For nyligt stødte jeg på en “tvebakkekage” i en gruppe på facebook. Og straks kom jeg i tanker om en kage med tvebakker, som min farmor jævnligt bagte. Hun kaldte den godt nok for en makronkage, men jeg er temmelig sikker på, at der er tale om nogenlunde samme slags kage. Og da først tanken var plantet i mit hovedet, kunne jeg ikke slippe den igen. Jeg var da nødt til at prøve at bage en makronkage (tvebakkekage). Min farmors opskrift blev derfor fundet frem fundet frem og i dag fik jeg bagt den skønne kage. Og jeg kan garantere, at den på ingen både skuffede. Mums hvor var den lækker.
Se også – Makronsnitter med marcipan I Makronmuffins med chokolade I Rabarbertrifli med makroner
Makronkage med tvebakker og hindbær.
Jeg har stort set fulgt min farmors opskrift. Og den består i grove træk af en lys kagedej, som lægges i lag med en marengmasse iblandet knuste tvebakker Der er selvfølgelig et par ting, som har ændret sig i tidens løb. For eksempel bager jeg kun med smør, hvorimod farmors opskrift er med margarine. Derudover har jeg tilføjet vanilje og en god hindbærmarmelade, hvilket bestemt ikke gør makronkagen ringere.
Knuste tvebakker og mandelessens har jeg dog holdt fast ved. Det er jo kombinationen af disse to – altså tvebakker og mandelessens – som giver den karakteristiske smag af makroner til kagen. Også selvom den ikke indeholder en eneste makron. Og selvom jeg aldrig har prøvet at lave noget som helst med mandelessens/mandelaroma før, så gav jeg også det en chance.
Makronkage/tvebakkekage
Ingredienser
- 100 gr blødt smør
- 50 gr sukker
- 3 æggeblommer
- 2 tsk mandelessens/mandelaroma
- 175 gr hvedemel
- ½ tsk vanillepulver
- 1 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 1,25 dl mælk
Marengsmasse
- 3 æggehvider
- 100 gr sukker
- 75 gr flormelis
- 10 tvebakker (knuste)
- 2 tsk mandelessens/mandelaroma
- 6 spsk hindbærmarmelade
Fremgangsmåde
- Pisk smør og sukker hvidt og skummende.
- Tilsæt æggeblommerne en ad gangen og pisk godt imellem hver blomme, så dejen bliver let og luftig.
- Rør mandelessens i dejen.
- Bland hvedemel, vanille, bagepulver og salt og rør det i dejen skiftevis med mælken.
- Pisk æggehviderne helt stive og vend sukker og flormelis i de stiftpiskede hvider. Pisk herefter til en sej marengs.
- Vend knuste tvebakker og mandelessens i marengsen.
- For en springform (ca 22-24 cm i diameter) eller et ildfast fad (ca 20 x 25 cm) med bagepapir og fordel halvdelen af kagedejen i bunden.
- Hæld halvdelen af marengsmassen ovenpå kagedejen og herefter den anden halvdel af kagedejen.
- Fordel et tyndt lag hindbærmarmelade på kagedejen og slut af med det sidste marengs.
- Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i 30-35 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
- Lad kagen køle lidt af, inden den løftes op af formen og køles helt af på bageristen.
Tips til variationer.
Kagen kan selvfølgelig laves med eller uden hindbærmarmelade, alt efter hvad man foretrækker. Jeg er personligt vild med marmeladen, som giver et syrligt modspil til den søde kage. I øvrigt trækker den smagen hen i retning af en lækker makronsnitte eller bedstefars skæg kagen. Men som sagt kan den sagtens udelades. Man kan også erstatte hindbærmarmelade med æblemos eller måske appelsinmarmelade, hvis man bryder sig om den skønne og let bitre, orange marmelade.
I skrivende stund har jeg væbnet mig med tålmodighed i ikke mindre end halvanden time uden at have smagt et eneste, lillebitte stykke af kagen. Jeg har nemlig ventet på, at den skulle blive helt kold. Men nu er den ved at være der, så om lidt vil jeg sætte vand over til en kop eftermiddagskaffe og ringe til mine forældre og høre, om de ikke kommer ned til en kop kaffe og et stykke friskbagt makronkage. Er helt sikker på, at det nok skal blive taget godt imod. Og så er er det jo bare noget af det hyggeligste med sådan en omgang spontan kaffe-slabberas midt på ugen.
Den ser lækker ud og god opskrift, så den skal klart prøves herhjemme:-)
Tak for farmors kage og god sensommer!
Tina – Jeg lover, at den smager skønt – præcis som jeg huskede den og så bare lige en anelse bedre endnu 🙂
Vi takker farmor 🙂
Den kage skal jeg prøve at bage, for det ser den ser fristende ud. Jeg vil nu alligevel prøve at fryse et stykke, for min gamle bagers skønne makronsnitter havde jeg altid i fryseren. Når de var tøet op på bordet, var de lige så sprøde og lækre som helt friske. Og
min skønne fragillitélagkage lagt sammen med flødeskum SKAL endda i fryseren først. Du hører fra mig, hvis det går godt – så vil jeg nemlig bage to små i stedet for en stor kage for eftertiden.
Elsebeth – Jeg håber, at det bliver en succes 🙂
Hejsa,
Den opskrift ser rigtig god ud. Den kunne jeg godt tænke mig at prøve at bage. Tror du, at man kan bruge makroner i stedet tvebakker og essens?
