Saltkartofler – opskrift på kanariske salt kartofler.

2 kommentarer
Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Kanariske saltkartofler. Jep, navnet giver næsten sig selv. Men her er altså tale om små kartofler med skræl, der koges i rigeligt saltet vand, og derefter dampes tørre. Dampningen bevirker, at overskudssaltet fra vandet sætter sig på skrællen og giver kartoflerne et hvidt og let rynket udseende. Af samme grund kaldes salt kartofler også for papas arrugadas, hvilket kan oversættes til “rynkede kartofler”. De serveres som regel med en lækker mojo, som er en kold, rød peberfrugtsauce.

Se også – Knuste kartofler I Nem bearnaisesauce I Smørristede kartofler med dild

Nem opskrift på saltkartofler.

Det lyder måske lidt omstændeligt, at lave saltkartofler. Men faktisk er det ikke spor mere vanskeligt end at koge en grydefuld kartofler på traditionel vis. Faktisk er det endnu nemmere, fordi kartoflerne ikke skal skrælles først.

Jeg bruger gerne tyndskrællede, små kartofler, når jeg laver saltkartofler. Skrællen skal nemlig blive på kartoflerne, og så synes jeg, det er mest lækkert, hvis skrællen ikke er alt for tyk. Desuden må jeg også indrømme, at jeg ofte køber de små kartofler, som er vaskede først. På den måde kan jeg nemlig nøjes med blot at skylle kartoflerne, og så er de klar til at komme dem i gryden med salt og vand.

4.60 fra 5 stemmer

Saltkartofler (papas arrugadas)

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer (tilbehør)

Ingredienser

  • 600 gr små kartofler med skræl
  • dl salt
  • ½ liter vand

Fremgangsmåde

  • Skyl kartoflerne og kom dem i en gryde. Gryden skal væres stor nok til, at kartoflerne kan dækkes nogenlunde af vandet.
  • Tilsæt salt og vand til gryden og bring gryden i kog. Lad kartoflerne koge i 10-15 minutter, indtil de er møre.
  • Hæld vandet fra kartoflerne. Stil gryden tilbage på den varme kogeplade og damp kartoflerne tørre, så saltet samler sig om kartoflerne og de bliver hvide og let rynkede. Ryst evt. gryden et par gange.
  • Server saltkartoflerne varme eller kolde med mojo (rød peberfrugtsauce).

De kanariske saltkartofler serveres typisk som tilbehør til diverse kød- og fiskeretter. Gerne med en grøn eller rød peberfrugtsauce kaldet mojo. Jeg har dog også fået serveret saltkartofler i Spanien – ikke at forveksle med de spanske patatas bravas – som en del af en tapasmenu, og i det hele taget kan saltkartoflerne sagtens bruges som tilbehør til lidt af hvert. Fx til burgere eller kolde i en salat.

Bliver der en rest til overs, så har jeg også skåret kartoflerne i skiver og brugt dem til kartoffelmadder med avocado og bacon. Faktisk har jeg også lavet de lækreste brasede kartofler af kolde saltkartofler skåret i tern, så der er en del anvendelsesmuligheder.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
K.P.
1 år siden

4 stars
En anden mulighed, der minder om dine salt kartofler, er at bage kartoflerne i et fad fyldt med salt. Det giver endnu mere af den rynkede tørre saltede skræl, men det smager faktisk ret godt .-)

Super side du har her. Har aldrig set den før, men fandt den da jeg ledte efter en lagkagebund opskrift.

Fortsat held og lykke med din blog.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)