Der er varm te på kanden, det er fredag og hele huset dufter af de her lækre og sprøde makronmuffins, som jeg netop har taget ud af ovnen. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange min mor har bagt de her kager, da jeg var lille. Men smagen af barndom er da ikke den dårligste måde at begynde weekenden på. Og så har jeg oven i købet været en tur på biblioteket og har hjembragt en hel stak bøger og blade, som jeg glæder mig til kigge nærmere på.
Makronmuffins – de nemmeste kager.
Jeg havde egentlig ikke tænkt mig, at der skulle bages kage til weekenden. Men efter en pludselig indskydelse fik jeg alligevel lyst til at bage lidt lækkert til os. Og valget faldt altså på en portion makronmuffins med chokolade og nødder. Det helt perfekte valg når man bager kage efter en pludselig indskydelse, fordi de både er nemme at lave og indeholder relativt få ingredienser. Og så er der oven i købet tale om ingredienser, som man som regel ligger inde med i forvejen. Ren win win og helt oplagt, hvis man har lidt chokolade og en lidt makroner til overs fra en lagkage eller lignende.
Se også – Makronkage/tvebakkekage I Makronsnitter I Gammeldags æblekager med makroner
Makronmuffins bager jeg stort set hele året. Om foråret og sommeren er jeg ret glad for at tilsætte rabarber og lave de her makronmuffins med rabarber. De smager for øvrigt helt forrygende med en kugle vaniljeis eller en skefuld creme fraiche. Og på denne her tid af året bruger jeg gerne grofthakket chokolade og hasselnødder. Og hasselnødderne kan selvfølgelig sagtens udskiftes med mandler eller valnødder (eller udelades) Det er mindst lige så godt.
Kagerne bliver sprøde udenpå og sådan lidt mazarin-agtige i midten. Og så har de den store fordel, at de holder sig lækre og bløde i flere dage. Faktisk kan de også fryses. Det er med andre ord oplagt at lave en ordentlig portion, når man alligevel er i gang. Og skal der deles kage ud på jobbet eller til klassekammeraterne, så er der næsten 100 % garanti for succes med en omgang makronmuffins.
Køb ingredienserne hos Nemlig.
Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.
Makronmuffins med chokolade
Ingredienser
- 2 æg
- 125 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk mandelessens (kan udelades)
- 60 gr smeltet smør
- 60 gr hvedemel
- 60 gr makroner (knuste)
- 75 gr mørk chokolade (hakket)
- 50 gr hasselnødder eller mandler (hakkede)
Fremgangsmåde
- Kom æg, sukker, vaniljesukker og mandelessens i en skål og pisk til en lys og luftig æggesnaps.
- Kom det smeltede smør i æggesnapsen under langsom piskning.
- Vend hvedemel og knuste makronerforsigtigt i dejen med en dejskraber. Hak chokolade og nødder og rør dem i dejen
- Fordel dejen i 10 små muffinsforme. Sæt evt. formene i en muffinform af metal, så de holder faconen under bagningen.
- Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovn – ikke varmluft) i ca 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad kagerne afkøle på bageristen.
Hej Anne-Katrine,
tænker du at man kan bage dem uden hvedemel – fx med mandelmel i stedet?
Mvh
Karina
Karina – Jeg har desværre ikke så meget erfaring ud i at bage uden hvedemel. Det eneste jeg ved er, at glutenindholdet i hvedemelet gør underværker ift. dejens hæveevne, elasticitet og krumme, men de kvaliteter er jo primært vigtige for gærbrød. I de her muffins er der jo ikke engang tilsat bagepulver, fordi kagerne bliver sådan lidt svampede og seje i det – lidt a la kransekage der som bekendt heller ikke indeholder hvedemel. Derfor tænker jeg, at det i hvert fald ikke kan skade, at give det et forsøg med mandelmel – du kan jo evt. nøjes med at lave en lille bitte portion i første omgang 🙂
Hej Anne-Katrine .
Hvis jeg gerne vil bage dem til en børnefødselsdag i næste uge og de skal være uden chokoladen og nødder , tror du så jeg skal tilsætte mere af en anden ingrediens ?