Ingrid – Jeg skal ikke kunne sige, om det kan lade sig gøre at lave den med makroner i stedet for tvebakker. I så fald skal du nok reducere væsentligt i sukkeret, da makroner som bekendt at noget mere søde end tvebakker og måske vil jeg også stadig anbefale dig at bruge lidt essens til bunden – eller lave bunden som en rigtig mazarinkage med marcipan, men så er vi selvfølgelig ved at være pænt langt væk fra udgangspunktet 🙂
Hej. Så sjovt at støde på denne opskrift. Hos os hedder den “farmors makronkage” og den er altid et hit. Jeg vil lige nævne, at hos os bliver den altid meget bedre efter en tur i fryseren, så det er sådan en kage men altid kan have klar, da den også tør op ret hurtigt.
Jeg har aldrig prøvet med marmelade men det skal jeg helt sikkert forsøge mig med
Anett – Det er lidt sjovt med den slags gamle opskrifter – masser af forskellige navne for stort set samme opskrift 🙂
Jeg troede faktisk ikke, at kagen kunne fryses, fordi jeg var bange for, at det porøse “makronlag” på toppen enten ville suge fugt eller krakelere og falde af, så tak for dit gode tip. Og jeg kan så til gengæld love, at den smager forrygende med marmelade 😀
Den ser rigtig godt ud, men hvor er det bare mega øv øv, at man ikke kan købe mandelessens mere, den man kan købe i dag er bare ikke det samme. Har ikke samme smag.
Mette – Haha, ja der må jeg blive dig svar skyldig, for jeg har aldrig nogensinde købt en flaske mandelessens, før jeg prøvede at lave denne her kage, så jeg aner ikke, hvordan det “skal” smage, eller hvordan det var tidligere 😀 😀
Rema 1000 sælger den gode samme Mandelessens som vi kender. De er vist de sidste som sælger den fra Dr Oetker nu om dage. Det er den eneste som smager som den skal. Alle de andre er virkelig føj.
Lasse – Jeg må indrømme, at jeg vist aldrig har prøvet andre varianter end den fra Dr. Oetker. Jeg synes altid, at det er den, som man kan finde i supermarkedet. Så når jeg en sjælden gang bruger lidt mandelessens, så er det gerne den, som står i skabet 😀
Hej Jeg har lige lavet makron kagen efter din opskrift, jeg havde dog ikke noget mandelessens, men jeg kom hakkede mandler i dejen. så nu er den sat i ovnen, venter spændt på at se resultatet.
Med venlig hilsen
Ulla Nielsen
Ulla – Uhhh, det lyder som et lækkert alternativ – håber, at det bliver en succes 🙂
Hej
Kan man godt undlade mandelessensen?
Mvh Sofia
Sofia – Det kan man muligvis godt, men det er mandelessensen der gør, at kagen kommer til at smage af makroner, så uden essens kan du godt risikerer, at kagen, og ikke mindst toppingen, smager lidt af tvebakker med sukker.
Makronkage har jeg prøvet… Super lækker! Blev serveret til gæst, der kom liiige i just in time – og det blev spist op!
Jeg skulle tilføje, at den del af marengs skal blive første, og så kagen med bagepulver bagefter. Jeg kunne tænke mig næste gang at brug en sprøjtepose! Så bliver lager mere jævn. TAK! 😉 😀 <3
Beatriz – Velbekomme. Dejligt at kagen faldt i god jord 😀
hvor meget/fintskal tvebakkerne knuses?
Gerd – Jeg knuser tvebakkerne, så det minder om grov rasp 😀
Jeg bagte efter din opskrift i dag. Da jeg skar i den væltede den rå dej ud. Der må være en fejl i opskriften. Det var i hvert fald ikke det jeg regnede med 😩
Kan man bruge hele æg til dejen i stedet for æggeblommer?
Malou – Du kan bruge 1½-2 hele æg (lidt afhængig af størrelsen) i stedet for de 3 æggeblommer i selve kagen. Men eftersom du alligevel skal bruge 3 æggehvider til makrontoppen, så er det som regel nemmere at bruge blommerne til kagen og hviderne til toppen 😀
Hi, Anne-Kathrine. I live in England and the translation of the recipe comes out as Bins for I assume the biscuits. Please can you tel me what type of biscuits do you use as I would love to try this recipe.
Many thanks
Peter
Peter – Welcome 🙂
Hmmmm…. good question. The biscuits are called “tvebakker” in danish – tastes like a crunchy, toastet bun. Very crispy.
To be honest, I don’t think, you have “tvebakker” in England, but you might be able to buy “skorpor” in Ikea 🙂
https://karenvolf.dk/produkter/tvebakker/
Good luck 😀
Anne-Kathrine, many thanks for the information I will do some research and see what I can find
Regards
Peter
Glæder mig til at prøve den.
Min mor bagte den, den dag min bror og jeg blev født (1957),
så siden hed den tvillingekagen i vores familie.
Ingrid – Sikke en hyggelig historie – jeg håber, at opskriften bliver en kæmpe succes 😀
Hej 😊 Kan man bruge Margarine istedet for smør?
Kh Camilla
Camilla – Ja, det kan du sagtens 😀
Tænker du dobbelt portion, hvis den skal laves i bradepande ?
Mette – Hvis du tænker på den store bradepande fra ovnen, så tænker jeg faktisk, at du skal op i 3-4 dobbelt portion. Ellers er jeg bange for, at kagen bliver for flad 😉