra grønt i form af broccoli eller blomkål i små buketter.

Jeg anbefaler at bruge en sauterpande, men har du ikke sådan én, så brug en gryde eller en god stor pande i stedet for. Det er oplagt at bruge en pande, så du får kødet brunet godt af, men husk at panden også skal kunne rumme både grøntsager og sauce. Derfor – hellere en gryde end en pande, hvis den alligevel ikke er stor nok.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer