Forloren hare er jo sådan lidt “brun mad” og det er vist egentlig noget, som mest forbindes med efterår og vinter. Det er i hvert fald som oftest på den tid af året, at vi spiser forloren hare og gerne efter denne her opskrift. Men forleden dag fik vi så alligevel hare “udenfor sæsonen” og imens jeg stod og rørte farsen sammen, kom jeg i tanker om, at jeg ville forme farsen som små forlorne harer i fad med sauce i stedet for bare på den sædvanlige måde.
Indrømmet, det tager en smule mere tid at lave de små, individuelle harer. Men de par minutter har jeg ikke noget imod at bruge ekstra, for det var simpelthen bare noget så hyggeligt, at få serveret sin egen, lille hare – eller harekilling, som jeg måske i stedet skulle kalde dem, når de ikke er større.
Da jeg nu alligevel var i gang med ændringerne, besluttede jeg mig for at servere både de små harer og saucen i et og samme fad – lidt ligesom hakkebøf med bløde løg der traditionel serveres liggende i saucen. Harerne blev derfor holdt varme i fadet i ovnen, imens jeg lavede saucen og da det hele var klart, tog jeg fadet ud af ovnen og hældte saucen ved. Det boblede godt i kanterne, da den varme sauce blev hældt ned i det endnu varmere fad, som kom direkte fra ovnen, men til gengæld havde denne form for servering også den store fordel, at saucen i fadet holdt sig varm under hele måltidet.
De små harer blev selvfølgelig serveret på terrassen, hvor vi har spist de fleste af vores måltider på det sidste og vi har i dén grad nydt det fantastiske sommervejr. Tilbehøret blev kogte kartofler, lidt dampet grønt, ribsgele og asier. Absolut ikke nogen dårlig aftensmad, selvom årstiden måske ikke lige var den oplagte, og bestemt en menu, som bragte de helt store smil frem hos Morten – han har et eller andet med brun sauce og det gjorde det absolut ikke ringere, at han fik serveret en miniature hare, som bogstavlig talt svømmede rundt i sauce.
Forlorne mini harer i fad
Ingredienser
- 450 gr hakket svinekød
- 1 løg (revet)
- 1 æg
- ½ dl mælk
- 2 spsk hvedemel
- 8 skv bacon
Brun sauce
- stegesky fra kødet (3-4 dl)
- 2 spsk hvedemel
- 1 dl vand
- 1 dl piske- eller madlavningsfløde
- 2 tsk ribsgelé (eller 1 nip sukker)
- saucekulør
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Rør farsen sammen af hakket kød, revet løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber.
- Form farsen til 4 små farsbrød og læg dem i et ildfast fad. Halver baconskiverne og fordel dem på toppen af de små farsbrød.
- Hæld ca 3 dl vand i fadet og sæt fadet i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter.
- Tag de færdigstegte harer op af fadet og læg dem på en tallerken.
- Hæld væden fra fadet (stegeskyen) igennem en sigte over i en gryde, så eventuelle urenheder sies fra. Læg de små harer tilbage i det tomme fad og sæt det i den slukkede ovn, så de holdes varme, imens saucen laves.
- Bring stegeskyen i kog i gryden.
- Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning, som hældes i skyen under piskning. Man kan også bare bruge saucejævner.
- Bring atter gryden i kog og lad den koge i et par minutter, så saucen tykner og evt. melsmag forsvinder.
- Tilsæt fløde og smag til med ribsgelé, salt og peber. Juster farven med madkulør.
- Tag fadet med de små harer ud af ovnen, hæld saucen ved harerne og server straks med kogte kartofler, syltede agurker eller asier og evt. ribsgele.
Det lyder fuldstændig latterligt lækkert ?
Helle – For at være helt ærlig, så var det sådan en ret, som ligesom blev kreeret undervejs i processen. Den ene idé tog ligesom den anden, men jeg kan godt sige dig, at jeg glædte mig mere og mere til vi skulle spise, efterhånden som tiden gik 😉
Det er en mega lækker ret. Et kæmpe hit synes jeg, min far, min mand og vores 4 drenge. Der var ingen rester 🙂
Karina – Det glæder mig – dejligt at høre 😀
Det er så opfriskende, at servere en gammel kendt ret på en ny måde. Vi skal have den i aften og jeg glæder mig til, at tilberede og servere den. Tak for dine ideer 🙂
Maja – Velbekomme – dejligt at jeg kan være med til at inspirere 😀
Tak for mange gode opskrifter, altid meget inspirerende.
Kunne tænke mig at lave de små forlorne harer, er det rigtigt
der skal bruges 8 skiver bacon til 4 harer?
Mange hilsner
Helle Sønnichsen
Helle – Ja, det er helt rigtigt 🙂 Der er som regel 8 skiver i de pakker bacon, som man kan købe i supermarkedet, så jeg beregner 2 skiver bacon til hver hare. Skiverne halverer jeg, så hver hare får 4 halve skiver bacon lagt på “ryggen” 😀
Hvis man ikke skal bruge sovs, skal man vel ikke komme vand i fadet?
Dorte – Det kan være en god idé at komme en lille bitte smule vand i fadet, selvom du ikke skal bruge den til sauce. Vandet gør, at de små farsbrød bliver let “dampede” samtidig med at de bliver bagt, og det gør altså noget for konsistensen 😀
Man kan med fordel tilsætte bacon i tern til farsen samt lidt skimmelost (danskkursus) i sovsen
Charlotte – Tak for tippet – det lyder lækkert 😀