Jeg elsker broccolisalat. En super lækker, frisk og sprød salat med bl.a broccolibuketter, rødløg og bacon, der vendes sammen med en sød-syrlig creme fraiche dressing. Der findes rigtig mange gode opskrifter på broccolisalat. Faktisk har de fleste madnørder deres egen helt perfekte broccolisalat opskrift. Men det her er altså min favorit, så i min optik er det verdens bedste. Og den er jævnligt på menuen herhjemme.
Se også – Forloren hare med sauce I Grønkålssalat I Brunede kartofler i ovn eller på pande
Broccolisalat med bacon – min bedste opskrift.
Noget af det der kendetegner en virkelig god broccoli salat er, udover broccoli selvfølgelig, en god mængde bacon. Erfaringen siger mig, at man kan få selv de mest grøntsagsforskrækkede mennesker til at spise salat, hvis der er tale om broccolisalat med bacon. Og mon ikke også det er en af årsagerne til, at broccolisalat er sådan en populær ret på diverse buffeter og til familiesammenkomster? Det er virkelig sjældent, jeg er stødt ind i nogle, som ikke bryder sig om broccolisalat.
Køb ingredienserne hos Nemlig.
Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.
Tip! Se også mine bedste tips til variationer af broccolisalat under opskriften.
Broccolisalat
Ingredienser
- 1 broccoli (delt i mundrette buketter)
- 1 rødløg (finthakket)
- 2 æbler (skåret i mundrette tern)
- 3 spsk solsikkefrø
- 3 spsk rosiner eller tørrede tranebær (kan udelades)
- 1 pk bacon i tern
Dressing
- 3 dl creme fraiche
- 2 spsk mayonnaise
- 2 spsk hvidvinseddike
- 2 spsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom broccolibuketterne i en sigte, hæld kogende vand over og lad dem afdryppe.
- Kom broccolibuketterne i en skål sammen med løg, æblestykker, solsikkefrø og rosiner eller tranebær.
- Rør creme fraiche, mayonnaise, eddike og sukker sammen til en dressing og smag til med salt og peber.
- Vend dressingen sammen med broccoliblandingen og bland det hele godt.
- Steg baconstykkerne sprøde og lad dem afdryppe på fedtsugende papir.
- Lige inden servering fordeles baconstykkerne øverst på salaten.
Ofte stillede spørgsmål.
Broccolisalat fungerer perfekt som tilbehør til de fleste kød- og grillretter samt fjerkræ såsom diverse stege, frikadeller, forloren hare, kylling, andebryst mm. En broccolisalat er derfor oplagt på en buffet, hvor den kan fungere som tilbehør til de fleste slags kød.
Broccolisalat med æble.
Broccoli og rødløg er faste indslag i min broccolisalat. Men derudover er det også superlækkert at lave en broccolisalat med æble. De knasende sprøde og sød-syrlige æblestykker er et hit. Og så bliver man heller ikke helt så træt i kæberne af udelukkende at tygge på broccolibuketter. Jeg bruger helts sprøde æbler, dvs. enten pink lady eller en lignende sort, men man kan også bruge pærestykker. De tilfører dog ikke helt så meget “syre” til salaten som æbler.
En anden mulighed er friske granatæblekerner. Enten vendt i selve salaten eller drysset på toppen. Granatæbler er i sæson om vinteren, og de smager ikke bare fantastisk, men er også virkelig smukke. Og jeg synes, at de rubinrøde kerner er et kæmpe hit i en broccoli salat.
Om efteråret er det også lækkert at tilsætte blåbær eller vindruer til salaten. En broccolisalat med æbletern og vindruer minder en lille smule om en klassisk waldorfsalat. Og den er perfekt til efterårets og vinterens gryderetter, vildtkød og fjerkræ, fx en langtidsstegt andesteg eller en rigtig lækker forloren hare med skysauce.
Salat med eller uden rosiner.
Jeg synes, at rosiner eller tørrede tranebær er skønt i en broccoli salat. Men der er virkelig meget delte meninger om den slags “utøj” i salaten. Og i bagværk for den sags skyld, men det er jo en helt anden snak. Det kan derfor være en idé, at servere rosiner/tranebær og evt. solsikkekerner i en skål ved siden af. Så kan folk selv drysse det over salaten eller lade være. Og så slipper man for at stå i køkkenet og skrabe tallerkenerne rene for små bunker af rosiner efterfølgende.
