Risengrød hører julen til. Og især i november og december er det lækkert med en portion risengrød med kanelsukker, smørklat og rød saftevand eller nisseøl til. Virkelig nem og simpel aftensmad på de lidt travle dage, som kan være fyldt med juleforberedelser.

Se også – Risalamande I Klatkager af risengrød 

Risengrød – den nemmeste opskrift.

Jeg har hørt virkelig mange sige, at de ikke kan koge risengrød. Og jeg vil da også medgive, at der er gode odds for, at grøden enten koger ud over hele komfuret, eller ender som et tykt, fastbrændt lag i bunden af gryden. Men det hjælper altid, hvis man bruger en mælk med en god fedtprocent. Det vil sige letmælk eller sødmælk.

Og så findes der jo virkelig mange forskellige måder at lave risengrød på. Der er selvfølgelig den traditionelle metode i gryde. Men derudover kan man også koge grøden i mikrobølgeovn, i dyne, i ovn, i stegeso og så i stegepose, som jeg virkelig kan anbefale. Og når jeg laver risengrød herhjemme, så foregår det som regel på traditionel vis i gryde eller i en stegepose.

Grød i stegepose.

Bruger man en stegepose, så er der med garanti ingen fastbrændte risengrødsgryder, der skal rengøres efterfølgende. Grødris og mælk skal blot i posen, som lukkes til og lægges i en gryde med vand. Gryden bringes i kog og efter 60-75 minutter er grøden klar til at blive hældt ud af posen ned i den varme gryde og serveret. Så bliver det altså ikke nemmere at lave risengrød. Og selv store portioner er ikke noget problem.

Det eneste, som man skal være OBS på, er kogetiden. For den kan jo variere en smule, afhængig af hvor meget varme, man har på komfuret. Er grøden lidt for tynd, når den hældes ud af posen, så kan man lade den stå og trække i ca 5 minutter. Herefter rører man grøden igennem og så har den som regel sat sig. Er den alligevel stadig for tynd, så sæt den på komfuret og giv den lidt ekstra varme under jævnlig omrøring. 5 minutter burde kunne gøre det.

Er grøden omvendt blevet for fast, så kan man tilsætte en smule ekstra mælk og røre grøden igennem. Så bliver den helt perfekt. Og efter et par gange har man helt styr på kogetiden, og så bliver grøden perfekt hver gang.

Læs evt. mere om hvordan grød koges i en dyne/høkasse under opskriften. 

Risengrød med kanelsukker og smørklat
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 4 stemmer

Risengrød

Samlet tid45 min
Antal: 4 portioner

Ingredienser

 • 200 gr grødris
 • 2 dl vand
 • 1 liter mælk
 • 1 nip salt
 • kanelsukker til servering

Fremgangsmåde

Risengrød tilberedt i gryde

 • Kom vand og ris i en tykbundet gryde og lad det komme i kog. Kog i et par minutter under omrøring.
 • Tilsæt mælk og lad igen gryden komme i kog. Kog ved god varme i ca. 10 minutter under omrøring.
 • Læg låget på gryden, skru ned for varmen og lad gryden simre i 30-35 minutter. Rør rundt ca hver 10. minut, så grøden ikke brænder fast.
 • Smag risengrøden til med et nip salt.
 • Server risengrøden med kanelsukker og en smørklat og rød saftevand eller nisseøl.

Risengrød tilberedt i stegepose

 • Hæld risengryn og mælk i en stor stegepose. Jeg dropper gerne vand i opskriften, når grøden ikke skal tilberedes direkte i gryden.
 • Luk stegeposen til, læg den ned i en stor gryde og hæld vand i gryden til stegeposens indhold er dækket. Lad stegeposens top ligge ud over grydens kant.
 • Klip et par små huller i den del af stegeposen, der er over vandet (den øverste del), så overskudsdamp kan slippe ud under kogningen.
 • Bring gryden i kog ved jævn varme. Når vandet koger, skrues der ned for varmen og grøden simrer i 60-75 minutter. Jeg lægger gerne et grydelåg let på skrå ovenpå gryde og stegepose for at holde på varmen.
 • Tag posen op af gryden og hæld vandet væk. Klip et hul i stegeposen - pas på, dampen er rygende varm! - og hæld risengrøden ud i den varme gryde.
 • Rør rundt i grøden og smag til med salt. Server med kanelsukker, smørklat og saftevand.

Grød kogt i dyne.

Nu sværger jeg godt nok som regel til kogning af risengrød i gryde eller stegepose. Men det ændrer jo ikke ved, at det er både tidsbesparende og energibesparende, hvis man koger sin grød i en dyne (lidt som en gammeldags høkasse). Dermed undgår man som regel også, at grøden brænder fast i bunden.

Der er dog visse “regler” som skal efterleves, hvis sådan en omgang dyne-grød ikke skal udvikle sig til en sand bakteriebombe. Her gælder nemlig de samme regler, som ved nedkøling af varm mad. Det skal nedkøles fra 65 °C til 10 °C hurtigst muligt og på højst 3 timer. Det har lidt at gøre med, at bakterierne har dårlige vækstbetingelser, så længe temperaturen er over 65 °C og under 10 °C. Men i spændet derimellem har de virkelig gode vækstmuligheder.

Brug en tykbundet gryde.

Jeg løser det ved at bruge en god, tykbundet gryde som holder godt på varmen. Og så lader jeg ris og mælk koge i ca 10 minutter, inden jeg sætter gryden i dynen. Dermed har jeg som udgangspunkt en temmelig høj start-temperatur i gryden. Desuden lader jeg aldrig gryden stå i mere end 2-2½ timer, før jeg hiver den ud af dynen igen. Og således holder jeg mig indenfor tidsintervallet på 3 timer, hvis temperaturen i gryden skulle være faldet til under 65 °C.

Endelig giver jeg grøden et kort opkog på komfuret, inden den serveres. Dermed når temperaturen igen kogepunktet, så jeg får has på de fleste baktusser. Og jeg har altså ingen problemer med, at servere grød kogt i dynen, når det foregår på den måde.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)