Mvh Iben
Iben – Umiddelbart er chokolade og nødder jo “bare” fyld, så dejen skal nok fungerer uden. At jeg så personligt vil mene, at det bliver lidt kedeligt, hvis man fjerner chokoladen, det er jo bare min holdning, men hvis det er til en børnefødselsdag, så sker det jo indimellem, at man må være kreativ 😀
Jeg har prøvet at bage dem med blåbær, også lækkert❤️👍
Solveig – Uhhh, det lyder også godt – tak for tippet 😀
Jeg har en pose makroner der længe har lagt i skuffen, så jeg tror da der skal bages makron muffins imorgen!
Jeg har tit brugt dine opskrifter på kager og min kommende mand kredser i køkkenet HVER gang – uanset om det er noget “nyt” eller noget helt simpelt.
Keep up the good work!
Camilla – Uhhh, ja så er det da oplagt at lave en portion muffins 😀
Og tusind tak for din søde hilsen. Dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter 😀
Hej.
Jeg har laver dine lækre makronmuffins. Men når jeg ganger opskriften med 3, får jeg kun til 22 stk i amerikanske muffins forme fra änglemark. Hvilke forme bruger du?
Hvor meget knuser du makronerne – helt til pulver /hvor store er stykkerne?
Venlig hilsen Ellen
Ellen – Hvis du kigger opskriften, så skriver jeg, at jeg fordeler dejen i 10 små muffinsforme. Altså de “almindelige” forme 🙂 Som regel er de amerikanske muffinsforme noget større og jeg mener faktisk også, at der står store muffinsforme på nogle af pakkerne med amerikanske muffinsforme, så det er nok derfor, du får lidt færre, men formentlig større muffins end mig 🙂 Jeg knuser makronerne jævnt, så der både er pulver og lidt større “krummer” tilbage. Dog ikke deciderede “store” stykker (fx 1 x 1 cm) 😀
Jeg undrede mig også over, at der ikke skal bagepulver i, for så forbliver de ret små. Det var i de små forme, dej nok til knap 9 små muffins.
Mine var stadig ubagte/rå efter 25 min i alm ovn ved 180 grader.
Trine – Hvis du kigger rundt omkring på nettet på opskrifter på makronmuffins, så er der mange, hvori der ikke indgår bagepulver. Makronmuffins skal være sådan lidt seje og kompakte i det, og det bliver de bedst, hvis man ikke bruger bagepulver. Ift bagetiden, så er der jo sjældent 2 ovne, der bager ens, så det er svært at angive en eksakt bagetid. Måske dine muffins har været lidt større end mine (jeg får normalt 10 stk ud af portionen), men det kan jo også tænkes, at din ovn bare ikke bager så kraftigt som min. Jeg kan se, at andre bager makronmuffins i ca 20 minutter ved 200 grader, men så bliver de altså brændte i min ovn 😀
Rigtig gode muffins, jeg vil dog anbefale at man lige rister hasselnødderne let inden brug og dermed også fjerne den lidt bitre brune skal.
Smager helt fantastisk 😋
Karina – Tak for tippet med at riste nødderne, det skal jeg vidst prøve næste gang 😀
Jeg undrede mig over at der ikke skulle bagepulver i dejen. Jeg var lige ved at gøre det, men da ingen er kommet med kommentar over at mangler gjorde jeg det ikke. Mine kager har nu bagt i 25 min. De er stadigvæk næsten rå og er ikke hævet op.
Jeg har fulgt opskriften slavisk. Øv jeg får gæster om lidt.
Mvh Ulla Bauer
Ulla – Æv, det var da ærgerligt at høre. Jeg har aldrig brugt bagepulver til makronmuffins og hvis du googler makronmuffins, så dukker der massevis af opskrifter op, som er uden bagepulver. Jeg var selv til en fødselsdag i går, hvor vi fik serveret de lækreste makronmuffins, som var lavet efter min opskrift, så medmindre jeg får lidt mere info, er det desværre meget svært for mig at gætte mig til, hvad der kan være gået galt med dine muffins. Kagerne skal jo ikke som sådan hæve op som traditionelle muffins, men de bør heller ikke være rå efter 25 minutter i ovnen.
Hej Anne-Katrine.
