Jeg har gjort det lidt i det græske køkken på det seneste. Jeg ved ikke rigtigt, om det er trangen til sol og sommer, der spiller ind her sidst på vinteren, men i hvert fald har vi både fået moussaka med aubergine og kartofler og græsk salat. Og der bliver også lavet en hel del tzatziki med agurk og hvidløg. Forleden fik jeg så lyst til at lave en portion græske kødboller i fad, som jeg husker fra vi var på Kreta for en del år siden. Nemlig kødboller lavet på hakket okse- eller lammekød og med en dejlig krydret smag.
Dengang fik vi som regel de græske kødboller serveret med kartofler, salat og tzatziki, men jeg mindes også en udgave, hvor det hele var samlet i et fad – kødboller, sauce og kartofler, som efterfølgende var bagt i ovnen. Derfor gik jeg på jagt efter inspiration og kom blandt andet fordi en virkelig lækker opskrift på græske kødboller i tomatsauce på Persilles blog. Og ved at kombinere lidt af det ene og lidt af det andet, fik jeg kreeret denne her udgave, som er både nem og enkel og som smager skønt.
Der er tale om endnu en af mine “alt i et fad” opskrifter, som er super populære, både herhjemme og på bloggen. Og selvom der skal koges en tomatsauce og laves fars til kødboller, som efterfølgende skal trilles, så er det stadig en dejlig nem opskrift. Og når først fadet er i ovnen, er der masser af tid til at få ryddet køkkenet og dækket et fint bord.
Kniber det med tiden, så kan man dog sagtens bruge et glas færdiglavet tomatsauce og dermed spare et punkt i opskriften. Men så vil jeg foreslå, at man tilsætter lidt ekstra væde til tomatsaucen i form af vand. Fadet skal trods alt stå i ovnen i ca 1 time, så en del af vandet vil fordampe og der skal jo være sauce nok til, at kartoflerne kan nå blive ordentligt tilberedte. Man kan for øvrigt også bruge kartofler, som har fået et kort opkog, eller måske en rest kogte kartofler fra dagen før. Så kan man formentlig reducere tilberedningstiden til ca. 30 minutter eller til kødbollerne er gennemstegte.
Jeg serverede de græske kødboller i fad med græsk salat og store oliven, men et godt brød og tzatziki vil også være lækkert. Hvis man hellere vil have kartoflerne ved siden af, så kan man sagtens nøjes med at tilberede kødbollerne i tomatsaucen i fadet og i stedet vende kartoffelbåde med olie og krydderier og stege dem sprøde og lysebrune på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg vil skyde på, at tilberedningstiden af de rå kødboller i ovnen så vil være omkring 30 minutter, men prøv evt. at halvere en kødbolle og tjek, om den er gennemstegt eller brug et stegetermometer. Temperaturen skal være minimum 70 °C før det er “sikkert”, at spise en hakkebøf/kødbolle.
Græske kødboller i fad
Ingredienser
- 450 gr hakket oksekød
- 1 æg
- 0,5 dl mælk
- 1 spsk hvedemel
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 2 tsk tørret oregano
- 2 tsk stødt spidskommen
Tomatsauce
- 1 spsk olie
- 1 løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 2 ds hakkede tomater
- 2 dl vand
- 1 dl mælk (kan erstattes af vand)
- 2 tsk tørret oregano
- 0,5 tsk sukker
- salt og peber
Desuden
- 800 gr kartofler (gerne store kartofler)
- 2 peberfrugt
- 50 gr feta/salatost
- 1 bdt persille (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Kom oksekød, æg, mælk, hvedemel, hvidløg, oregano, spidskommen, salt og peber i en skål og rør det hele godt sammen.
- Form farsen til kødboller på størrelse med små golfbolde.
- Opvarm olien i en gryde. Sauter løg og hvidløg heri og tilsæt hakkede tomater, vand, mælk og oregano.
- Lad tomatsaucen simre i 5-10 minutter. Blend herefter tomatsaucen glat og cremet med en stavblender. Smag til med sukker, salt og peber.
- Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i store både. Skær peberfrugterne i strimler.
- Fordel kartoffelbåde og peberfrugter i et ildfast fad. Placer de rå kødboller ovenpå og hæld til sidst tomatsaucen over kartofler og kødboller.
- Bag fadet ved 190 °C (varmluft) i ca 45-60 minutter, til kartoflerne er møre. Bliver kødbollerne lidt mørke på toppen, kan de vendes ned i saucen, så man får stegeskorpe på alle sider. Man kan også dække fadet med stanniol.
- Drys med smuldret feta/salatost og evt. friskhakket persille på toppen og server.
- Evt. rester kan holde sig på køl i 2-3 dage. Retten er ikke fryseegnet.
Hej
Er det ok man ikke kommer spidskommen i?? Jeg er ikke så glad for det krydderi nemlig
Gitte – Ja da – det bestemmer man jo heldigvis helt selv 😀
I denne opskrift skriver du: 8 store kartofler. Kan/skal der her bruges bagekartofler, eller bare 8 almindelige kartofler, bare de er store.
Helle – Som jeg har skrevet i opskriften, så skal der bruges 600-700 gr kartofler og det svarer til ca 8 stk. Men du bruger selvfølgelig bare de kartofler, som du har på lager 😀
En af mine livretter!!!
Min svigerfar var græker, så denne ret er ofte på menuen herhjemme. Jeg laver dog frikadeller af svinekød, bruger passata i stedet for flåede tomater og putter ca 20 hele fed hvidløg ned til sovsen. Når fedene har kogt længe i tomatsovsen bliver de helt bløde og lækre – og smager helt fantastisk smurt ud på et stykke brød 😍
Mette – Hold da op, det var ellers ikke så lidt hvidløg, men det lyder superlækkert – tak for tippet 😀
Jeg har endnu til gode at prøve med passata, men jeg blender jo tomatsaucen helt glat med en stavblender, så jeg tænker, at resultatet må være lidt derhen ad 😀
Hej
Kan det være rigtig, at der ikke skal salt og peber i farsen?
Helle – Nej nej, der skal skam salt og peber i farsen 🙂 Hvis du læser opskriften, så nævner jeg også salt og peber i selve udførelsen af opskriften, men der skal bruges salt og peber flere gange undervejs, og jeg synes, det bliver lidt meget at skrive salt og peber på listen 3 gange. Derfor skriver jeg det altid én gang i bunden af ingredienslisten. Det står under ingredienserne til tomatsaucen 😀
Hvis man ikke vil lave det med kartofler i, men med ris til i stedet – hvor længe vil du så mene det skal have i ovnen?
Helle – Hvis jeg var dig, ville jeg nok bare droppe kartoflerne i retten og så koge en grydefuld ris ved siden af på traditionel vis. Ris suger jo rigtig meget væde, når de koges og jeg er bange for, at de vil kunne suge al saucen og måske lidt til, så det bliver en meget tør omgang 🙂
Hvis man vælger ris tll skal man så bare putte de rå kødboller i fad og hælde tomatsovs over og så samme tid som ovenstående 😉
Pia – Jeg har ikke selv prøvet at erstatte kartoflerne med ris, men jeg tænker umiddelbart, at der skal en del mere væde til. Du skal tænke på, at ris suger alt vandet, når man koger dem i en gryde, så de skal nok have lov til at suge væde på samme måde, når man tilbereder dem i et fad i ovnen 😀