På fredag er det Mortens aften. Og traditionen tro spiser vi langtidsstegt and med brun sauce og hele tilbehøret bestående af hvide og brunede kartofler, franske kartofler og hjemmelavet rødkål. Vi holder altid Mortens aften sammen med min familie, så der er ingen problemer med at få spist en hel andesteg. Men da vi er ret glade for and herhjemme, spiser vi det også på andre tidspunkter af året. Og så bliver det gerne til en andebryststeg eller 1-2 stykker andebryst i stegeso.
Se også – Rosastegt andebryst I And tilberedt i stegeso I Flæskesteg med sprøde svær I Langtidsstegt and.
Andebryst i stegeso – nem opskrift.
Når jeg laver andebryst i stegesoen, får bryststykkerne gerne følgeskab af små kartofler, gulerødder og løg. Det hele kommer i ovnen, hvor det får lov til at hygge sig i et par timer. Og imens breder de skønneste andedufte sig til hele huset. Det er ikke alene nemt. Man får også det mest fantastiske, saftige kød. Og så smager kartofler og gulerødder, som har simret et par timer under et andebryst, altså ikke ligefrem dårligt.
Helt perfekt hvis man kun er 1-2 personer i husholdningen. For hvorfor skal vi snydes for and, bare fordi vi ikke kan spise en hel? Det er oven i købet så fikst, at når andebrystet er færdig, så ligger andebouillonen klar i bunden af stegesoen. Lige til at hælde over i en gryde og lave sauce på, så det behøver man heller ikke bekymre sig om. Nemmere kan det næsten ikke være. Server med hjemmelavet rødkål eller en sprød rødkålssalat og lav evt. en pandefuld brunede kartofler ved siden af og risalamande med kirsebærsauce til dessert. Jeg lover, at det nok skal blive en succes.
Andebryst i stegeso
Ingredienser
- 800 gr små kartofler
- 300 gr gulerødder
- 2 stk rødløg
- 2 dl vand
- 2 tsk tørret timian (eller 2 kviste frisk timian)
- 1 stk andebryststeg (eller 2-3 stk andebryst)
- salt og peber
Brun andesauce.
- 2 spsk hvedemel
- 0,75 dl vand
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde
- saucekulør
- 2 tsk ribsgelé (eller sukker)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne og skær evt. de største i halve. Skræl gulerødder og løg. Skær gulerødderne i tykke skiver og løget i både.
- Læg alle grøntsagerne i bunden af stegesoen. Hæld vand ved og drys med timian ovenpå grøntsagerne.
- Rids fedtet på oversiden af andebryststegen eller andebrysterne i tern med en skarp kniv. Læg kødet ovenpå grøntsagerne og drys med salt og peber.
- Læg låg på stegesoen og sæt den i ovnen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 2 timer. Husk, at hvis du bruger en römertopf (stegeso i rødt ler) skal den i en kold ovn.
- De sidste 15 minutter af stegetiden kan låget fra stegesoen fjernes, så kød og kartofler får lidt farve. Vil du have skindet ekstra sprødt, så giv det et par minutter på grillfunktion til allersidst.
- Tag stegesoen ud af ovnen og læg kødet til side, så det kan hvile indtil udskæring. Kartofler og grøntsager hældes i en ildfast skål og sættes tilbage i den slukkede ovn, så det holdes varmt.
- Hæld fonden fra bunden af stegesoen igennem en si over i en gryde og tilbered saucen efter nedenstående opskrift.
Brun andesauce
- Bring gryden med andefond i kog.
- Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning og hæld den i fonden under omrøring. Lad gryden koge i et par minutter, så melsmagen forsvinder og saucen tykner.
- Tilsæt fløde, juster farven på saucen med saucekulør og smag til med ribsgelé/sukker, salt og peber til smagen er perfekt afrundet.
- Server saucen til andebrystet sammen med kartofler, grøntsager fra stegesoen og evt. hjemmelavet rødkål.
Sprød and og den bedste andesauce.
Jeg kommer gerne lidt timian (tørret eller frisk) ned i stegesoen, inden andebryststegen lægges på toppen. Vil man have æbler og svesker til anden, så kan man også snildt skære et par æbler i både og tilsætte en lille håndfuld svesker. Uanset om man spiser æblerne og sveskerne, når anden er færdigstegt, så giver det en god smag til den fond, som siden skal danne grundlag for saucen. Og en stilk persille gør absolut heller ingen skade.
Vil man have et fint, brunt bryst, så kan man fjerne låget på stegesoen de sidste 15 minutter af stegetiden. Og hvis skindet skal være helt sprødt, så giv den et par minutter med grill. Har man hverken stegeso eller römertopf, så kan en god, gammeldags stegegryde med låg også sagtens bruges.
