En skinkestang er en klassiker, der ligesom sine fætre, tunmoussen og den indbagte mørbrad med butterdej, faktisk er et overstået kapitel. Et såkaldt levn fra 80’erne, men som nogle af os har lidt svært ved helt at slippe. Simpelthen fordi de smager for godt. Og det giver jo god mening, at man har lidt svært ved at give afkald på sprødbagt butterdej med cremet fyld af flødeost, champignons og skinke.
Se også – Hønsesalat på sprød butterdej I Aspargestærte med butterdej I Bacontwistere med butterdej
Skinkestang opskrift.
Jeg bruger en rulle fersk butterdej, som passer perfekt i størrelsen til en skinkestang. Men vil man hellere bruge små, frosne plader butterdej, og selv rulle dem sammen, så er det selvfølgelig også en mulighed. Man kan også kaste sig ud i en hjemmelavet butterdej, men det synes jeg nu er lidt meget at gøre ud af det. Selvom en skinkestang bestemt er lækker.
Tip! Se mine bedste tips til variationer af fyldet i skinkestangen under opskriften.
Skinkestang med champignons
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 250 gr champignons (rensede og skåret i skiver)
- 200 gr flødeost naturel (eller flødeost med smag)
- 150 gr kogt skinke (skåret i tern eller strimler)
- 1 bdt purløg (klippet)
- 1 spsk sød sennep (kan udelades)
- 1 rulle fersk butterdej
- 1 stk æg (til pensling)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Opvarm olien på en pande og sauter champignonerne i den varme olie til de bliver bløde og har afgivet al væde. Hak evt. champignonerne groft.
- Kom champignonerne i en skål sammen med flødeost, skinke, purløg, sennep, salt og peber.
- Bred butterdejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og fordel skinkefyldet i en stribe på midten af dejen.
- Fold begge ender af dejen ind over fyldet (ca 2-3 cm), så der er lukket af for enderne. Skær herefter siderne af dejen i skrå strimler (ca 2 cm brede) men uden at skære helt ind til fyldet. Fold skiftevis en strimlel fra højre og venstre side ind over fyldet, så der fremkommer et fint, flettet mønster.
- Pensl skinkestangen med sammen pisket æg.
- Bag skinkestangen i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 20-25 minutter, indtil den er gyldenbrun og gennembagt.
- Lad skinkestangen hvile på bagepladen i 5-10 minutter og server den lun med salat.
Frokost, aftensmad og natmad.
En skinkestang er skøn som nem aftensmad, gerne med en fyldig salat ved siden af. Derudover er den oplagt som lun frokostret eller på en buffet, hvor den som regel vækker stor glæde. Endelig er den perfekt som natmad til større og mindre fester. Ikke mindst fordi, man kan forberede skinkestangen helt indtil det punkt, hvor den skal i ovnen og bages. Det bliver således ikke nemmere, at forberede natmaden i god tid, og bare smække den i ovnen ca 30 minutter før servering.
Den rå skinkestang kan for øvrigt også fryses, hvis man vil være i RIGTIG god tid. Man skal blot huske at vente med at pensle dejen med sammenpisket æg, indtil lige før skinkestangen skal i ovnen. Ellers kan ægget risikere at udtørre og give nogle lidt kedelige “krakeleringer” i den fine, blanke overflade. Men ellers er der ikke noget at bekymre sig om.
Skønne variationer.
Selvom det hedder en skinkestang, så er der faktisk masser af muligheder for variation mht kødet. Normalt bruger jeg en god, kogt skinke eller hamburgerryg, som jeg selv skærer i mindre stykker. Og allerbedst er det selvfølgelig, hvis man har en rest kogt skinke eller hamburgerryg til overs fra aftensmaden, som er lige til at skære ud.
Vil man slet ikke have skinke i skinkestangen, så kan man i stedet bruge sprødstegt bacon eller stegt/kogt kyllingefilet skåret i mundrette stykker. En anden mulighed er små tern af rå laks, ørred eller rejer. Bruger man fisk, kan man overveje at udskifte champignonerne med dampet spinat og evt. grønne asparges i mindre stykker. Både spinat og asparges passer perfekt til fisk.
