Herhjemme er vi ret glade for svampe, og især i løbet af efterårsmånederne, er der jævnligt champignonsuppe på menuen. Ikke fordi at champignons ikke kan skaffes resten af året, men efterår og svampe hører jo bare uløseligt sammen. Og så er sådan en skål suppe med champignons jo dejlig at varme sig på på en kølig efterårsdag.

Se også – Tartiflette med kartofler I Ovnbagte rodfrugter I Svampe a la creme

Champignonsuppe med fløde og timian.

Jeg jævner gerne min champignonsuppe ganske let med hvedemel. Ikke meget men bare lige nok til, at suppen tykner let. Præcis ligesom når man laver aspargessuppe. Vil man ikke bruge hvedemel, så kan man i stedet blende suppen kort inden servering. Enten i en almindelig blender eller ved at stikke en stavblender i gryden. Når suppen blendes glat “forsvinder” stykkerne af løg, hvidløg og champignons og dermed bliver suppen måske lidt mere børnevenlig. Men det bestemmer man jo selv.

Derudover smager jeg gerne suppen til med en sjat fløde. Og så er jeg ret glad for at tilsætte en smule flødeost (enten pikant eller naturel flødeost) til suppen. Dels bidrager osten med en lækker cremet konsistens, men den tilfører også en smule syrlighed, hvilket jeg synes klæder suppen ualmindeligt godt. Så meget smag er der jo trods alt heller ikke i champignons. Vil man ikke bruge flødeost, så kan man dog uden problemer tilsætte ekstra fløde.

Tip! Se også tips til lækre variationer over champignonsuppe under opskriften.

[sc name=”video”

Champignonsuppe med fløde
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 3 stemmer

Champignonsuppe

30 min
Antal: 4 portioner

Ingredienser

  • 500 gr brune champignons (eller alm. champignons)
  • 2 spsk smør
  • 2 løg (skrællede og finthakkede)
  • 2 fed hvidløg (skrællede og hakkede)
  • 2 tsk tørret timian
  • 3 spsk hvedemel
  • 1 liter hønsebouillon (eller grøntsagsbouillon
  • 1 dl fløde
  • 100 gr gul pikantost eller flødeost naturel (kan erstattes af 1 dl fløde)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Rens de brune champignons og skær dem i tynde skiver.
  • Varm 1 spsk smør op i en stor gryde. Steg svampene i smørret, indtil de bliver gyldne.
  • Tag svampene op af gryden og stil dem til side.
  • Smelt 1 spsk smør i gryden og sauter løg og hvidløg i smørret, indtil de bliver klare.
  • Rør tørret timian og hvedemel ud i de sauterede løg og hvidløg.
  • Tilsæt bouillon til gryden og pisk suppen igennem, så suppen jævnes og tykner let.
  • Tilsæt de sauterede champignons – hold evt. lidt tilbage til pynt. Bring gryden i kog under låg og lad suppen simre i 5-10 minutter
  • Tilsæt fløde og pikantost til suppen.
  • Lad osten smelte under omrøring i den varme suppe og smag til med salt og peber.
  • Varm suppen igennem og server den med ristede champignons og frisk timian, persille eller purløg på toppen.
  • Bliver der rester, så kan suppen sagtens holde 2-3 dage i køleskabet. Suppen kan desuden fryses.

Noter

Lækre variationer af champignons suppe.

Champignons kan snildt erstattes af andre forme for svampe. Og om efteråret, hvor skoven (og butikkerne) bugner af lækre svampe som Karl Johan, kantareller, bøgehatte og meget andet godt, er det jo oplagt at bruge en blanding af lækre svampe til suppen.

Herhjemme er grøntsagssupper det oplagte valg på de kødfrie dage, men vil man ikke servere en vegetarisk suppe, så kan man snildt supplere fyldet med en håndfuld kødboller. Enten lavet på hakket svinekød eller kyllingekød. En anden mulighed er at supplere de ristede svampe på toppen af suppen med sprødstegt bacon eller chorizopølse i tern. Og kogt eller stegt kyllingebryst plukket i mindre stykker er også superlækkert.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)