Jeg kan bestemt ikke påstå, at baconruller på porre-kartoffebund hører til blandt de mest fotogene retter. Til gengæld er der ingen tvivl om, at hvad retten ikke har i udseende, det har den til gengæld i smag. Og er det i grunden ikke ofte sådan med særligt efterårs- og vintermad? Det er sjældent er specielt smukt, men kompenserer så i stedet mere end rigeligt i velsmag og comfort food.
Opskrift på baconruller på porre-kartoffelbund.
Baconrullerne blev kreeret en søndag i oktober og udgangspunkt var egentlig en pakke hakket svinekød, som jeg havde forestillet mig at bruge til frikadeller. Vi fik dog pludselig lyst til flødekartofler, og så lå kombinationen jo lige til højrebenet. Det hele var oven i købet både nemt og hurtigt at tilberede, hvilket bestemt ikke gjorde noget, da vi netop var hjemvendt fra en lang gåtur i skoven med Villy.
Fadet passede sig selv i ovnen i en god times tid, til baconrullerne var gennemstegte og sprøde og kartoflerne møre. Imens fik vi hurtigt ryddet køkkenet, dækket bord og tændt et par stearinlys og så var det ellers tid til rygende varm og lækker aftensmad. Perfekt søndagsmad og uden tvivl en ny favorit, når det kommer til efterårs- og vinterretter.
Tip! Se også mine bedste tips til baconruller på porre-kartoffelbund under opskriften.
Baconruller på porre-kartoffelbund
Ingredienser
- 400 gr hakket svinekød
- 1 stk løg (revet)
- 1 stk æg
- 0,5 dl mælk
- 3 spsk hvedemel
- 100 gr bacon i skiver (8 skiver)
- salt og peber
Porre-kartoffelbund
- 1000 gr kartofler
- 1 stk porre
- 1 spsk olie
- 4 dl madlavnings- eller piskefløde (piskefløde bliver mest cremet)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Rør svinekød, revet løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber sammen til en fars.
- Halver baconskiverne på midten og læg 2 halve stykker bacon side om side, så de danner en lille firkant.
- Tag 1/8 af farsen og læg den på baconfirkanten. Fold baconstykkerne op omkring farsen og placer rullen med lukningen nedad. Fortsæt til al farsen er brugt.
- Skrub eller skræl kartoflerne, skær dem i tynde skiver og kom dem i et ildfast fad.
- Rens porren og skær den i tynde ringe.
- Opvarm olien på en stegepande og sauter porreringene i et par minutter. Hæld derefter porrerne i fadet med kartoflerne.
- Hæld fløde i fadet, drys med salt og peber og placer baconrullerne på toppen.
- Bag fadet i ovnen ved 190 °C (varmluft) i ca. 1 time, til baconrullerne er færdige og kartoflerne gyldne og møre.
- Evt. rester kan holde sig på køl i 2-3 dage. Retten er ikke fryseegnet.
Noter til opskriften.
Porrer indeholder en del vand, og det trænger ud i fløden under tilberedningen. Vil du gerne have en tyk flødesauce, der samler sig omkring kartoflerne, så er det en god ide at bruge piskefløde og desuden sautere porre-ringene på en pande, så vandet fordamper.Tips til opskriften.
Jeg tror ikke, at jeg brugte mere end ca. 35 minutter, før jeg satte fadet med baconruller og flødekartofler i ovnen inkl. klargøring af flødekartoflerne. Jeg skræller i øvrigt stort set aldrig kartoflerne, når jeg laver flødekartofler. I stedet skrubber dem bare grundigt, og så er de klar til brug. Nemt og bekvemt.
Se også – Medister i svøb på flødekartofler I Farserede porrer I Frikadeller
Frikadellefarsen kan for øvrigt røres sammen i forvejen, fx om formiddagen, og blot stå klar i køleskabet og det samme kan de færdigformede baconruller. Ligesådan kan man klargøre kartoflerne og skære dem i skiver, men lad være med at placere dem i fadet, før det skal sættes i ovnen. Kartofler, som er skrællede, skiveskårne eller lignende, skal være 100 % dækket af vand, indtil de skal tilberedes. Ellers får de brune/grå pletter grundet ilt i luften, præcis ligesom æbler, pærer og bananer.
