Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Surdejsboller – nem opskrift på boller med surdej.

16 kommentarer
Brød og boller, Brunch - opskrifter., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg må næsten være den eneste madblogger, der endnu ikke har prøvet kræfter med surdej og surdejsboller. Ikke mindst under corona-nedlukningen. Jeg er bare ikke rigtigt nået med. Forstå mig ret, jeg kan godt lide at bage. Men jeg er ikke tålmodig nok til at vente i 4-5 dage, før jeg kan smage på resultatet. Og det er altså den tid det tager, at lave en god surdej og en portion koldhævede surdejsboller. Desuden syntes jeg, at det lød noget så besværligt at holde en surdej i live. Men endelig fik jeg kastet mig over “projekt surdej”, hvilket jeg er virkelig glad for. For da jeg var færdig med at forenkle processen, var det slet ikke så vanskeligt endda. Og selvom det tager tid, så er surdejsbollerne så rigeligt det hele værd.

Se også – Koldhævede morgenboller I Koldhævede gulerodsbrud I Koldhævet franskbrød

Nem opskrift på surdej og surdejsboller.

Der er ingen tvivl om, at en af de afgørende faktorer for, at jeg var så lang tid om at komme i gang med at lave surdej og surdejsboller, var de mange forskellige steps, som processen indeholder. Og måske det bare er mig, men yderligere avancerede surdeje med 3 forskellige slags mel og elegante syltetøjsglas med pyntebånd var lige lidt mere, end jeg havde lyst til at gabe over i første omgang. Jeg gik derfor helt lavpraktisk til værks og lavede en surdej på ren hvedemel. Med den tanke i baghovedet, at hvis jeg blev bidt af det, så kunne variationerne altid komme en anden gang.

Nedenstående opskrift på surdej og surdejsboller er derfor helt simpel. Og selvom det tager 4 dage, før surdejen er klar, så er det på ingen måde svært. Det kræver dog en røremaskine, for dejen skal æltes grundigt i ca 10 minutter, for at melet kan absorberes og dejen kan få den rigtige konsistens. Jeg har set, at der også findes opskrifter på surdejsboller, der laves uden brug af røremaskine. Og måske laver jeg også sådan en opskrift en dag. Men indtil da bruger jeg min røremaskine.

Tip! Se også mine bedste tips til dejen samt variationer af koldhævede surdejsboller under opskriften.

4,75 fra 8 stemmer

Surdejsboller (koldhævede)

Hæve- og bagetid12 timer
Samlet tid12 timer 30 minutter
Antal: 6 stk

Ingredienser

Hvedesurdej dag 1.

 • 1 dl vand
 • 75 gr hvedemel
 • 1 spsk honning

Hvedesurdej dag 2.

 • ½ dl vand
 • 45 gr hvedemel

Hvedesurdej dag 3.

 • ½ dl vand
 • 45 gr hvedemel

Surdejsboller.

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • 5 gr gær (en lille kugle)
 • 50 gr surdej
 • 1 spsk honning
 • 1 tsk groft salt
 • 300 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

Surdej

 • Dag 1. Rør vand, hvedemel og honning sammen til en tynd dej. Dæk skålen til med husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur til dagen efter. Efter nogle timer begynder den at boble.
 • Dag 2. Rør vand og mel i surdejen. Dæk den igen til med et stykke husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. På dag 2 begynder surdejen at dufte svagt syrligt – lidt som tykmælk.
 • Dag 3. Rør endnu engang vand og mel i surdejen. Det er helt naturligt, hvis der har dannet sig en brunlig væde på overfladen af dejen – den skal bare røres rundt. Som de 2 foregående dage dækkes skålen til med husholdningsfilm og dejen står på køkkenbordet til næste dag.
 • Dag 4. Surdejen er klar til brug.

Opbevaring af surdej.

 • Den surdej, som ikke bliver brugt, hældes i en bøtte med låg og sættes på køl. 1-2 gange om ugen skal surdejen have næring i form af vand og hvedemel, så den holdes aktiv. Det klares ved at røre ½ dl vand og 40-45 gr hvedemel i dejen og stille den tilbage på køl.
 • Man kan med fordel "fodre" sin surdej 10-12 timer før man vil bage med den, så den er aktiv og frisk.

Surdejsboller.