En sød og syrlig dressing.
Man kan justere smag og konsistens på dressingen med mayonnaise, hvidvinseddike, sukker og salt. Og så ellers bare at smage til, indtil smagen er helt perfekt. Jeg laver dressingen til salaten på creme fraiche eller græsk yoghurt, men et hvilket som helst syrnet mælkeprodukt kan bruges. Det kunne fx være skyr, fromage frais og lignende.
Bruger man et fedtfattigt mælkeprodukt, så kan det være en idé at dræne lidt af vandet fra, inden dressingen røres sammen. Evt. ved at hælde creme fraichen i et kaffefilter og stille det i en tragt, så overskydende væde kan løbe ud i bunden. Det er selvfølgelig ikke et must, at dræne et fedtfattigt mælkeprodukt. Men man kan risikere, at dressingen bliver tynd, når den røres sammen med hvidvinseddike og blandes med de øvrige ingredienser. Og det er jo lidt trist, hvis den lækre dressing løber af salaten og bare ligger i bunden af skålen som en tynd omgang koldskål.
Det var en rigtig god salat, og æblerne gjorde at den både var velsmagende og frisk.
Greta – Det lyder godt. Jeg var også selv meget positiv over hvor meget et lille æble kan gøre i en ellers glimrende salat 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Tak, Anne – det skal vi have til vore gode bøffer i aften. Æblerne lyder til at være det, der gør den salat endnu bedre.
Elsebeth – Jeg lover dig det er godt. Lidt en hybrid mellem den sædvanlige broccolisalat og en waldorfsalat, men alligevel helt sin egen. Håber I kan lide den 🙂
Første gang jeg fik broccolisalat, var det uden bacon og med æble i stedet og bearnaiseessens i dressingen, og jeg synes stadig, at det er helt forkert med bacon. Det står jeg vist ret alene med, men æbleudgaven er nu bedst.
Sysleren – Ok, altså broccolisalat uden bacon kan jeg gå med til, men jeg har godt nok aldrig fået det serveret med bearnaise-essens i. Dog kunne jeg forestille mig, at essensen giver nogenlunde samme syre til dressingen, som hvidvinseddiken gør, hjemmelavet essens er jo trods alt lavet på netop hvidvinseddike 🙂 Jeg tror også du står ret alene med at foretrække salaten uden bacon, men jeg kan sagtens følge dig i, at det sådan set ikke er livnødvendigt, at den er der. Man får jo som regel salaten som tilbehør til en eller anden form for kød.
Mange hilsner fra
Anne.
Jeg tror ikke ‘verdens bedste’ er overdrevet. Så snart der er bacon i opskrifter, ryger de hurtigt ind i denne kategori 😉
Susann – Hehe, nej du har ret, verdens bedste er egentlig ikke overdrevet. Bacon er en uvurderlig opfindelse 😉
Mange hilsner fra
Anne.
Fantastisk godt salat – tak for opskriften 🙂
Karina – Velbekomme 🙂 Vi synes også, den er helt genial herhjemme 😀
Dejlig opskrift, men hvorfor har folk dog denne forskrækkelse for det bedste af broccolien – stokken? skær stokken i tern max en halv cm. Prøv det!
Thomas – Tak for dit gode råd 🙂 Jeg elsker selv stokken og smagen af asparges/artiskok, men lige præcis i denne her salat, synes jeg ikke den er så elegant. Derfor gemmer jeg den ofte til en anden ret eller koger grønsagsfond på den, hvis den ikke længere er helt frisk og sprød, men er blevet lidt slatten og kedelig 🙂
Kan den laves dagen før?
Camilla – Du kan sagtens lave både dressingen og fyldet dagen før, men jeg ville nok vente med at vende det hele sammen, til lige inden servering. Ellers kan du risikere, at baconnet bliver blødt og at rødløgene giver smag til alt det andet fyld i salaten.
Mange hilsner fra
Anne.