Hejsa. Det ser lækkert ud! Kan man mon tilsætte flere grøntsager og hvad kan du anbefale?
Christina – Det kan man sagtens. Du kan jo evt. udskifte nogle af kartoflerne med rodfrugter i skiver, sådan at du får flødebagte kartofler og rodfrugter i stedet for kun kartofler og porre 😀
Lavede retten i går og den skal helt sikkert på madplanen igen.
Min søn på 14 blev sat til at lave frikadellefarsen og han kom frem til, at det måtte blive en bedre ret, hvis der kom lidt ost i farsen. Bacon og smeltet ost hører til blandt hans farvoritter ?
Kan oplyse, at det smagte rigtig godt med den smeltede ost inde i rullen.
Tina – Haha, alt bliver bare bedre med ost og bacon og sådan er det. Jeg skal huske din søns variant til næste gang vi skal have baconruller i fad 😀
Jeg lavede farsen med halvt svinekød og halvt hk oksekød med rodfrugter (den man kan købe i fakta) og det blev bare super godt?
Mie-Pil – Tak for dit gode fif og dejligt at vide, at der også kan kombineres med hakket oksekød med et lige så godt resultat 😀
Hej
Ville lige høre om du putter baconrullerne på panden først inden de skal i ovnen eller de bare kommer direkte i ovnen med det andet
Mette – Nej baconrullerne kommer direkte i ovnen sammen med det andet – præcist ligesom hvis det var en forloren hare – de skal nok nå at blive lækre, gyldne og sprøde i ovnen alligevel 😀
Hej. Hvad med fedtet fra bacon, hvad bliver der af det? Blander det sig med fløden el ligger det ovenpå??
Bente – Fedtet fra baconet drypper ned til kartofler og porrer og blander sig i flødesaucen – det lægger sig ikke ovenpå 🙂
Hej
Lækker opskrift
Kan anbefale kinaradise i stedet for kartoffel
Smager næsten som kartofler
Men man får igen problemet med væske i fløden.
Måske den skal svitses ?
Vh Vibeke
Vibeke – Det har jeg godt nok aldrig hørt om før, men det lyder spændende, så det skal jeg bestemt huske på. Jeg mindes, at jeg ikke bryder mig forfærdeligt meget om kinaradise, men jeg har også kun smagt den rå – måske jeg skal prøve at tilberede den 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Tror du man kan bruge halvt svinekød halvt kalvekød i stedet?
Mvh
Nanna – Det kan man i hvert fald – ingen problemer der 😀
Glæder mig til at følge dine gode inspirerende opskrifter
Karin – Dejligt at høre 😀
Hej
For nylig har jeg tilmeldt mig på din blog – og jeg er meget betaget af din måde at fortælle og behandle mad på – og sikke vidunderlige billeder du leverer – jeg har lavet nogle af dine retter og de blev virkelig gode – jeg er af den gamle skole og elsker at lave mad, så dine retter er lige i min ånd i særlig grad er jeg meget glad for alt det tilbehør du serverer til
Glad oktober-hilsen
Birgit
Birgit – Tusind tak for din søde hilsen. Det glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere med min mad og mine opskrifter 😊😊
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
I 80’erne lavede jeg ofte denne ret, men brugte bouillon i stedet for piskefløde. Satte altid fadet ind i ovnen 20 min. inden jeg kom baconrullerne på. På den måde blev kartoflerne møre, da baconrullerne fyldte meget, så kartoflerne havde svært ved at blive møre.