Og apropos champignons, så kan disse også udskiftes, eller suppleres, med andre skønne svampe i svampesæsonen. Man kan fx bruge kantareller, Karl Johan eller hvad man nu synes. Man kan også droppe kød og fisk helt og nøjes med at komme grøntsager i ostemassen.
Flødeost med smag eller naturel.
Man kan vælge at bruge flødeost naturel eller med smag. Fx pikantost, hvidløgsost, krydderurter, chiliost og lignende. Flødeosten røres sammen med skinke skåret i tern eller strimler, og fyldet smages til med sennep, friskhakket purløg, salt og peber. Derudover tilsættes der ristede, finthakkede champignons til fyldet, men grøntsagerne kan sagtens varieres. Man kan således snildt sautere lidt hakket løg, hvidløg, peberfrugt, porre eller forårsløg sammen med svampene, hvis man vil have ekstra grønt.
Mums, hvor er det bare lækkert. Lavede det også ofte engang, men er faktisk længe siden sidst.
Måske det skal på madplanen snarest 🙂
Tak for minderne 🙂
Maj-Britt – Det er faktisk også meget længe siden jeg har lavet sådan en, så jeg blev helt vild, da jeg så min kollegas madpakke. Gik og glædede mig til den dumme stang resten af dagen 🙂
Uhm, hvor ser det godt og nemt ud! Champingnon og flødeost går altid skønt sammen (:
– Anne
Anne – Nemlig, og det smagte skønt og “glemt” 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Jeg havde helt glemt skinkestangen… En tidligere veninde serverede den altid, så jeg har faktisk aldrig nået at lave den selv – den må helt sikkert på bordet i løbet af foråret sammen med en grøn salat, for den smager jo rigtig godt 🙂
C’est la vie – Hehe, en klassiker der åbenbart er gået i glemmebogen hos flere af os 🙂 Men god det var den – jeg har også planer om, at den skal på menuen igen inden alt for længe, for der skal jo kompenseres for flere års forglemmelse 🙂
Hej.. Super god opskrift 🙂 jeg står netop og laver den for anden gang.. Og tænker vi skal have noget salat og brød til.. Min spørgsmål er dog bare om man få noget tilbehør som mætter lidt mere, da jeg har en mand og to drenge som spiser en del? Mvh Mette
Mette – Tjaaaaa….jeg har mest brugt det som frokostret eller natmad – altså retter, som ikke nødvendigvis skulle mætte helt vildt, så en blandet salat ved siden af var helt fint. Men jeg tænker, at man kan lave en salat, som er lidt mere end bare eksempelvis majs, tomater, agurk og salatblade. Jeg ved ikke, om jeg synes en pastasalat, vil være lidt malplaceret, men så måske en rissalat eller en salat med couscous, bulgur, perlebyg eller lign. Der skal jo bare lidt ekstra gods i salaten, så den mætter herrerne, så de ikke spiser sig mæt i uanede mængder butterdej 😉
Ved ikke, om det måske er en mulighed? Alternativt er salater med fintstrimlet kål temmelig mættende, fx coleslaw og kål er supersundt 🙂
Kan man fryse den færdigbagt?
Anja – Ja, det bør ikke være noget problem 😀
Den er vare så god ? Har du nogensinde prøvet at bruge fyldet til pirogger? Det er vildt lækkert ?
Malene – Jeg må indrømme, at min erfaring med pirogger er stærkt begrænset, så det har jeg faktisk aldrig prøvet, men det lyder som en super godt ide – det skal jeg da lige huske, for pirogger har længe stået på min liste over ting, som jeg skulle eksperimentere lidt mere med 😀
Uha kan man bruge i steder ost smøre ost. Da ost er meget bandet lyst her ?
