Æggestand er superlækkert til alle mulige former for fisk og røgvarer, fx røget ål, laks og ørred. Men også til røget hamburgerryg eller skinke. Gerne med asparges til. Og da vi fejrede min fødselsdag med hele familien forleden aften, var der en kæmpestor varmrøget ørred på buffeten. Så selvfølgelig skulle den serveres med æggestand og masser af friskklippet purløg. Præcis ligesom når man får det til en røget ål på et klassisk frokostbord.
Se også – Hjemmelavet tunmousse I Spinatroulade med laks I Hønsesalat med champignons
Hjemmelavet æggestand – nem opskrift.
Jeg må indrømme, at jeg først havde tænkt mig at købe æggestanden i supermarkedet. Men da jeg fandt ud af, hvor nemt det er, at lave den selv, så blev alle planer om den færdigkøbte udgave droppet. Man skal nemlig bare bruge æg, lidt mælk og salt og peber, så kan man lave æggestand. Og så en foliebakke smurt med lidt olie.
Æggestanden skal bages i vandbad i ovnen og æggemassen skal være dækket af folie undervejs. Det skyldes, at æggestand nærmere skal dampes end bages, selvom processen foregår i ovnen. Og ved at dække æggemassen til undergår man, at æggestanden danner skorpe. Men derudover er der ikke noget specielt tricky ved at lave æggestanden selv, og smagen er virkelig skøn. Helt perfekt til en god frokost og måske især oplagt til julefrokostbordet og påskefrokosten, hvor man gerne vil gøre lidt ekstra ud af det.
Æggestand
Ingredienser
- 4 æg
- 1½ dl mælk
- lidt olie
- salt og peber (brug gerne hvid peber)
Fremgangsmåde
- Pisk æggene sammen og tilsæt mælk, salt og peber.
- Smør en lille aluform med lidt olie og passér æggemassen gennem en finmasket sigte ned i den smurte form.
- Dæk formen med stanniol og prik lufthuller med en gaffel, så dampen kan slippe ud.
- Kom vand i et ildfast fad i en passende størrelse og placer aluformen heri.
- Bag æggemassen i vandbadet i ovnen i 20-25 minutter ved 175 °C (alm. ovnfunktion). Herefter slukkes der for varmen og æggemassen bager videre i ca 15 minutter, til den er stivnet.
- Lad æggemassen afkøle, gerne til næste dag, inden den vendes ud af formen og skæres i tynde skiver.
- Æggestand kan holde sig i 3-5 dage, hvis den er tildækket. Det er dog bedst, hvis den ikke er skåret i skiver, da den så risikerer at danne "skorpe".
Lav æggestanden i god tid.
Når først æggestanden er færdigtilberedt, skal den afkøles og have lov til at sætte sig. Faktisk må den meget gerne stå på køl til næste dag. Der er derfor ikke rigtigt nogle undskyldninger for ikke at lave æggestanden selv, hvis det er pga tidsnød. For den skal helst laves i forvejen.
Faktisk vil jeg vove den påstand, at man sagtens kan lave æggestand flere dage før brug. Man vent med at skære den i skiver, så man ikke risikere, at der dannes tørre skorper på overfladen.
Det skal helt sikkert prøves en dag. Tillykke med fødselsdagen, det bliver min tur om en uge.
Kh.
Anne-Marie
Anne-Marie – Mange tak og tillykke til dig, når du kommer dertil i næste uge 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hey skal man bruge Hvidt peber
Gerda – Man SKAL ikke bruge hvid peber, men jeg synes, at æggestand ser finest ud, hvis det er helt lysegult uden sorte peberkorn.
Du kan også bare helt udelade peber 🙂
Efter 25 min løftes folie ..æggestand lige så flydende som da det kom ind .
Dobbelt portion kræver mere tid logik…men tænker hvis det skal dampes ,hvorfor så lukke dampen ud med huller ???
Retur i ovn uden folie …
Pia – Hvis noget skal dampes i ovnen, så skal det efter min opfattelse dækkes til – og præcis som du selv er inde på, så skal en dobbelt portion selvfølgelig have længere tid i ovnen 🙂 Hullerne i folien er for at evt. overskudsdamp/væde kan slippe ud undervejs. Men hvis du sætter en æggestand i ovnen uden folie på toppen, så risikerer du, at den bliver brun og sprød og “bagt” på overfladen – præcis ligesom en tærte 🙂
Har bedre held med at lave den i mikroovn.
Kurt – Det lyder spændende – hvordan gør du i mikrobølgeovnen? 🙂