Popcorn med salt- eller smørsmag holder, det kan de fleste af os vist blive enige om. Men kombinationen af salt og sødt er altså heller ikke at foragte. Personligt er jeg ret vild med denne her variant med saltede peanuts, karamel og mælkechokolade. Popcorn med saltkaramel havde jeg derimod endnu til gode at afprøve og derfor har jeg i dag begivet mig ud i en portion popcorn med knasende sprød og saltet karamel.
Ideen med at prøve at lave popcorn med saltkaramel er absolut ikke ny, den har rumsteret i baghovedet siden vores sommerferie i New Orleans sidste år, hvor vi besøgte en butik, som udelukkende solgte popcorn – jeg tror faktisk, at der var næsten 100 forskellige slags. Dem med saltkaramel var dog blandt de helt klare favoritter, men det med selv at prøve at lave dem, kom jeg altså fra igen, indtil vi i sidste uge gik forbi “The Popcorn Factory” på 34. st. i New York og så var det pludselig, at jeg kom i tanker om de lækre, knasende hapsere.
Det er ikke spor svært at lave popcorn med karamel, men det skal gå lidt hurtigt, når de poppede majs skal vendes rundt i karamellen, for den stivner i løbet af ingen tid og så er det en rigtig god idé, at bruge en skål, som er rigelig stor. Hvis man står og fedter med varm karamel og popcorn i en alt for lille skål, så ender det hurtigt med, at halvdelen af popcornene ryger ud på bordet og den anden halvdel ender som én stor karamelkugle.
Jeg tilsætter gerne en smule natron til karamelmassen, som er med til ligesom at gøre den porøs og knasende, når den stivner omkring popcornene. Jeg har set andre opskrifter, hvor der bruges bagepulver, men ikke selv prøvet det – dog tror jeg ikke, at der er den store forskel på bagepulver og natron. De færdige popcorn kan opbevares i en lufttæt bøtte eller lignende i flere dage – de skal nok holde sig sprøde og er derfor geniale at servere for gæster eller lignende, fordi de kan laves i forvejen.
Jeg bruger gerne popcorn, som jeg selv popper i en gryde. Jeg synes, at de popcorn der poppes i mikrobølgeovnen, har tendens til meget hurtigt at blive seje og kedelige og så er det som om, at der lægger sig en “hinde” i ganen og på tungen, hvis ikke popcornene spises, ligeså snart de hældes ud af posen og er rygende varme. Jeg foretrækker derfor helt klart grydepopcorn, også når vi bare spiser dem med salt på en helt almindelige hyggeaften, men jeg er sikker på, at man også kan bruge popcorn fra mikrobølgeovnen. Vær dog opmærksom på, at der så muligvis skal skæres lidt i mængden af det salt, som tilsættes karamellen – mikrobølgepopcorn er ret saltede i forvejen.
Popcorn med saltkaramel
Ingredienser
- 3 spsk olie
- 1 dl popcornmajs
- 250 gr sukker
- 50 gr smør
- 1 tsk havsalt
- 2 tsk natron
Fremgangsmåde
- Varm olien op i en gryde og pop majsene efter anvisning på emballagen. Sorter evt. u-poppede majskerner fra – de er ikke så rare at bide i og stil popcornene til side.
- Hæld sukker i en stor gryde og smelt det over svag/jævn varme.
- Når sukkeret er blevet lysebrunt og næsten er smeltet, tilsættes smør og salt og blandingen røres til en glat karamelmasse.
- Sluk for varmen, tilsæt natron og rør godt rundt – karamellen vil bruse let op.
- Hæld popcornene i gryden med karamel og rør godt rundt, så karamellen fordeles. Det skal gå lidt hurtigt, for karamellen begynder hurtigt at stivne.
- Bred karamelpopcornene ud på et stykke bagepapir og lad dem afkøle let, inden de skilles ad med fingrene.
- Opbevar de karamelliserede popcorn i en lufttæt beholder – de kan sagtens gemmes i flere dage.
