Vi er ret glade for knuste kartofler herhjemme – der er bare noget særligt ved en krydret og gyldenbrun kartoffel, som er bagt sprød og lækker i ovnen. Indtil videre er det blevet til sprøde knuste kartofler med rosmarin og denne her skønne version med parmesan og timian, men da jeg for nyligt lavede en portion hjemmelavet bearnaisesmør, var det jo oplagt også at lave en portion knuste kartofler med bearnaisesmag.
De knuste bearnaisekartofler er absolut lige så nemme at lave som de andre varianter og de er mindst lige så lækre. Kartoflerne skal blot koges, knuses med bagsiden af en gaffel, en grydeske eller en kartoffelmoser og så pensles med lidt smeltet bearnaisesmør bestående af en blanding af smør, bearnaiseessens og estragon, inden de sættes i ovnen og bages gyldne.
Vil man have lidt ekstra bearnaisesmag på kartoflerne, så kan jeg anbefale af pensle dem med en smule bearnaiseessens, når de tages ud af ovnen. Bearnaiseessens, som også bruges til at lave bearnaisesauce, kan man enten lave selv eller købe i en lille gul flaske i alle større supermarkeder – det står typisk sammen med eddiker, saucekulør og lignende. Vil man lave det selv, kan man blande 1 del hvidvin og 1 del hvidvinseddike samt estragon og finthakkede skalotteløg i en gryde. Det hele varmes op, simrer i ca 15 minutter, sies evt. og hældes efterfølgende på et skoldet glas eller en flaske og så kan det enten holde sig et par uger på køl eller fryses ned. Man kan evt. fryse essensen i en isterningebakke, da der sjældent skal bruges mere end 1-2 spsk pr gang.
Vi spiste de knuste bearnaisekartofler til en god, grillet bøf – den sidste fra grillen i år, for nu er den gemt væk sammen med resten af havemøblerne. For lige at få lidt ekstra smæk på bearnaisesmagen, lagde vi også en skive iskold bearnaisesmør ovenpå bøfferne og desuden lavede jeg en portion bønnefritter som tilbehør, da ovnen alligevel var i gang. Nem og lækker aftensmad af den allerbedste slags, som jeg ikke ville betænke mig på at servere for gæster. Kartoflerne kan både koges og knuses og pensles med smør i forvejen – så skal de blot sættes i ovnen ca 30 minutter før spisetid og evt. pensles med lidt ekstra bearnaiseessens inden servering.
Knuste kartofler med bearnaisesmag.
2 pers.
2-3 mellemstore kartofler pr person
3-4 spsk bearnaisesmør, smeltet
2 tsk friskhakket eller tørret estragon
salt
evt lidt bearnaiseessens
Skrub kartoflerne – de skal ikke skrælles. Kog kartoflerne helt møre, hæld vandet fra og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pres kartoflerne flade med bagsiden af en gaffel, en kartoffelmoser eller lignende – det gør ikke noget, at de falder lidt fra hinanden. Pensl kartoflerne med smeltet bearnaisesmør og drys med friskhakket eller tørret estragon og salt. Bag kartoflerne i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 30 minutter, eller til de er gyldne og sprøde på toppen. Kartoflerne kan evt pensles med ganske lidt bearnaiseessens inden servering, hvis der ønskes ekstra bearnaisesmag.
Skal det være bagekartofler man bruger til de knuste kartofler?
Tina – Det behøver det ikke nødvendigvis at være – det bestemmer man helt selv. Men det skal selvfølgelig helt være nogle kartofler, som er gode at bage 😀