Jette – Tusind tak for dit gode fif – det kan være, jeg også skal prøve opskriften med bouillon 😀
Lyder rigtig lækkert
Hej , Du laver nogle dejlige opskrifter og jeg prøver dem tit…. Nu vil jeg prøve denne ret , jeg er næsten sikker på vi vil kunne lide den . Tak for dine gode opskrifter –
Kirsten – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀
Hej …..jeg brugte kylling fars …..men hvad bacon køber du ? For det Rema har er tynd men nu brugte jeg det ….jeg kunne ikke lige fatte hvordan det bacon skulle være så jeg lavede 2 lange ruller så må jeg gøre det anderledes næste gang ….glemte også porrer på panden øv øv ….gkæder mig til at smage den ret
Sus – Det er fint nok at købe tynde skiver bacon. Jeg køber som regel bacon i supermarkedet, da de skiver ofte er lidt længere end dem, som man selv kan skære eller købe hos slagteren og skiverne må jo gerne være lidt lange, når de skal vikles omkring farsen. Og mht. omviklingen, så tager man en skive bacon og deler den i 2 lige store stykker. Disse to stykker lægger man helt tæt ved siden af hinanden, så de nærmest danner en lille baconfirkant. Hvis vi fx leger, at målene på én skive bacon er 2 x 10 cm, så skærer du skiven igennem og lægger skiverne ved siden af hinanden som en lille firkant med et mål på 4 x 5 cm (altså det halve af 10 cm og det dobbelte af 2 cm) – håber det giver mening 😀 Og så lægger du ellers bare en lille skefuld fars på baconfirkanten, svøber baconstykkerne op om farsen og vender pakken om, så sammenføjningen på baconstykkerne vender nedad og de ikke smutter op under stegningen i ovnen 😀
Skal da lige prøve den lækre opskrift, der lyder rigtig spændende,
Kan man bruge de frosne kartofler i skiver, som man kan købe i Rema 1000 ??
Jytte – Ja, det burde ikke være noget problem, at bruge de frosne kartofler. Som regel er de dog forkogte i olie, så vær OBS på, at tilberedningstiden måske skal forkortes lidt 🙂
En lille tilføjelse til hvis man laver flødekartofler med frosne skivede kartofler. De er ofte forkogte inden de fryses og det gør at de ikke indeholder ligeså meget stivelse og derved ikke jævner fløden helt på samme måde som de rå kartofler ellers gør, hvorfor det kan ende med at blive en noget tynd omgang flødekartofler.
Herhjemme har vi valgt at vælge halv fløde og halv morney sauce og så drysse med lidt revet muskatnød ovenpå kartoflerne for smags skyld, inden baconrullerne ligges ovenpå.
Slutteligt så tilsætter jeg lidt fine ærter og fintsnittet rød peberfrugt til porerne og kartoflerne for mere fylde.
Det er blevet en sand yndlingsret herhjemme.
Min søster har lavet denne ret i mange år, dog laver hun et stort farsbrød og plaserer det i midten af fadet, men jeg vil helt sikkert prøve denne måde at lave denne ret på.
Alice – Jeg synes, at det er superhyggeligt med de små, individuelle farsbrød, men det er klart, at det også kan lade sig gøre med ét stort brød på de travle dage 😀
Jeg lavede det i går dog med monesauce og halv fløde. i farsen kom jeg en smule øl i. Det smagte hel fantastisk. Alt blev spist og vi alle blev meget mætte
Melinda – Hvor er det bare dejligt at høre, og dine fortolkninger af opskriften lyder virkelig lækre 😀
Hej. Super lækker opskrift!
