Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Små forlorne harer i fad med sauce.

12 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Hverdagsmad, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften

Forloren hare er jo sådan lidt “brun mad” og det er vist egentlig noget, som mest forbindes med efterår og vinter. Det er i hvert fald som oftest på den tid af året, at vi spiser forloren hare og gerne efter denne her opskrift. Men forleden dag fik vi så alligevel hare “udenfor sæsonen” og imens jeg stod og rørte farsen sammen, kom jeg i tanker om, at jeg ville forme farsen som små forlorne harer i fad med sauce i stedet for bare på den sædvanlige måde.

Indrømmet, det tager en smule mere tid at lave de små, individuelle harer. Men de par minutter har jeg ikke noget imod at bruge ekstra, for det var simpelthen bare noget så hyggeligt, at få serveret sin egen, lille hare – eller harekilling, som jeg måske i stedet skulle kalde dem, når de ikke er større.

Da jeg nu alligevel var i gang med ændringerne, besluttede jeg mig for at servere både de små harer og saucen i et og samme fad – lidt ligesom hakkebøf med bløde løg der traditionel serveres liggende i saucen. Harerne blev derfor holdt varme i fadet i ovnen, imens jeg lavede saucen og da det hele var klart, tog jeg fadet ud af ovnen og hældte saucen ved. Det boblede godt i kanterne, da den varme sauce blev hældt ned i det endnu varmere fad, som kom direkte fra ovnen, men til gengæld havde denne form for servering også den store fordel, at saucen i fadet holdt sig varm under hele måltidet.

De små harer blev selvfølgelig serveret på terrassen, hvor vi har spist de fleste af vores måltider på det sidste og vi har i dén grad nydt det fantastiske sommervejr. Tilbehøret blev kogte kartofler, lidt dampet grønt, ribsgele og asier. Absolut ikke nogen dårlig aftensmad, selvom årstiden måske ikke lige var den oplagte, og bestemt en menu, som bragte de helt store smil frem hos Morten – han har et eller andet med brun sauce og det gjorde det absolut ikke ringere, at han fik serveret en miniature hare, som bogstavlig talt svømmede rundt i sauce.

5 fra 3 stemmer

Forlorne mini harer i fad

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid45 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 450 gr hakket svinekød
  • 1 løg (revet)
  • 1 æg
  • ½ dl mælk
  • 2 spsk hvedemel
  • 8 skv bacon

Brun sauce

  • stegesky fra kødet (3-4 dl)
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 dl vand
  • 1 dl piske- eller madlavningsfløde
  • 2 tsk ribsgelé (eller 1 nip sukker)
  • saucekulør
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Rør farsen sammen af hakket kød, revet løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber.
  • Form farsen til 4 små farsbrød og læg dem i et ildfast fad. Halver baconskiverne og fordel dem på toppen af de små farsbrød.
  • Hæld ca 3 dl vand i fadet og sæt fadet i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter.
  • Tag de færdigstegte harer op af fadet og læg dem på en tallerken.
  • Hæld væden fra fadet (stegeskyen) igennem en sigte over i en gryde, så eventuelle urenheder sies fra. Læg de små harer tilbage i det tomme fad og sæt det i den slukkede ovn, så de holdes varme, imens saucen laves.
  • Bring stegeskyen i kog i gryden.
  • Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning, som hældes i skyen under piskning. Man kan også bare bruge saucejævner.
  • Bring atter gryden i kog og lad den koge i et par minutter, så saucen tykner og evt. melsmag forsvinder.
  • Tilsæt fløde og smag til med ribsgelé, salt og peber. Juster farven med madkulør.
  • Tag fadet med de små harer ud af ovnen, hæld saucen ved harerne og server straks med kogte kartofler, syltede agurker eller asier og evt. ribsgele.
I stedet for at hælde saucen i fadet, så kan den sagtens serveres ved siden af de små forlorne harer. Har man problemer med at få saucen til at smage af nok, så kan man hælde 3 dl hønse- eller grønsagsbouillon i fadet med harer i stedet for vand. 
Subscribe
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Helle
8 år siden

Det lyder fuldstændig latterligt lækkert ?

Karina Fjordhauge
6 år siden

Det er en mega lækker ret. Et kæmpe hit synes jeg, min far, min mand og vores 4 drenge. Der var ingen rester 🙂

Maja Thorup
6 år siden

Det er så opfriskende, at servere en gammel kendt ret på en ny måde. Vi skal have den i aften og jeg glæder mig til, at tilberede og servere den. Tak for dine ideer 🙂

Helle Sønnichsen
4 år siden

Tak for mange gode opskrifter, altid meget inspirerende.
Kunne tænke mig at lave de små forlorne harer, er det rigtigt
der skal bruges 8 skiver bacon til 4 harer?

Mange hilsner
Helle Sønnichsen

Dorte
4 år siden

Hvis man ikke skal bruge sovs, skal man vel ikke komme vand i fadet?

Charlotte
4 år siden

Man kan med fordel tilsætte bacon i tern til farsen samt lidt skimmelost (danskkursus) i sovsen