Det kan godt være, at himmel og jord har stået i ét her i Sydjylland i dag, hvor vi har haft et ordentligt uvejr med både blæst, skybryd og torden, men i morgen er det den 1. maj, skoven er sprunget ud og i dag skal det handle om noget så sommerlækkert som en skøn rabarberkage med kokos. Kagen serverede jeg for øvrigt til kaffen store bededagsaften, efter vi havde spist de hjemmebagte hveder og den aften havde vi det dejligste vejr og en smuk solnedgang.
Se også – Rabarberkage med marcipan.
Rabarberne i haven var desværre ikke helt store nok til at høste endnu, selvom det ikke varer længe, men jeg havde simpelthen sådan lyst til en kage med rabarber, så jeg endte med at købe et bundt med hjem, da vi var ude at handle. Udover rabarber var kagen egentlig overvejende en helt klassisk lys kagedej med smør, sukker, æg, mel og mælk men for lige at få lidt ekstra “knas” tilsatte jeg kokosmel, hvilket blev ret lækkert.
Kagen er supernem at lave og opskriften kan faktisk bruges det meste af året, da der kan tilsættes alle mulige andre former for frugt end rabarber, fx æbler eller pærer i små tern, blommer, stikkelsbær, kirsebær, ferskner og nektariner eller abrikoser. Man kan også bruge frosne rabarber i tern, men så foreslår jeg, at man lader rabarberne tø op i en sigte, så en del af væden kan løbe fra, inden de vendes i dejen. Ellers kan man godt risikere, at den ekstra væde får kagen til at blive tung og klæg i midten og man kan også opleve problemer med at få kagen helt færdigbagt.
Jeg serverede som sagt kagen efter de ristede hveder med en klat creme fraiche og letpisket flødeskum ved siden af. Creme fraichen kan smages til med lidt vanille og evt. et nip sukker, hvis man gerne vil have lidt sødt, men personligt er jeg ret glad for kombinationen af de syrlige rabarber og den søde kagedej med en klat ren creme fraiche. Man kan også servere en kugle god vanilleis til rabarberkagen, hvis der skal lidt ekstra til.
Rabarberkage med kokos
Ingredienser
- 300 gr rabarber
- 2 spsk sukker
- 100 gr blødt smør
- 175 gr sukker
- 1 æg
- 175 gr hvedemel
- 100 gr kokosmel
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 1½ dl mælk
Fremgangsmåde
- Skær rabarberne i stykker á ca 1 cm. Kom dem i en dyb tallerken og drys med 2 spsk sukker. Lad rabarberne trække i ca 15 minutter.
- Kom smør og sukker i en skål og pist det lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk igen.
- Bland hvedemel, kokosmel, bagepulver og vanilje sammen og rør det i dejen skiftevis med mælken. Til sidst tilsættes rabarberstykkerne.
- Fordel dejen i en smurt springform (ca 20 cm).
- Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 45-50 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
- Lad kagen afkøle på bageristen og sigt evt. lidt flormelis over ved servering.
- Server med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.
Lyder lækker og må prøves 🙂 Men hvorfor både smøre formen og lægge bagepapir i? Synes det lyder lidt voldsomt 😛
Anette – Den er virkelig god og jeg kan kun anbefale dig at prøve den. Jeg lægger bagepapir i bunden af springformen, men smører formen på kanten i stedet for at klippe bagepapir i strimler til kanten, for det er lidt bøvlet – derfor begge dele. Jeg sætter simpelthen et stykke bagepapir i spænd under ringen, så det ligger helt glat og så er det nemt lige at løfte kagen fri af bunden, når den er bagt 😀
Ahhh, smart. Tak for svar 🙂 Må prøves snarest 🙂
Tusind tak for en god opskrift, kagen smagte super skønt ??
Camilla – Det glæder mig 😀
Kan den fryses?
Lise – Det burde godt kunne lade sig gøre – dog har jeg ikke selv prøvet det 🙂
Jeg elsker denne kage, så nem og lækker. Tilsætter gerne en håndfuld hakkede mandler, for lidt at tygge i.
Dorte – Uhhh ja hakkede mandler er altid godt – jeg tilsætter dem stort set alle steder, hvor jeg kan komme til det 😀