Pizza på blomkålsbund er blevet en af mine favoritter. Ikke fordi, at den på nogen måde kan sammenlignes med en tyndbundet, italiensk pizza med sprød skorpe eller de fantastiske, amerikanske deep pan pizzaer, som også hører til mine favoritter. Men ganske enkelt fordi, at en blomkålspizza er lækker på sin egen måde. Og har man ikke noget imod at eksperimentere i køkkenet og måske prøve noget lidt anderledes og utraditionelt engang imellem, så skal man altså unde sig selv en pizza med blomkålsbund.
Bunden laves lige ud af landevejen på blendet blomkål, æg, ost, salt og en smule hvedemel. Jeg tilsætter nemlig 1 spsk hvedemel som bindemiddel til blomkålsmassen, men ønsker man af den ene eller anden grund en helt glutenfri pizza, så kan det sagtens udelades. Man kan også bruge 1 spsk mandelmel, Fiber HUSK, rasp eller hvad man nu lige føler for.
Jeg koger blomkålen og sørger efterfølgende for at presse overskudsvæde ud af kålen med bagsiden af en ske. Jeg har også set opskrifter, hvor den kogte blomkål skal vrides fri for væde i et rent viskestykke, men det er simpelthen for bøvlet til mig. Jeg synes, det er meget nemmere at afdryppe kålen i en finmasket sigte og presse lidt med bagsiden af ske.
Er man rigtig doven, så har jeg faktisk også set eksempler på opskrifter, hvor den rå kål bare blandes i æggemassen, hvorefter hele herligheden formes til pizzabunde på bagepapir. Så kan det vel næsten ikke blive nemmere, men for god ordens skyld, må jeg hellere lige nævne, at jeg ikke selv har prøvet den metode.
Nedenstående opskrift er kun på pizzabundene, for ønskerne til pizzafyld er jo individuelle og helt op til den enkelte. Personligt er jeg dog ret vild med hjemmelavet tomatsauce, ost, lufttørret skinke, oliven og så basilikumpesto og frisk basilikum på toppen. Opskriften giver i øvrigt 2 pizzabunde og da de primært er lavet på blomkål, mætter de ret godt. Morten og jeg kunne i hvert fald ikke spise det hele op, så jeg vil skyde på, at 2 pizzaer rækker til 2 voksne og 1 mindre barn. Og måske 2 børn, hvis der serveres en lækker salat ved siden af.
Pizza med blomkålsbund
Ingredienser
- 500 gr blomkål
- 2 æg
- 75 gr revet ost, fx mozzarella
- 1 spsk hvedemel (kan udelades eller erstattes af rasp, HUSK, mandelmel eller lign)
- 1 tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Skær dækbladene af blomkålshovedet og del det i mindre buketter. Kom blomkålsbuketterne i en food processor og blend til blomkålen er helt findelt. Det ligner lidt kokosmel.
- Sæt en gryde med letsaltet vand over at koge på komfuret. Når vandet koger, tilsættes blomkålen. Kog blomkålen under låg i ca 5 minutter.
- Hæld blomkålen i en finmasket si og lad den afdryppe. Pres evt. kålen let med bagsiden af en ske, så kålen bliver godt drænet for vand.
- Bland æg, revet ost, hvedemel og salt i en skål og tilsæt afdryppet blomkål. Rør rundt til den varme kål har smeltet osten og det er blevet til en sammenhængende masse.
- Bred blomkålsmassen ud i 2 cirkler á ca 25 cm på 2 stykker bagepapir.
- Bag bundene ved 190 °C (varmluft) i ca 30 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Bundene kan sagtens laves i god tid i forvejen. Ved servering toppes bundene med tomatsauce, revet ost og diverse pizzafyld og bages ved 190 °C (varmluft) i ca 10 minutter.
Kan man evt. Lave en blanding af broccoli og gulerødder i stedet for blomkål?
Louise – Det er jeg sikker på, at man godt kan. Du kan evt. prøve at google pizza med grønsagsbund – der er virkelig mange lækre varianter at vælge imellem 🙂
Jeg har flere gange blot dampet blomkålsris i mikroen. Det kunne man sikkert også her og dermed undgå behovet for afdrypning ( bruger begrænser vand i mikro)?
Katrine – Jeg er helt sikker på, at du kan dampe blomkålen i mikrobølgeovnen, men jeg er i tvivl om, hvorvidt du helt kan undgå afdrypning. Jeg lader jo blomkålen afdryppe i en finmasket si, imens jeg presser kålen ned med bagsiden af en spiseske, for på den måde at få presset yderligere væde ud.
Hej.
Ved du om man kan fryse bunden?
Og så tø dem op og komme fyld på mm.
Ellers et vildt godt alternativ til brødpizza!
Heidi – Jeg tror, at de rå bunde er for fugtige og løse til, at man kan fryse dem, men du kan sagtens bage bundene og fryse dem ned. Lun dem evt. let efter optøningen, hvis de er blevet “våde” pga fugten fra blomkålen og følg så ellers opskriften 😀
Virkelig virkelig god og lækker bund!
Trods jeg startede i god tid, og drænede for vand og drænede For vand… Så synes jeg virkelig der var MEGET væske, når jeg skulle forme bundene. Måtte hælde fra af flere omgange.
Men stadig blev det mega lækkert! Min mand var så imponeret.
Jeg brugte dog revet knoldselleri + gulerod, til at gange opskriften op til 4 pax.
Næste gang koger jeg det ikke og prøver det ✌️
Sandra – Hvor er det bare dejligt at høre, at bunden blev en succes, selvom den skulle drænes over flere gange. Det har nok også noget at gøre med især gulerødderne, der som bekendt indeholder en hel del vand, når de rives 😀
Jeg spørger nok lidt dumt men Behøver man at koge blomkålen ? 😊🙈
Henriette – Jeg har lige kopieret lidt af teksten fra opskriften – det var næsten det nemmeste 🙂
…”Jeg koger blomkålen og sørger efterfølgende for at presse overskudsvæde ud af kålen med bagsiden af en ske. Jeg har også set opskrifter, hvor den kogte blomkål skal vrides fri for væde i et rent viskestykke, men det er simpelthen for bøvlet til mig. Jeg synes, det er meget nemmere at afdryppe kålen i en finmasket sigte og presse lidt med bagsiden af ske. Er man rigtig doven, så har jeg faktisk også set eksempler på opskrifter, hvor den rå kål bare blandes i æggemassen, hvorefter hele herligheden formes til pizzabunde på bagepapir. Så kan det vel næsten ikke blive nemmere, men for god ordens skyld, må jeg hellere lige nævne, at jeg ikke selv har prøvet den metode”…
Jeg var så doven at koge Vand i elkeddelen og hælde det over de revet blomkål og lod dem trække i kogt vand i 5-10 min. Det blev nogle gode bunde 😉
Anette – Tusind tak for tippet – den slags kan vi ikke få for mange af 😀
For pokker hvor er den opskrift god!! Har lige afprøvet den, og den skal helt sikkert laves mange gange igen!
Sanne – Tusind tak for din søde tilbagemelding – hvor er det dejligt at høre 😀