Tror du man kan vinde lidt ekstra tid, til at fordele karamellen, hvis man blander det i den varme gryde istedet. Eller vil det gå helt galt istedet ?
Har du nogle bestemte popcorn du bruger? Vi har købt nogle der ikke folder sig helt ud og det bliver ret træls at bide i.
Kh.
Anne-Marie
Anne-Marie – Jeg har tænkt på, om der vindes lidt tid ved at holde karamellen i den varme gryde så længe som muligt, men jeg er ikke ubetinget sikker på, at det er en fordel. Jeg tror på en måde, at den nemmere fordeles ved at blive hældt ud over popcornene, så den kan løbe ned igennem lagene og derefter vendes rundt.
Mht. popcornene, så tror jeg faktisk ikke, at det afhænger af mærket, men majsene. Jeg havde på et tidspunkt købt nogle vildt gode majs fra Rema, som blev store og flotte, men den næste pose jeg købte fra Rema, kunne slet ikke bruges, så dem endte jeg med at smide ud. Halvdelen af kornene poppede slet ikke og den anden halvdel var bittesmå. Lige for tiden er det en pose popcorn fra Coop, som jeg bruger – og så selvfølgelig en gryde, som ikke er alt for tyk i bunden og god varme til at poppe ved 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Jeg gjorde det i gryden, og de blev perfekte 🙂
Tusind tak for en rigtig god hjemmeside, med mange gode opskrifter 🙂
Hvilken slags skål bruger du, til at vende karamellen med popcornene?
Med venlig hilsen
Helle
Helle – Velbekomme 😀
Hmmmm, jeg bruger bare en stor skål, så der er plads til at vende popcornene rundt – jeg plejer vist at bruge en stor Magrethe skål 🙂
Tak for dit svar 🙂
Jeg har lavet dem med stor succes, de bliver revet væk til fredags hygge 🙂
Helle – Velbekomme – det glæder mig, at det blev en succes 🙂
Mums – havde en rest popcorn til overs fra filmaften i weekenden, som jeg på smart vis gemte og ville lave netop karamelliserede popcorn ud af 🙂 De smager vildt godt! Og så er det jo nemt at gå til, når man ikke først skal til at poppe 🙂
Stine – Sikke en god idé bare at gemme popcornene, det skal jeg bestemt huske til næste gang, vi har for mange popcorn – jeg er nemlig også vild med den karamelliserede udgave 🙂
Kan man ikke bruge mikro popcorn? Tak for mange fantastiske opskrifter 😊
Anne Mette – Det kan du sagtens – jeg har skrevet lidt mere om grydepopcorn og mikrobølge popcorn i blogindlægget til opskriften 😀
Er lidt forvirret m.h.t et bestemt punkt i opskriften, da jeg så nogle af kommentarerne til dette punkt i opskriften. (Det kan være opskriften, er blevet rettet lidt til)
Har jeg forstået det rigtigt, at når jeg har lavet karamellen i en gryde, så skal de poppede popcorn op i denne gryde med karamellen- som den blev lavet i, og røres rundt ?
– Altså popcornene skal ikke vendes sammen med karamellen i en separat skål, ligesom nogle skriver noget om ?
Håber du kan afhjælpe forvirringen 😀
Lise – Du kan både komme popcornene i gryden med karamel, og du kan hælde karamellen over popcornene i en skål 🙂 Fordelen ved at komme popcornene i gryden med karamel er, at karamellen på den måde holdes varm længst muligt. Og så får man tid til at vende popcornene godt rundt i karamel, inden det for alvor begynder at klistrer, når karamellen bliver mere stiv og halvkold 😀
Jo nemt det gør jeg
Hej 🙂 Hvorfor skal der natron i?
Trine – Natron gør, at karamellaget på popcornene bliver helt helt tyndt og supersprødt 😀
Uh 2 tsk salt er for meget!
