Gratinerede asparges med skinke og bechamel.

0 kommentarer
Forretter, Frokostretter, Lette retter
Gå direkte til opskriften

I maj og juni måned er det højsæson er for danske asparges, og herhjemme spiser vi asparges i rå mængder. Gerne dampede asparges som tilbehør til maden, men også i forskellige lækre udgaver til forret eller frokost. Fx lavede jeg de her gratinerede asparges med lufttørret skinke og bechamelsauce til forret forleden aften. Og de smagte så godt, at jeg nu har skrevet opskriften ind her på bloggen, for dem er vi sørme nødt til at huske til en anden god gang.

Se også – Asparges med bacon I Aspargessuppe I Tærte med asparges

Opskrift på gratinerede asparges.

De gratinerede asparges med skinke er som sådan ikke nogen ny opfindelse. Faktisk har jeg flere gange fået serveret porrer på lige netop den måde. Men det fungerer mindst lige så godt med hvide asparges, og opskriften er strøget direkte ind i toppen blandt mine asparges-favoritter.

Vi spiste som sagt de gratinerede asparges til forret og fik et stykke flute til. Men de kan også sagtens serveres som en frokostret eller let aftensmad med blandet salat og måske lige ekstra brød til. Faktisk kan man også uden problemer servere de gratinerede asparges som tilbehør til hovedretten, hvis man har lyst til det. Bevares, der er tale om tilbehør af den mere fyldige slags, men det kan man jo også få lyst til engang imellem 😊

Tip! Se også mine bedste tips + variationer under opskriften.

4 fra 1 stemme

Gratinerede asparges

Bagetid20 min
Samlet tid45 min
Antal: 4 personer (forret)

Ingredienser

 • 16 store hvide asparges (eller 20 mindre asparges)
 • 8 skv lufttørret skinke (fx serrano)

Bechamel sauce

 • 40 gr smør
 • 40 gr hvedemel
 • 5 dl mælk
 • ½ tsk revet muskatnød
 • salt og peber

Desuden

 • 50 gr revet ost (gerne en ost med lidt smag, fx pecorino)
 • evt. friskhakket persille til pynt

Fremgangsmåde

 • Skræl de hvide asparges med en kartoffelskræller og bræk den nederste, træede del af der hvor den knækker naturligt.
 • Giv aspargesene et hurtigt opkog (2-3 minutter) i en gryde kogende, letsaltet vand. Hæld vandet fra aspargesene og damp dem tørre.
 • Halver skinkeskiverne på langs og vikl et stykke skinke om hver asparges. Læg aspargesene i et ildfast fad.

Bechamelsauce

 • Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og pisk det sammen.
 • Hæld mælk i gryden og pisk godt, så evt. klumper forsvinder.
 • Bring gryden i kog og lad saucen koge igennem i et par minutter, indtil den tykner.
 • Smag saucen til med revet muskatnød, salt og peber.
 • Hæld bechamelsaucen over aspargesene i fadet og drys med revet ost på toppen.
 • Gratiner aspargesene i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 20-25 minutter, indtil overfladen er gyldenbrun.
 • Pynt evt. med friskhakket persille, og server de gratinerede asparges med salat og brød.

Tips til opskriften.

Husk at hvide asparges ALTID skal skrælles. Modsat de grønne asparges, som man sagtens kan spise rå eller dampede uden at gøre yderligere ved dem. Men hvis ikke man skræller de hvide asparges, så er de næsten umulige at spise pga den seje, hvide yderskræl.

Jeg giver de hvide asparges et hurtigt opkog i en gryde med letsaltet vand. De skal ikke koges møre, men bare lige have et par minutter, og så bages færdige i ovnen. Vil man hellere have sprød-møre asparges med lidt “bid”, så kan man undlade at give dem et opkog, og bare omvikle de skrællede, rå asparges med skinke og lægge dem i fadet.

Lækre variationer.

Skal det gå rigtig stærkt, så kan man købe en brik færdiglavet ostesauce eller mornaysauce og hælde over aspargesene i fadet, i stedet for at lave sin egen bechamelsauce. Man kan også bare nøjes med at omvikle aspargesene med skinke, lægge dem i fadet og drysse med revet ost, inden hele herligheden sættes i ovnen og gratineres.

Gratinerede asparges kan lige så fint laves med grønne asparges. Da grønne asparges ofte er tyndere end hvide asparges, anbefaler jeg, at man samler dem i bundter á 3-5 stk, som man omvikler med skinke. Det er heller ikke nødvendigt at give de grønne asparges et opkog først. Man kan desuden nøjes med at gratinere de grønne asparges i 15-20 minutter, da de hurtigere bliver møre.

Udenfor aspargessæsonen kan man bruge porrer i stedet for asparges. Skær 2-3 porrer ud i passende stykker og giv dem et kort opkog jf opskriften. Omvikl herefter hvert porrestykke med skinke, overhæld med bechamelsauce og gratiner fadet i ovnen i ca 25 minutter ved 200 °C. Præcis ligesom de gratinerede asparges så kan porrerne bruges som forret, frokostret eller tilbehør.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)