Koteletter i fad er som regel en rigtig familielivret og et hit på middagsbordet og sådan er det sandelig også herhjemme hos Morten og mig, hvor den elskede klassiker med jævne mellemrum er på menuen. Som regel hentydes der til den klassiske ret med bacon, evt små pølser og paprikaflødesauce, når talen falder på koteletter i fad, men i årenes løb har jeg eksperimenteret lidt med fadkoteletterne og derfor hører de her karrykoteletter i fad med ananas og de her skønne koteletter i fad med pikantost og bacon nu også til blandt livretterne herhjemme.
På det seneste har jeg forsøgt mig med endnu en variant indenfor koteletter i fad, nemlig en udgave hvor både bacon og pølser er fjernet og i stedet erstattet af masser af lækre grøntsager og jeg må sige, at her hos os var fadkoteletterne pimpet med ekstra grønsager et hit. En rigtig let og lækker forårs- og sommerudgave af de klassiske koteletter i fad – selvfølgelig stadig med den gode fløde-paprikasauce – og grøntsagerne bidrog med en lækker fylde til retten og mættede desuden rigtig godt, uden at det blev for tungt. Ikke at der på nogen måde er noget i vejen med bacon og pølser – det skal jeg være den første til at indrømme – men de klassiske koteletter i fad kan godt ligge lidt tungt i maven. Især hvis der serveres godt med ris eller kartoffelmos ved siden af og det er nok en ret, som passer bedst til efterårs- og vintermånederne.
Jeg lavede saucen med løg, peberfrugt og champignons. Som sagt droppede jeg både bacon og små pølser men man kan jo sagtens komme en pakke bacon i tern på panden, hvis man gerne vil have lidt ekstra røget smag til saucen. Ekstra grøntsager som fx revet squash, bladselleri i små stykker, majs eller lignende er jo også nemme at tilsætte, så det gælder bare om at bruge fantasien.
Koteletter i fad
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 4 fadkoteletter
- 1 løg (hakket)
- 1 rød peberfrugt (hakket)
- 100 gr champignons (skåret i skiver)
- 1 ds hakkede tomater
- 2 tsk paprika
- 2 spsk sød chilisauce
- 1 dl madlavningsfløde (der kan også bruges piskefløde)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Opvarm olien på en pande og brun koteletterne på begge sider.
- Drys med salt og peber og placer de brunede koteletter i et ildfast fad.
- Kom løg og peberfrugt på panden og sauter et par minutter – måske skal der tilsættes lidt mere olie. Fordel grøntsagerne ovenpå koteletterne i fadet.
- Sauter champignons på panden og kom svampene i fadet.
- Hæld hakkede tomater på panden og tilsæt paprika, sød chilisauce og fløde.
- Lad paprikasaucen simre et par minutter, smag til med salt og peber og hæld saucen i fadet med koteletter og grøntsager.
- Sæt fadet i ovnen ved 200 °C (varmluft) i ca 25-30 minutter.
- Server koteletterne med ris eller kartoffelmos og dampet grønt.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten kan desuden fryses.