Hjemmelavet hønsesalat er noget så lækkert og helt oplagt på frokostbordet, når det skal være ekstra godt. Både til frokosten i weekenden, hvor det er hyggeligt at gøre lidt ekstra ud af det, men sandelig også til højtiderne som fx julefrokosten og påske- og pinsefrokosten. Og så er det jo oven i købet noget så nemt, at lave en portion hjemmelavet hønsesalat.
Se også – Æggesalat I Mørbradbøffer med bløde løg I Klassiske frikadeller I Karrysalat
Min bedste opskrift på hønsesalat.
Mine opskrift på hønsesalat er ret enkel og indeholder gavmilde stykker af hønse- eller kyllingekød, sprøde asparges og ristede champignons. Det hele vendes sammen i en lækker dressing med creme fraiche, mayonnaise, lidt citronsaft og sennep, og så bliver det ikke meget bedre.
I sæsonen er det naturligvis helt fantastisk, hvis man bruger friske, hvide asparges til sin hønsesalat. Men udenfor sæsonen kan man sagtens bruge asparges fra glas. Jeg anbefaler dog, at man ikke køber de allerbilligste, for hønsesalat er jo en ret simpel salat i sig selv. Og så må man gerne kæle lidt for detaljen og nyde smagen af de gode råvarer.
Tip! Se mine bedste tips til hjemmelavet hønsesalat under opskriften.
Hønsesalat med asparges
Ingredienser
- 400 gr kogt hønse- eller kyllingebryst (lidt mere eller mindre betyder intet)
- 1 ds aspargessnitter
- 1 spsk smør
- 200 gr champignons (rensede og skiveskårne)
- 1½ dl creme fraiche
- 2 spsk mayonnaise
- 1 spsk sennep (kan udelades)
- 1 tsk sukker
- salt og peber
Desuden
- sprødstegt bacon og karse til pynt
Fremgangsmåde
- Pluk hønse- eller kyllingekødet i mundrette stykker og stil det til side.
- Hæld aspargessnitterne i en si og lad dem afdryppe.
- Varm smørret op på en pande og steg champignons gyldne på panden.
- Rør creme fraiche, mayonnaise og sennep sammen og smag til med sukker, salt og peber.
- Vend hønse/kyllingekødet, asparges og de afkølede champignons i dressingen.
- Anret hønsesalaten i en skål og pynt med sprød bacon og karse på toppen. Server med brød.
- Hønsesalat kan holde sig i 3-4 dage på køl. Den er ikke fryseegnet.
Hønsekød eller kyllingekød.
Det hedder godt nok hønsesalat, men selvfølgelig kan man sagtens bruge kyllingekød i stedet for. Faktisk er kyllingekød noget nemmere at få fat i. Ikke mindst fordi de fleste supermarkeder i dag kun fører bittesmå, dybfrosne suppehøns på størrelse med solsorte.
Det er derfor noget nemmere at snuppe en pakke ferske kyllingebrystfileter eller kyllingelår i supermarkedet, og så koge og afkøle dem. Og jeg kan lige så godt indrømme, at jeg bruger kogt kyllingebryst 9 ud af 10 gange, når jeg laver hønsesalaten til vores frokost.
Nu skriver jeg godt nok, at der skal bruges kogt hønse- eller kyllingekød i opskriften. Men har man lavet en helstegt kylling, og fået en rest kød til overs, så plukker man selvfølgelig bare det i stykker og vender i salaten. Ligeledes kan man plukke kødet af skroget, både på en stegt kylling og en kogt kylling, hvis man eksempelvis har kogt en kylling (eller en høne) til hjemmelavet hønsekødssuppe. Så en hønsesalat er faktisk også superlækker restemad.
Frokost- eller forret.
Hønsesalat er jo bare en rigtig frokostklassiker. Men faktisk er det også en superlækker forret. Og så kan salaten jo tilberedes i god tid i forvejen, hvilket gør den oplagt at servere for gæster.
Først og fremmest er der jo den klassiske servering, hvor hønsesalaten anrettes ovenpå en ananasring. Kombinationen af ananas og hønsesalat er virkelig eminent, og en af mine favoritter med hønsesalat. Men jeg må jo nok indrømme, at jeg foretrækker salaten på en skive frisk ananas, fremfor en skive ananas fra en konservesdåse.
Skal det være lidt mere enkelt, så kan man anrette hønsesalaten på en bunke spæde salatblade eller et stykke ristet franskbrød eller rugbrød. Og vil man gøre lidt ekstra ud af det, så har jeg haft ret stor succes med at servere hønsesalaten på friskbagte butterdejsbunde med asparges og sprød bacon. En lidt mere fyldig forret, der også gør sig rigtig fint på en buffet. Man kan jo evt. halvere butterdejspladerne, hvis de bliver for store.
Hvor længe kan den holde sig i køleskabet ?
Cassandra – Jeg vil umiddelbart mene ca 3 dage. Den kan måske holde sig lidt længere, men det må være en vurderingssag 🙂
Jeg synes den “manglede noget”, uden at jeg kan konkretisere det. Den blev meget fersk.
Lone – Hmmmm, en opskrift er jo ofte et spørgsmål om tilsmagning, og smag og behag er jo forskellig, så nogle gange gælder det om at prøve sig frem. Det kunne være lidt mere sennep, citronsaft eller sukker. Nogle vil også gerne have karry i hønsesalaten – det bryder jeg mig dog ikke om, så det har jeg ikke en min hønsesalat 🙂
Husk at gemme væden fra de afdryppede dåseasparges, den bruger jeg i dressingen sammen med mayo og de øvrige ingredienser.
Bodil – Tusind tak for tippet, men bliver dressingen så ikke meget tynd/flydende? Jeg er meget OBS på netop ikke at tilsætte for meget væde til dressingen, når jeg laver hønsesalat, og sørger også for at duppe aspargessnitterne tørre, hvis ikke jeg synes, at de er afdryppet nok. Ellers synes jeg, at dressingen har det med at “falde af” salaten og ligge nede i bunden af skålen som en tynd saft 🙈🙈
Prøv at koge kylling brysterne i hønsebouillon, eller endnu bedre ” Knor Delikatess ” det sidste køber vi i Tyskland, da vi ikke har set det i DK
Kan hønssalat i trekants sandwick lavet dagen uden at brødet bliver vådt
Ulla – Det kan den sagtens, hvis du laver en hønsesalat, som ikke er alt for flydende. Dvs. en creme fraiche med en høj fedtprocent, og sørger for at afdryppe aspargesene grundigt 😀