Normalt er jeg ret glad for flødebagte kartofler med timian eller måske hasselback kartofler, når der skal kræses lidt, men disse her knuste kartofler er altså geniale at servere til alle mulige former for grillet kød – eller ovnstegt kød, hvis ikke lige grillsæsonen er på sit højeste. De er nemme at lave, de kan stort set forberedes i forvejen, så de blot skal sættes i ovnen og så smager de bare noget så fantastisk med den sprøde og saltede overflade og den bløde, bagte kartoffelmidte.
Jeg er vild med frisk rosmarin og bruger det glad og gerne som smagsgiver til alle mulige retter – det er jo med at udnytte, at krydderurterne nu igen fylder godt op i krukkerne på terrassen og jeg elsker, at jeg bare kan plukke løs. Har man ikke rosmarin, eller ønsker man bare en anden smag, så kan både frisk timian og oregano anbefales til kartoflerne, ligesom der selvfølgelig kan bruges lidt tørrede krydderurter uden for sæsonen. Prøv i øvrigt også en variant med salt og eddike – med eller uden rosmarin – det er blot at dryppe en smule eddike over kartoflerne, når de er færdigbagte og så har man de mest fantastiske, sprøde kartofler der smager som salt og eddike chips.
Vi har spist stort set alle vores måltider i haven på det sidste og disse kartofler var ingen undtagelse. De blev nydt til en grillet flanksteak sammen med lækre, grillede grønsager og en skøn, kold bearnaisedressing. Der skal nok komme opskrift på dressingen en af de nærmeste dage, for den er godt nok bare en vinder -jeg synes, det er perfekt med kolde og lette saucer og dressinger på varme sommerdage, hvor det ikke lige er de varme saucer, der er i højsædet.
Knuste kartofler med rosmarin.
2 pers.
4-6 kogte kartofler med skræl
2 spsk olie
frisk rosmarin – timian kan også bruges
salt
Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir og knus dem med bagsiden af en ske eller gaffel – de må gerne blive godt flade, men skal helst være nogenlunde sammenhængende. Pensl overfladen med olie, fordel lidt frisk rosmarin ovenpå kartoflerne og drys med salt. Bag kartoflerne ved 200 grader i 20-30 minutter til overfladen er gylden og sprød. Server straks.
Ha! Det passer jo lige ind i den brunch buffet jeg har været så letsindig at melde mig frivilligt til at lave. ☺
Mrs P – Ja, de passer da helt perfekt og de kan jo forberedes lige indtil de skal i ovnen, så der er ikke noget med sidste øjebliks handlinger her 🙂
Må prøves
Lizette – Jeg lover dig, de er gode 😀
Kan man koge dem og knuse dem dagen før og så tilsætte olie, krydderurter og ost lige inden de skal i ovnen )
Henriette – Du kan sagtens koge dem, men jeg ville nok vente med at knuse dem til på selve dagen, så de ikke får en underlåg “hård” overflade, hvis det giver mening. Men knus dem bare om formiddagen og dæk dem til med film 😀
Tak for den gode opskrift, har lige lavet dem have kogte kartoffler fra i går og vidste ikke lige hvad jeg ville med dem.
De smager bare MUMS 🙂
Jani – Så dejligt at høre – de knuste kartofler er også et kæmpehit herhjemme hos os 😀 😀
Kan man lave dem på grill i alubakke
Susanne – Det kan du som udgangspunkt godt, men jeg tror, det fungerer bedst i en kuglegrill, der fungerer mere som en ovn end en “almindelig” grill. Kartoflerne skal jo helst blive let sprøde på toppen og det er nemmest, når de er “omgivet” af varme og varmen ikke kun kommer nedefra 😀