Ved du om man kan fryse retten? Jeg bor alene, og selvom jeg kun lavede hav portion, så havde jeg mad til en hel hær! 😉
Hilsen Kathrine
Kathrine – Ja, det er en rimeligt stor portion 😀 Desværre er lige netop denne her ret ikke så fryseegnet. Du kan risikere, at kartoflerne får en lidt “sjov” konsistens og at flødesaucen gryner 🙂
Hvor længe skal retten have i en gas ovn , for vi har gaskomfur. Alle opskrifterne er lavet i varmluftovn. Mvh Berit
Berit – Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke aner, hvordan en gasovn fungerer, så det kan jeg desværre ikke rigtigt vejlede omkring. Vi har selv en almindelig ovn med varmluftsfunktion, og jeg bager ALT bagværk på almindelig ovnfunktion (over/undervarme) og ovnretter, pizzaer mm på varmluft. Jeg ved desuden, at man skal modregne ca 10 °C varme, hvis man vælger at bruge varmluftsfunktion i en opskrift, hvor der er angivet alm. ovnfunktion, og samtidig lægge 10 °C til, hvis man bruger alm. ovnfunktion i en opskrift, hvor der er angivet varmluft. Men hvis du bruger nogenlunde samme temperatur, som når du laver flødekartofler, og så ellers sikrer dig, at baconrullerne er gennem-tilberedte (farsen er som regel tilberedt, når baconstykkerne bliver sprøde), så tænker jeg ikke, at det kan gå helt galt.
Skøn ret som lige er blevet spist helt op trods jeg lavede dobbelt portion til 4 Pers. det var vist 3 sultne sønner der kom på besøg, sikke en appetit 😉 Det er gode tegn på opskrift/retten var god. Tak for endnu en god opskrift fra dig 💕
Dina – Så dejligt at høre 😀
Hejsa
Glæder mig til at prøve denne opskrift i aften – måske jeg bare ikke lige kan finde det – men er opskriften til 4 personer ?
Tusind tak
Gitte – Ja, opskriften er til 4 pers. Det står øverst i opskriften, lige inden ingredienslisten 😀
Hejsa
Prøvede at lave retten her til aften. Nem at gå til og smagte dejligt. Jeg foretog dog et par justeringer i opskriften, idet jeg tilsatte delle-farsen hakkede, soltørrede tomater og hakket persille for at pifte den lidt op 😊. Ligeledes fik kartoffelblandingen et ordentligt drys tørret timian, inden fadet røg i ovnen. Serverede en let salat og flutes til.
Tak for mange gode opskrifter 👍😃
Else – Hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter, og det lyder som nogle lækre variationer over retten 🙂
Jeg lavede det her til aften -nej hvor smagte det godt!😋
Både store og små var vilde med retten
Marianne – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Okay… Vi tog 2 kg kartofler, 3 porre, 1/2 rød peber, 1 mornay sauce og 1 lille madlavningsfløde og krydderier. Alt i alt havde vi ret meget i skabe og skuffer.
Vi valgte så at slice alle kartoflerne, og skære porre ud og svitse alt i 5 min. Derefter tilføje mornay og fløden. (dette gør jo at ‘saucen’ ikke bliver mega tynd-tynd)
Vi får så 12 minifarsbrød ud af mængden af kødet- mmmm!!!
Først gav vi kartoflerne 20 min – og lagde derefter minifarsbrødet over – og så 40 min…
Vi er to voksne – så her er mere end nok til 3 dage.
Vi endte med kun at købe kød, porre og bacon. Resten havde vi…. lækkert lækkert!!!
Tak for RIGTIG gode billige retter
Mette – Tusind tak for tips til opskriften – og dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter sådan helt generelt 😀
Lækker opskrift. 😍
Kan den fryses ned.? 🙈
Ann C – Det vil jeg nok ikke anbefale. Jeg synes, at kartofler, der har været frosset, har en lidt “underlig” konsistens, og derudover risikerer du, at fløden bliver grynet 🙂
Hej
Indrømmet – jeg har ikke lavet retten endnu, men overvejer kraftig – det lyder mega lækkert. Dog tænker jeg – 200 C varmluft i 1 time – er baconen så ikke brændt helt af?
Per – Altså der vil jo altid være forskel på, hvor kraftigt ovne varmer – jeg giver gerne fadet en times tid i vores ovn 😀 😀 Men jeg lærte engang, at når bacon bliver sprødt og brunt udenpå, så er det indvendige (i dette tilfælde farsen) også færdigtilberedt. Så jeg tænker, at du måske kan holde lidt øje sidst i tilberedningen, og tage fadet ud af ovnen, hvis det er færdigt før tid 😀