Da jeg var lille, kunne man købe bagte kartofler med skinke og salat som en selvstændig ret på en hel del af byens burgerbarer. Det var inden BurgerKing og McDonalds overtog markedet og dermed satte standarten for udvalget. Jeg ved faktisk ikke, om salget af kartoflerne faldt til fordel for burgerne, så de derfor blev udfaset, eller om de bagte kartofler bare blev efterladt et sted i slut 80’erne. Faktum er i hvert fald, at jeg i dag ikke kender til nogen som helst steder, hvor man kan få en bagt kartoffel med skinkefyld.
Det ændrer dog ikke på, at jeg elsker bagte kartofler med fyld og nemt kunne spise det til aftensmad et par gange om ugen. Det er nem og lækker mad, som passer sig selv i ovnen og udover lidt snitten af salat og diverse grønsager, så er der ikke ret meget arbejde i det. En bagt kartoffel er desuden en perfekt måde at få brugt lidt rester fra aftensmaden på. Prøv fx med kogt hamburgerryg eller skinke, tun eller rejer, lidt oksesteg, kalkunbryst eller måske en rest kylling.
De her bagte kartofler, som er med skinkefyld, er lavet med udgangspunkt i de kartofler med fyld, som jeg kan huske, at min mor stort set altid fik, når vi engang imellem var på burgerbar. Fyldet minder egentlig lidt om fyldet i en klassisk skinkestang, men er selvfølgelig lavet på creme fraiche i stedet for flødeost.
Jeg kan godt lide masser af salatgrønt i min kartoffel og lægger derfor en bund af salatblade eller strimlet iceberg og topper op med diverse grønt. I dette tilfælde tomater og ærter. Selvfølgelig kan man bruge andre former for grønt eller supplere med lidt ekstra, fx agurk, majs, revet gulerod, peberfrugt, radiser eller lign. Det bestemmer man jo selv.
Bagte kartofler med skinke
Ingredienser
- 4 stk bagekartofler
- 2 spsk olie
Skinkesalat
- 2 dl creme fraiche
- 1 spsk sød sennep (kan udelades)
- 1 bdt purløg (finthakket)
- 200 gr kogt skinke (skåret i små tern)
- 100 gr salatblade
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne, dup dem tørre og prik dem jævnt med en gaffel. Gnid herefter kartoflerne med lidt olie og drys med salt.
- Placér kartoflerne på en bageplade og bag dem ved 150 °C (varmluft) i 1½ – 2 timer, til de er møre og overfladen gylden og sprød.
- Kom creme fraiche, sennep og purløg i en skål og rør det sammen. Smag til med salt og peber. Til sidst vendes skinketern i dressingen.
- Åbn de bagte kartofler og anret salatblade og skinkesalat i kartoflerne. Pynt evt. med et drys purløg på toppen og servér.
- Hhv. bagte kartofler og skinkesalat kan gemmes på køl i 3-4 dage. Det er ikke fryseegnet.
Det kan man på Sjælland…i Lyngbycentret .. Der fik kæresten og jeg i efteråret 2015 hver en bagt kartoffel med salat & tunmousse,og jeg siger dig,det var godt 😀 .Kan desværre ikke huske, hvad det hed,der hvor vi spiste,men det var på 1.sal i centret.
Dorte – Uhhh, det lyder ellers ikke så dårligt. Jeg stemmer for, at vi får de bagte kartofler med fyld tilbage på menukortene 😀 😀
Må sige stort set alt hvad du laver og tager billeder af ser skønt ud ? Ja tror ikke det er så udbredt mere medfyldte bagekartofler, men her i huset er det også et hit, især hvis der er en rest culotte steg eller andet rosa stegt kød ??
Rene – Tusind tak 🙂 Nej, jeg tror heller ikke, at bagekartofler med fyld er sådan et kæmpe hit længere, men her i huset spiser vi det med jævne mellemrum – det er også genialt til rester, selvom jeg endnu ikke har prøvet med rosa stegt kød, som du er inde på. Det skal jeg huske 🙂
Her i familien, holder vi også meget af bagte kartofler ? Vi spiser den dog med bacon, løg og hvad vi nu har i skabene og så masser af ost ovenpå. De bliver først bagt og så udhulet og fyldet kommer i og bagt igen. Jeg husker også især kartofle kælderen tilbage i 80’erne, det var altid et kæmpe hit.♥️
Tak for dejlig inspiration.
Bettina – Tak for dit gode fif – dobbeltbagte kartofler med cheddarost og bacon er også et kæmpe hit her i huset – især om vinteren, hvor de store kartofler er helt perfekte at bage 😀
Det er dejlig nem spise 😊 vi kan bestille fyldte bagekartofler hos vores lokale pizzamand 👍🏻
Susanne – Det er det nemlig. Og så lækkert, at I kan få dem hos pizzamanden 😀
kan du hjælpe her – jeg vil gerne have en opskrift på 2 skiver bagte kartofler med fyld af bacon og bønner i midten og kartoffelsmos til siderne for at binde det sammen
Lone – Her må jeg nok blive dig svar skyldig, for sådan en ret har jeg aldrig nogensinde hverken set eller hørt om. Men du beskriver det jo ret fint, så jeg tænker da bare, at du skal kaste dig ud i det og prøve dig lidt frem, indtil du er tilfreds 😀 😀