Super god salat, godkendt af hele familien. 🙂
Helle – Det lyder godt. Her i huset er vi også ret afhængige af den 😉
Jeg var til en god middag ved en god veninde og hendes kæreste, hun lavede denne salat der minder meget om det der er i den… Så hvis den er lige så stor hit ved mig, som den bliver i min familie. Og ombord hvor jeg laver mad til 6 prs. 🙂
Kim – Salaten er i hvert fald en vinder i vores familie og omgangskreds, så jeg håber I også vil blive vilde med den 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Det blev en stor succes til min datters 20 årige fødselsdag virkeligt lækkert 🙂
Anette – Glæder mig at høre 😀 Her bruger vi den også tit til fester – der er vist ikke ret mange, der ikke kan lide broccolisalat med bacon 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Tusind tak for opskriften. Jeg vil gerne give dig ret i at det er verdens bedste – hold op, hvor smage den godt! Selv min mand var vild med den – det siger en del 😉
Rikke – Velbekomme, glæder mig at den også faldt i mandens smag 🙂
Creme fraiche? Skyr? Tykmælk?
Føj da. Den rigtige dressing laves af
Mirakel Whip, justeret med hvidvinseddike og sukker. Syren ’tilbereder’ broccolien, så den ikke fremstår rå.
Lars – Smag og behag er jo heldigvis forskellig 😉 Jeg må indrømme, at jeg personligt foretrækker de lidt lettere dressinger, som er lavet på surmælksprodukter frem for de mayonnaise-tunge – blandt andet har jeg engang fået serveret waldorfsalat, lavet ud fra den originale opskrift, der som bekendt stort set kun består af selleri, æbler, valnødder, druer og mayonnaise og det var vi flere, der havde lidt svært ved at få ned 🙂 Til gengæld bruger jeg, ligesom dig, hvidvinseddike og sukker i dressingen 😀
Miracle Whip!!!! Føj da…..Hellmanns Mayonnaise er det eneste rigtige i en sådan dressing Miracle Whip er en dårlig efterligning, smager nærmest syntetisk i forhold til Hellmanns.
Laver opskriften i aften med Hellmanns, Glæder mig rigtig meget, og der er masser af bacon
Peter – Hahaha, den ene sværger til Miracle Whip, den anden vil have ren mayo og jeg vil helst have en fed creme fraiche – i det mindste kan vi vel blive enige om uanede mængder bacon i salaten ? 😉 😉
Super lækker salat! Alle var helt vilde med versionen. Dog bør man altid lave af 2 broccoli ellers er der ikke nok til 4-6 personer eller til dagen efter 🙂
Vivi – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften på salaten. Dog må jeg indrømme, at jeg for det meste nøjes med et broccoli, som jeg også har angivet i opskriften, for vi er jo kun 2 personer herhjemme, så en opskrift til 4 personer er rigeligt til os 😉 😉
Super lækker salat, dejligt lille twist med æbler i
Allan – Dejligt at høre, at salaten blev en succes 🙂
Denne her broccolisalat er intet mindre end fantatisk. Simpelthend en konge ret til en god bøf. ????
Bettina – Haha, det glæder mig, at du kunne bruge opskriften – vi er også ret glade for broccolisalat herhjemme. Med masser af bacon 😉
Elsker broccolisalat – ja, broccoli generelt 🙂 Jeg plejer dog at bruge æbleeddike i stedet for hvidvinseddike, den har en rundere smag og fungerer perfekt til denne salat.
Runa – Jeg må indrømme, at jeg bruger det jeg har, så nogle gange bliver det hvidvinseddike og andre gange bliver det æbleeddike – har faktisk også lavet det med hindbæreddike, som gav en ret fin smag 😀 😀
Hvor er det dog en dejlig salat. Skøn og let med dette skønne sommervejr.
Den skulle jeg have prøvet for længe siden. Tak for din inspiration. Havde ingen hvidvinseddike, men det gik fint med æblecidereddikke. ?
Annette – Ja, hvidvinseddike er heldigvis kun et forslag og man kan jo altid eksperimentere lidt 🙂
Dejligt at salaten blev en succes 😀
Hej, har med interesse læst din opskrift og den skal prøves, især fordi det kan laves dagen før.
Kan du hjælpe mig med mængder til 26 voksne, der vil også være en anden slags salat samt flødekartofler, men det er vel for meget bare at gange op.
Tak for en god side
Annette – Ja, hvis der også er en anden slags salat, så vil det nok blive for meget, hvis du bare ganger op. Jeg ville nok gange portionen med 3 eller 4 🙂
Super dejlig salat men prøv at tilføje granatæblekerner
Ingrid – Ja, det er også superlækkert. Jeg har allerede en opskrift på broccolisalat med granatæblekerner liggende på bloggen 😀