Bettina – Måske var det en mulighed med flødeost naturel i stedet for pikant flødeost. Naturel osten smager jo bare af creme fraiche og når den er bagt, kan man slet ikke smage den 😀
Kunne man bare slippe for de p…. irriterende reklamer på din side…
Søren – Reklamer er desværre en nødvendighed, idet jeg lever af at blogge. Det koster rigtig mange penge at drive en blog på størrelse med min og da jeg ikke synes, at det skal koste mine læsere penge at få adgang til mine opskrifter, så har jeg i stedet for valgt reklamer 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej
Kan jeg lave skinkestangen (4stk.) dagen før og opbevare dem i køleskabet eller er det bedst at bage dem og dagen efter opvarme?
Bodil – Det burde ikke være noget problem at lave stængerne i forvejen og blot bage dem inden servering. Pak stængerne godt ind i bagepapir og opbevar dem på køl, men vent med at pensle dem med æg, indtil lige før de skal i ovnen 😀
Skal til fætter-kusine-komsammen næste weekend, hvor vi alle skal have lidt med til buffet. Kan jeg lave skinkestangen færdig dagen før, og varme den i microovn inden den skal serveres?
Ruth – En skinkestang (og ting med butterdej) er altid bedst, når den er relativt friskbagt. Det bedste resultat får du derfor, hvis du forbereder stangen dagen i forvejen og pakker den godt ind i bagepapir, men venter med at bage den til selve dagen. Til nød kan du bage stangen dagen før og lune den i ovnen, men jeg ville så vidt muligt undgå mikroovnen, hvis jeg var dig. Den giver et fugtigt og let sejt resultat og sprødheden fra den bagte butterdej forsvinder helt.
Elsker skinkestang👍🏻 Prøv at komme fyldet , blandet med 1/2 Kærgård, i optøet mini flutes. Skær en slids i toppen af flutset, i med blandingen, så 10 min i ovnen. Er så lækkert til en hygge aften, eller med på farten.
Så godt!
Min teenage-søn lavede det hele med vejledning fra “køkkenchefen”.
Et flot resultat og en stolt søn.
Og så var dejen lige så god på 2.dagen.
Tanja – Uhhh, hvor er det hyggeligt at læse, at I har været i køkkenet sammen. Og fedt at vide, at skinkestangen også er god på 2. dagen – jeg synes nemlig ofte, at butterdej har tendens til at blive lidt “trist” på 2. dagen, så godt med lidt insiderviden 😀
Hej
Hvor meget ost skal bruge til 13 personer?
Karin – Der er til ca 6 stk i én stang, så skal du lave til 13 personer, så skal du som minimum lave 2 stænger = 2 pk flødeost (400 gr). Nu ved jeg jo ikke, om du planlægger at lave andet, men ellers vil jeg nok foreslå, at du beregner 2 stk pr. person og måske laver en ekstra stang, altså 5 stænger i alt = 5 pk flødeost (1000 gr) 🙂
Jeg bytter ofte, med stort held, skinken ud med rejer. Så når vi er 10 til frokost laver jeg en stang med skinke og en med rejer. Og hertil en god grøn salat
Mette – Det lyder lækkert. Der er jo et væld af muligheder, når det kommer til sådan en sprød butterdejsbasse 😀
Hvad kan være godt at servere til? Synes det kan blive en lidt “nøgen” ret, hvis den serveres alene.
Maja – Altså en salat er jo helt oplagt – vi får gerne en god, blandet salat til skinkestangen. Skal det være lidt nemt, så kan jeg også anbefale grøntsager i stave og en god dip 😀
Fik den her til aften, den var virkelig lækker. Tusind tak for en god opskrift Hilsen Berit
Berit – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Det er rigtig gode opskrifter.jeg har lige lave 6 skinkestænger som skal bruget til let frokost,har kommet dem i fryseren
Ubagt, skal de tøes op inden man bager dem
Vera – Ja, jeg ville nok optø stængerne, inden de pensles med sammenpisket æg og bages 😀