Det har været et helt forrygende persilleår i år – i hvert fald i vores plantekasser, hvor persilletoppene har samme højde som toppen på gulerødderne og er blevet tykke som blomsterstængler. Vi har hakket en del og kommet i fryseren, men der er jo det med persille, at så længe man plukker, bliver det ved med at vokse. Forleden dag havde vi derfor en ordentlig buket med ud til Mortens mor og dagen efter ringede hun så til mig og sagde, at jeg skulle prøve at lave persillesuppe.
Jeg anede faktisk ikke, at der var noget, som hed persillesuppe, så jeg søgte lidt frem og tilbage i forskellige opskrifter og fandt efterhånden ud af, hvordan jeg ville lave suppen. Jeg besluttede mig blandt andet for at bruge lidt kartofler – dels for at jævne suppen men også fordi, at persille og kartofler går rigtig godt sammen. Derudover havde jeg et par pastinakker liggende, som også kom i suppen. I flere af opskrifterne indgik der knoldselleri, så jeg syntes, at det var helt fint at få brugt mine pastinakker.
Endelig skulle der lidt syre til, da både kartofler, persille og pastinakker har en let “flad” smag og da vi stadig har en halv flaske hvidvin i køleskabet fra min fødselsdag i lørdags, var det jo oplagt at bruge noget til suppen. Hvidvin kan dog udskiftes med lidt citronsaft, så har man ikke en åben flaske stående – eller ønsker man ikke at drikke resten af vinen til suppen – så dropper man den bare og bruger citron efter smag.
Persillesuppen blev forrygende lækker med en fin smag af persille, fløde og hvidvin og så fik den bare den fineste lysegrønne farve. Jeg serverede persillesuppen med en klat creme fraiche på toppen og den syrlige creme fraiche var et perfekt modspild til de let “søde” smagsnuancer i suppen – pastinakkerne smagte ret kraftigt igennem, så det var godt, at der var tænkt syre ind i opskriften.
Udover suppen har jeg også tænkt mig at lave en portion persillepesto og så har jeg planer om at hakke endnu mere persille til fryseren, så der er til persillesauce og “grønt drys” på vinterens mange retter. Hvad bruger I andre persille til – vi kan da umuligt være de eneste, som har persillestængler på størrelse med grønkål i år?
Persillesuppe
Ingredienser
- 20 gr smør
- 1 stk løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (skåret i stykker)
- 250 gr kartofler (skrællede og skåret i tern)
- 2 stk pastinakker (skrællede og skåret i tern)
- 6 dl hønsebouillon (eller grønsagsbouillon
- 3 bdt persille
- 1 dl hvidvin (kan erstattes af bouillon)
- 1,5 dl madlavnings- eller piskefløde (eller 200 gr flødeost naturel)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Opvarm smørret i en gryde og sauter løg og hvidløg heri.
- Tilsæt kartofler og pastinakker i tern og sauter i yderligere et par minutter, uden at grøntsagerne tager farve.
- Hæld bouillon i gryden og bring den i kog under låg. Lad suppen snurre i ca. 15 minutter, indtil grøntsager er møre.
- Skyl persillen og klip de groveste stængler af. Kom herefter persillen i gryden og lad den koge i ca. 2 minutter.
- Blend suppen glat med en stavblender og tilsæt hvidvin og fløde. Er suppen for tyk, så spæd evt. med lidt ekstra bouillon eller fløde.
- Varm suppen igennem og smag til med salt og peber lige inden servering.
- Server evt. suppen med en klat creme fraiche på toppen og brød til.
Hej, hvad vil du mene et bundt persille svarer til i gram ?
Cecilia – Uhhh, det er lidt svært at svare på, for det afhænger jo af størrelsen på stænglerne mm. Men jeg vil skyde på, at der skal bruges 200-300 g persille til en portion suppe. 2-3 store bundter bredbladet persille fra grønthandleren eller 3-5 små bundter fra supermarkedet 🙂