Karen – Det er nok lidt smag og behag. Det er også derfor, at jeg har skrevet 1-2 tsk havsalt i opskriften, for så kan man selv dosere. Selv bruger jeg ca. 1 ½ tsk salt, men som sagt bruger jeg havsalt, og det fylder jo lidt mere på skeen, end fx fint salt, som er mere tæt pakket. Så den slags skal man selvfølgelig også have med i sine overvejelser 😀
Hej Anne-Kathrine.
Jeg er kommet til at putte smøret i for tidligt. Sukkeret er begyndt at stivne i store klumper,
Kan den redes?
Mie – Nu ved jeg jo ikke hvor meget for tidligt, du er kommet til at komme smørret i. Men hvis sukkeret ikke var helt smeltet, så sker der nok ikke noget ved det. Du skal bare røre rundt indtil sukkeret igen er helt smeltet 🙂
Karamellen smagte forfærdeligt, vi gjorde alt hvad der stor i opskriften LORTE OPSKRIFT
Esmaralda – Ja, det kan jeg godt se, så må den eneste grund jo være, at det er en lorteopskrift, som jeg har valgt at dele her på min hjemmeside. Og så må vi være lidt mærkelige hjemme hos os, for vi synes, at popcornene smager skønt.
Rimelig ubehøvlet synes jeg.
Ærgerligt at det mislykkedes for dig.
Hvorfor ikke fortælle lidt om hvad du tænker der gik galt? Det kunne måske hjælpe så andre ikke får samme dårlige oplevelse.
Mit bud er at du enten er kommet til at brænde karamellen på, eller at du har givet mere salt end du kan li?
Super lækre popcorn, skulle ikke have taget den første 🙂 ikke nemt at stoppe.
Vil meget gerne bestille indkøbsliste + madplan
Mette – Nej, det er ikke nemt at stoppe, når man først kommer i gang 😀
Jeg har netop tilmeldt din mailadresse til systemet, så nu skulle du gerne modtage en bekræftelsesmail. Når den er godkendt, så er du klar til at modtage min ugentlige madplan + indkøbsliste 😀
Hej 🙂
Kan man bruge bagepulver istedet for natron?
Glædelig jul.
Mvh Anna
Anne – Nej, det kan du desværre ikke. Bagepulver og natron kan indimellem erstatte hinanden i bagværk, men her skal der bruges natron for at gøre karamellen knasende sprød og porøs, og det kræver nogle kemiske forbindelser, som kun natron kan 🙂
Første option karamel blev brændt og røg i skraldespanden. 2 portion vågede jeg over, og varmet ved meget svag varme, da sukkeret næsten var smeltet helt, blandede jeg salt og smør deri og jeg havde taget det af blusset da jeg tilsatte natron. Hver gang ligner det bare rørsukker og bliver ikke smeltet. Kan man gøre noget andet så det bliver flydende- evt tilsætte lidt vand. Smagen med “rørsukkeret” og popcornene er helt fin, men det drysser jo af
Heidi – Umiddelbart er min første tanke, om du mon har induktionskomfur? Jeg har ikke selv induktion, men det har min svigerinde, og dine beskrivelser lyder lidt som hendes beklagelser over, at hun ikke kunne finde ud af at lave brændte mandler. Nu har hun fået gas, og har ingen problemer. Jeg spekulerer på, om det kan skyldes den meget hurtige opvarmning og nedkøling, som induktionsvarme jo giver, og som gør, at karamellen driller.
Det har intet med induktion at gøre
Mega lækker. Tak for en skøn opskrift
Ps. Jeg har induktionskogeplade og der er intet problem. Det tager lidt tid og skruer meget ned på varmen (lidt under middel)
Mette – Tusind tak for dit input. Jeg har ikke selv induktion, så indimellem er det godt med et par gode råd fra jer andre 😀
Jeg brugte en pose mikrobølgeovn popkorn, og sukker smør natron skal nok halveres, de druknede nærmest i det.