 • Rør vand, gær, surdej og honning sammen.
 • Tilsæt salt og mel og ælt dejen godt igennem på en røremaskine med en dejkrog i ca 10 minutter på høj hastighed, indtil dejen slipper skålen og er fint elastisk.
 • Hvis man kan trække dejen helt tynd og næsten gennemsigtig, før den går i stykker, så er den æltet korrekt.
 • Hæld dejen i en ren skål og vend den i lidt smagsneutral olie. Dæk herefter skålen til med husholdningsfilm og sæt den på køl.
 • Lad dejen koldhæve i køleskabet i 12-24 timer. Jeg har dog uden problemer haft dej til at hæve længere.
 • Tag dejen ud af køleskabet ca. 30 minutter før brug og lad den stå ved stuetemperatur.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær forsigtigt dejen ud i 6 store eller 8 mindre boller med en spatel eller en kniv.
 • Løft bollerne op fra bordet og fold forsigtigt siderne ind under bollen, så overfladen bliver pænt jævn, inden de sættes på et stykke bagepapir. Dejen klistrer, men hvis man bruger mel og en spatel til at løfte dejen med, så går det ret nemt.
 • Lad bollerne efterhæve, imens ovnen varmes op.
 • Varm ovnen (inkl. en bageplade) op til 250 °C.
 • Tag den varme bageplade ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret med bollerne over på pladen. Husk at lukke ovnlågen imens, så varmen holdes inde.
 • Bag bollerne ved 250 °C (alm. ovnfunktion) i ca 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Bank evt. en bolle under bunden – det skal lyde hult. Ønskes ikke alt for mørke boller, så kan varmen evt. skrues ned til 225 °C efter ca 5 minutter.
 • Afkøl bollerne på bageristen og spis dem lune eller kolde.
 • Surdejsbollerne er bedst, samme dag som de er bagt, men de kan gemmes og evt. lunes let i ovnen eller på brødristeren. De kan desuden fryses.

Lækre variationer.

Man kan sagtens tilsætte andre meltyper til dejen end bare hvedemel. Vær dog OBS på, at hvedemel har et højt indhold af gluten og derfor en rigtig god hæve- og bageevne. Og det er altså ikke uvæsentligt, når man bager med surdej og en relativ lille mængde gær. Hvis man vælger at bruge grovere meltyper, skal man derfor helst ikke erstatte mere end max 50 % af hvedemelet. Derudover kan man selvfølgelig bruge forskellige slags hvedemel. Fx ølandshvedemel, der giver brødet en lidt mørkere farve men samtidig har et højt indhold af protein og gluten.

Dejens konsistens.

Dejen til surdejsbollerne skal være elastisk og ret klistret. Den skal vendes ud på et meldrysset bord og efterfølgende skæres ud i rustikke boller vha. en spatel eller lignende. Man kan altså ikke forme dejen med hænderne, som man gør med “normale” teboller.

Det er lidt vanskeligt at sige, præcist hvor meget mel, der skal i dejen, for den skal selvfølgelig ikke være flydende. Omvendt så vil dejen være meget våd i starten, og efterhånden som dejen absorberer melet, vil den begynde at samle sig og slippe skålens kanter. Det kræver dog en lang æltning, hvilket er grunden til, at jeg anbefaler, at man bruger en røremaskine med dejkrog til æltningen.

Vil dejen ikke samle sig om dejkrogen og slippe skålens kanter efter ca 10 minutters æltning, så kan der tilsættes lidt ekstra mel. Vær desuden opmærksom på, at mel kan reagere forskelligt. Også selvom der er tale om samme type mel, fx hvedemel. Så måske skal der bruges lidt mere eller mindre mel til opskriften.

Subscribe
Notify of
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Karina Hatting Haagensen
3 år siden

Opbevaring af surdej

Har ikke prøvet det med surdej før.
Men når man skal fodre sin surdej, kan man så gøre det i sin bøtte eller skal man have den over i røremaskinen.

Linda Lindved Jensen
3 år siden

Bruger ALTID lidt gær til min surdej. De hjælper hinanden på vej 🙂
Ligesom lidt kærnemælk eller A38 også giver hæveevnen et boost.
Lækker opskrift!

Tom Pedersen
3 år siden

5 stars
Super simpel og super nem at lave. Brug evt. Grov malet majsmel når bollerne formes, det giver lidt ekstra sprødhed samtidig med at der er lidt ekstra for øjet.

Pauline
3 år siden

Hvad lillefingervarmt?

Ulla T
2 år siden

Bollerne bliver super lækre, flotte i højde og drøjde, lidt seje. Perfekte og nemme.

Futte
2 år siden

Hvor meget af surdejen bruger du ?

Futte
2 år siden

Undskyld det står der jo os – fik vidst ikke læst ordenligt

Rikke
2 år siden

Ved mange opskrifter på surdej, står der, at man skal lægge låg på uden at det dækker helt. Du bruger husholdningsfilm – skal det så være helt tætsluttet ?