Bacontwistere med butterdej. Nope, på ingen måde sundt, men helt usandsynligt godt. Og så er der altså noget comfort food over sådan en lun og sprød butterdejsbasse med en skive bacon i midten, som nok kan lette selv den værste januar melankoli en smule.
Man kan gå all in og lave sin egen butterdej, eller man kan tage denne her snack for, hvad den i bund og grund er, nemlig en lynhurtig lille haps med bacon, butterdej og flødeost, som kan være færdig på ganske kort tid, når lysten melder sig. Og som bliver spist endnu hurtigere, end den laves. Jeg erkender således blankt, at jeg bestemt ikke ville have tålmodighed til selv at lave butterdejen, hvis den “bare” skulle bruges til bacontwistere. Her laver jeg primært butterdej til hjemmelavede croissanter og lignende, men det bestemmer man jo helt selv.
Jeg har brugt flødeost med hvidløg i denne her omgang, men man kan sagtens bruge andre former for flødeost, fx pikantost, chili, krydderurter eller hvad man nu bryder sig om. Faktisk kan man også droppe flødeosten og i stedet bruge revet ost, fx en god, friskrevet cheddar. Men jeg må advare om, at det kan være lidt bøvlet, at få den revne ost til at blive på butterdejen, når dejen skal snoes.
Butterdej kan i øvrigt erstattes af en rulle pizzadej, hvis det bliver lidt for meget med butterdej og bacon. Pizzadej smager mindst lige så godt og findes oven i købet i en fuldkornsversion, men selvfølgelig bliver det færdige resultat en smule anderledes og knap så “sprødt”. Baconstykkerne kan desuden erstattes af lufttørret skinke, der som bekendt er væsentligt mere fedtfattigt. Skinken halveres evt. på langs, da stykkerne som regel er ret brede sammenlignet med en skive bacon, men ellers er proceduren helt den samme som med butterdej og bacon. Se evt. min opskrift på twistere med pizzadej og lufttørret skinke lige her.
Twisterne er skønne som snacks og appetizers, fx til en gæstemiddag eller som optakt til en hyggelig grillaften på terrassen. De kan også bruges som “hapsere” til dronningens nytårstale nytårsaften, og endelig er der jo ikke noget til hinder for, at man laver en portion på en ganske almindelig hverdag sådan “bare fordi”. De her twistere blev spist som madbrød til en portion suppe, som jeg lavede til forret forleden. Jeg småfrøs og fik pludselig fik lyst til rygende varm kartoffel-porresuppe og da jeg i forvejen havde planlagt, at lave bacontwistere, kunne de jo passende slå følgeskab med suppen. Superlækkert og et skønt match og så droppede vi bare bacontern ovenpå suppen.
Bacontwistere
Ingredienser
- 1 rulle fersk butterdej
- 100 gr flødeost med smag (fx hvidløg, pikant eller lignende)
- 10 skv bacon
Fremgangsmåde
- Pak butterdejen ud.
- Smør et tyndt lag flødeost ud over butterdejspladen og skær den i 10 strimler á 3-4 cm på langs. Det kan være nemmest med et pizzahjul eller en klejnespore.
- Læg en skive bacon på hver dejstrimmel og sno så dej og bacon rundt, så de bliver twistet.
- Læg twisterne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl evt. med sammenpisket æg.
- Bag bacontwisterne ved 190°C (varmluft) i ca 15 minutter, eller til butterdejen er gylden og sprød.
- Lad twisterne afkøle let og server dem lune.
Hejsa
Kan de fryses? Og hvis ja, tænker du så de lige skal varmes i overen for at blive sprøde igen?
Gitte – Ja, du burde sagtens kunne fryse dem, men jeg ville nok lune dem kort i ovnen, som du selv er inde på 😀