Jeg tænker på at prøve med rabarberstykker i stedet for chokolade og nødder. Tror du der skal tilsættes lidt mere mel? Og skal jeg bruge 125 g rabarber så det svarer til mængden af chokolade og nødder?
Mange hilsner
Anne Mette
Anne Mette – Tilfældigvis har jeg også på et tidspunkt eksperimenteret med at komme rabarberstykker i makronmuffins i stedet for chokolade og nødder. Opskriften ligger lige her 🙂 https://madenimitliv.dk/makronmuffins-rabarber/
Kan disse bages i en større form og stikkes ud efterfølgende? Jeg elsker opskriften, og vil gerne lave dem til vores bryllup i næste uge, men de skal udstikkes som hjerter i dagens anledning. Har du erfaring med dette?
Amalie – Jeg har ikke erfaring med at bage kagen i større format, men jeg er ret sikker på, at det kan lade sig gøre. Alternativt kan du måske finde nogle hjerteformede muffinsforme og bruge 😀
De smager himmelsk, mine blev ikke så flotte i overfladen som dine.
Marie – Dejligt at høre. Måske har overfladen lidt at gøre med, hvor flydende dejen er, hvilket igen kan hænge sammen med størrelsen på æggene mm 😀
hej tak for opskriften den var rigtig god, mit spørgsmål er “er de fryseegnet ?. vh anna
Anna – Dejligt at høre 😀 Du kan sagtens fryse kagerne 😀
Kan man evt putte æble i i stedet for chokolade? Tror du det vil smage godt?
Malou – Ja, det er jeg helt sikker på, at du godt kan. Jeg har i hvert fald haft stor succes med at bruge rabarber i stedet for chokolade, så jeg er sikker på, at æbler også vil være et hit 😀
Dejlig opskrift. Har lige bagt muffins med æbler idag. Dog uden chokolade. Smager fantastisk.
Tove – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hej. Hvordan skal de opbevares hvis de først skal bruges dagen efter? 🙂
Pernille – Jeg ville komme dem i en plastikpose, fx en frysepose 😀
Topper man dem med noget?
Carina – Det gør jeg som regel ikke, men det bestemmer man jo helt selv 😀
Tak for lækker opskrift. Og utroligt lige til. Jeg erstattede hvedemel med en blanding af finax glutenfri melblanding alm og grov og de smager fortryllende alligevel. Blot hvis der skulle være nogle med gluten allergi i dit Forum.
Marie – Tusind tak for din tilbagemelding – jeg får jævnligt spørgsmål vedr. glutenfri udgaver af mine opskrifter. Og da jeg ikke selv har den store erfaring ud i glutenfri bagning, er det virkelig dejligt, når I andre melder tilbage med jeres gode resultater 😀
Hej
Jeg vil bage disse makron kager i dag
Men jeg erstatte smørret med rapsolie, da der der en har ssuper allegi, som ikke tålersmør og mælk
Men ca hvor meget olie, skal mon i
Hanne – Du burde sagtens kunne erstatte smørret med bagemargarine eller flydende margarine (fx becel eller lign). Jeg har ikke prøvet med rapsolie. Du skal erstatte smørret med samme mængde olie/margarine – dvs 60 gr 🙂 Brug evt. en køkkenvægt, hvis du bruger flydende olie 🙂
Hejsa. Jeg har før bagt disse makronmuffins med stor succes. De smager SÅ godt. Kan man evt bage dem som em bradepande kage? Hvor længe skulle den så have? Og ville du gange 2 eller 3 gange til en alm engangs aluform.
Susan – Det burde nok kunne lade sig gøre, men det er lidt svært at sige, hvor lang tid de skal have. Det kan variere fra ovn til ovn, og har selvfølgelig også noget at gøre med, hvor tykt et lag dej, der skal gennembages. Så mit bedste råd må være, at du tjekker løbende med en tandstikker eller lignende, for at holde øje med, hvornår midten er gennembagt.
Der findes jo virkelig mange forskellige størrelser aluforme, men dejen skal gå ca. 3-4 cm op ad kanten, hvis kagen ikke skal blive for flad. Så kan du evt. selv vurdere, om opskriften skal laves 2 eller 3 gange 😀 😀