Man skal bare sikre sig, at gryden kan tåle at komme i ovnen. Og at der ikke er plastikhåndtag eller lignende, som kan smelte. Indimellem kan et plastikhåndtag skrues af, så kig lige en ekstra gang. Endelig kan man forsøge sig med et ildfast fad med låg af stanniol. Jeg har ikke selv prøvet det, men har hørt, at det skulle fungere som en stegeso.
Andebryst kan for øvrigt snildt erstattes af andelår. Lårene skal bare lægges på toppen af kartofler og grønsager og drysses med salt og peber. Tilberedningstiden er ca 3 timer ved 175 °C (alm. ovnfunktion), til lårene er møre og lækre. Ligesom ved andebrysterne, kan man fjerne låget på stegesoen og evt. give lårene lidt grill til sidst. Så bliver skindet lækkert og sprødt.
Perfekt “nybegynder i and” opskrift. Nu tror jeg vi skal fejre Mortens aften herhjemme alligevel:-) Hvor meget vand putter du ned i stegesoen??
Trine – Ja, det er supernemt og lækkert. Jeg bruger de 2 dl vand, som jeg har skrevet i opskriften, for andebryst og grønsager afgiver også lidt væde. Hvis saucen så bliver lidt for “tyk”, så spæder jeg med lidt mælk 😀
Hvad hvis man ikke har en stegeso, kan man evt. Bruge andet?
Louise – Jeg citerer lige fra opskriften 😀 …”Har man ikke en stegeso eller römertopf, så kan en god, gammeldags stegegryde med låg også sagtens bruges – man skal bare sikre sig, at gryden kan tåle at komme i ovnen og at der ikke er plastikhåndtag eller lignende, som evt. kan smelte. Indimellem kan et plastikhåndtag skrues af, så kig lige en ekstra gang. Endelig kan man forsøge sig med et ildfast fad med låg af stanniol – jeg har ikke selv prøvet det, men har hørt, at det skulle fungere som en stegeso”…
Hvor lang tid ville du give en andebryststeg på 1400g?
Elisabeth – Uhhh…. Ja, det er jo lidt svært at sige, da det er et noget større stykke kød end det, som jeg havde, men umiddelbart ville jeg nok følge min opskrift. Når de 3 timer er gået, så ville jeg jage et stegetermometer i “kalorius” – kernetemperaturen skal være 75 grader for gennemstegt and, men da kødet jo godt må være svagt rosa, ville jeg gå efter en temperatur på mellem 70 grader og 75 grader. Hvis centrumtemp. er helt håbløs (alt for lav) efter 3 timer, så ville jeg give den en time ekstra, men ellers så tror jeg faktisk bare, at jeg ville stege anden færdig uden låg, til stegetermometret viser 70-75 grader. Den skal jo under alle omstændigheder have lidt stegetid uden låg til sidst, for at blive fin og brun og på den måde får man også lækkert, sprødt skind og kartoflerne får en smule stegeskorpe.
Jeg håber at det bliver en succes 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Skal stegeboen sættes i en kold ovn og så sætte temperaturen til 200 grader?
Ellen – Ja, det gør jeg gerne. Især fordi, at hvis man bruger en stegeso af mærket Römertopf, skal SKAL den sættes i en kold ovn, da man ellers kan risikere, at den springer 😀
Tusind tak for en skøn madblog, jeg har faktisk brugt den i et par år og opskrifterne skuffer aldrig 🙂
Hvis man både vil stege bryst og lår sammen i soen, vil det så være smartest af bage på 175 gr i tre timer eller 200 gr i 2 timer?
Anja – Jeg ville nok sætte stegesoen i ovnen i 2 timer ved 200 grader. Derefter ville jeg tage brysterne ud og holde dem varme med stanniol eller lignende og så give lårene lidt ekstra tid, hvis det overhovedet er nødvendigt. Prøv evt. at tjekke med et stegetermometer eller ved at stikke i dem med en kødnål eller en lille kniv – er kødsaften klar, er lårene gennemstegte og dermed færdige – hvis saften er rødlig, skal de have lidt længere tid (evt. uden låg på stegesoen) 😀
Hej,
Kan man godt bare kun stege andebrystet i stegesoen uden grøntsagerne? Da jeg gerne vil lave dem på en anden måde. Tænker i forhold til smagen, vil det stadig blive godt uden?
Nina – Jeg ville nok lige lægge en smule grøntsager i bunden under alle omstændigheder, da de bidrager til en god smag og et saftigt andebryst. Om man så spiser grøntsagerne eller ej bestemmer man jo selv, men du kan jo se dem lidt ligesom smagsgivere i en hjemmekogt fond. Der spiser man jo heller ikke grøntsagerne, men de er nødt til at være der for at give en god smag 😀