Både kyllingefrikassé og hønsefrikassé er skøn sommermad fra mormor-køkkenet, som bestemt ikke fortjener at gå i glemmebogen. Og man behøver ikke engang gemme sin frikassé til weekenden, for laver man den på kyllingebryst, så kan man sagtens spise frikassé på en hverdagsaften. Og så kan man gemme den langtidssimrede frikassé med en hel høne eller kylling til weekenden.
Se også – Forloren hare I Stegt flæsk med persillesauce I Hakkebøf med løg I Grydestegt kylling med persille
Kyllingefrikassé med sommergrønt.
Kan man lide tarteletter med høns i asparges og karbonader med stuvede grønærter og gulerødder, så er der en ret stor sandsynlighed for, at man også vil være glad for hønse- eller kyllingefrikassé. Der er stort set tale om samme ret, nemlig mørt kyllinge- eller hønsekød der blandes i en stuvning med ærter, gulerødder og asparges, hvis det er sæson.
Og selvom man groft sagt kan lave frikassé hele året, så er det jo ekstra lækkert om sommeren, hvor man kan bruge nye gulerødder, fine grønne asparges og friskbælgede ærter. Jeg pynter desuden min frikassé med masser af friskplukket persille og dild fra haven. Det smager forrygende og giver lige dét lille ekstra til smagen. Men bryder man sig ikke om persille eller dild, så udelader man det selvfølgelig.
Kyllingefrikassé
Ingredienser
- 400 gr kyllingebryst (ca. 2-3 stk)
- 5 dl hønsebouillon (evt vand + bouillonterning)
- 300 gr gulerødder
- 1 bdt grønne asparges
- 250 gr ærter
Stuvning
- 30 gr smør
- 30 gr hvedemel
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kog kyllingebrysterne i bouillonen i en gryde under låg i ca. 15-20 minutter, indtil kødet er gennemtilberedt.
- Tag kyllingen op af gryden og gem bouillonen. Pluk eller skær kyllingen i mundrette stykker.
- Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver. Knæk den nederste, træede del af aspargesene, og skær aspargesene i mindre stykker.
- Bring bouillonen i kog igen og kog gulerødderne i bouillonen i ca. 5 minutter. De sidste 2-3 minutter af kogetiden tilsættes asparges og ærter.
- Hæld grøntsagerne i en sigte og lad dem afdryppe. Gem bouillonen ved at stille en skål under sigten.
Stuvning
- Smelt smørret i en gryde og rør mel ud i smørret. Hæld bouillon i gryden og pisk, så der ikke dannes klumper. Lad saucen koge et par minutter, til den tykner.
- Tilsæt fløde og smag saucen til. Ønskes saucen tyndere, kan den justeres med ekstra fløde eller vand. Vend kylling og grøntsager i saucen.
- Server frikasséen med kogte kartofler og evt. et drys hakket persille eller dild.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten kan desuden fryses.
Suppehøne eller kyllingebryst.
Hvorvidt man vil lave frikassé ved at koge en hel suppehøne eller en kylling, eller man blot vil bruge brystkød, bestemmer man selv. Bruger man en hel høne eller kylling, så skal man blot være opmærksom på, at kogetiden forlænges. Og så skal der bruges bouillon nok til, at hønen/kyllingen er dækket, imens den koges.
Det tager ca 1 time at koge en høne eller kylling mør. Derefter skal kødet afkøles let, inden man kan pille det af skroget. Det tager med andre ord noget længere tid at lave frikassé på hele dyr, men det er på ingen måde svært. Og man skal jo ikke nødvendigvis stå og holde øje med gryden, imens den simrer.
Hjemmelavet frikassé på en hel høne eller kylling er derfor et lækkert og hyggeligt weekendprojekt. Og bliver portionen for stor, så er der jo den fordel, at man kan dele den op i 2 portioner. På første dagen spiser man hjemmelavet hønsekødsuppe med urter og plukket hønsekød/kyllingekød (eller kød- og melboller). Og på 2 dagen spiser man frikassé. Eller omvendt.
Denne opskrift vil jeg VARMT anbefale 👌🏼 en nem luksus udgave, af en ret jeg husker fra min barndom.
Husk – lav til 2 dage ….. det smager endog skønnere dagen efter.
Solveig – Hvor er det bare dejligt at høre, at retten faldt i din smag 😀 Herhjemme hører den også til favoritterne 😀
Novra det er nemt og lækkert. Jeg har tit serveret det på arbejde for folk men der er det lavet og så er der persille i sovsen så det gjorde jeg også. Det er tæt på en persillesovs med grøntsager og kylling men det smager godt og min svigerfar skal klart have en portion næste gang vi besøger ham når det er så simpelt at lave ❤️
Elsker madplanen du laver. Ved godt det var søndagsretten nu her men jeg kunne ikke vente 😄
Spitze! Lækkert, nemt og hurtigt. Jeg er fan 🙂
Irene – Hvor er det bare dejligt at høre 😀