Gratineret blomkål med skinke og ost. Nem og lækker sommermad, som selvfølgelig er allerbedst lige nu, hvor det kan laves med danske blomkål. Og så smager det bare noget så godt og er et hit herhjemme, når aftensmaden gerne må være lidt let. Fx ovenpå en stor frokost eller når appetitten bare ikke er helt enorm.
Gratineret blomkål med ostesauce.
Gratineret blomkål er som sagt noget af det nemmeste at lave. I bund og grund skal man bare dampe et blomkål i saltet vand og lave en ostesauce, som hældes over blomkålen. Hvorvidt man vil tilsætte skinke eller ej til sin ostesauce, bestemmer man jo selv. Har man en rest skinke eller hamburgerryg, er det jo helt oplagt. Men man kan også bruge stegt eller kogt kylling i tern eller sprødstegt bacon. Og selvfølgelig kan man også helt udelade kød og bare nøjes med gratineret blomkål med lækker ostesauce på toppen.
Andre ideer til blomkål – Blomkålsgratin I Blomkålssuppe I Maskeret blomkål med rejer
Skal det gå virkelig hurtigt, så kan en brik færdiglavet mornaysauce eller ostesauce formentlig også bruges til retten. Så skal man bare dampe blomkålen, hælde sauce over og efterfølgende sætte det hele i ovnen. Men det er nu noget af det nemmeste at lave sin egen ostesauce. Og så er man også selv herre over smagen. Fx er jeg ret vild med at tilsætte lidt sennep til saucen. Ikke meget, for herhjemme er det kun mig, som er virkelig vild med sennep. Men en skefuld sennep i saucen har Morten ikke problemer med, og ellers kan man selvfølgelig bare udelade sennep.
Skønne variationer.
Vil man gerne variere retten, så kan man eksempelvis bruge lidt friskrevet muskatnød eller timian i saucen. Og man behøver på ingen måde udelade sennep, bare fordi man bruger ekstra krydderier. En smule chili eller paprika i saucen er også lækkert og spiller fint sammen med både skinke og ost.
Jeg bruger som regel en mild, revet mozzarella, da jeg bor sammen med en “oste-skeptiker”. Men også her har man mulighed for at påvirke smagen og bruge en ost, som er stærkere eller bare mere markant i smagen. Jeg forestiller mig, at en god emmentaler eller cheddar også vil fungere perfekt.
Vi spiser gratineret blomkål med skinke og ost som hovedret. Som regel med tilbehør af salat, brød eller nye kartofler. Det kommer lidt an på, hvor sultne vi er. Og retten kan selvfølgelig også bruges som tilbehør til hovedretter. Fx til en god frikadelle, karbonader eller lignende. Så kan man jo overveje at droppe skinken i saucen.
Blomkål kan desuden erstattes med eller suppleres af andre grøntsager, fx broccoli, gulerødder i store stykker, squash, rosenkål, romanesco og spidskål i kvarte. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.
Gratineret blomkål med skinke og ost
Ingredienser
- 1 blomkål
- 30 gr smør
- 3 spsk hvedemel
- 4 dl mælk
- 100 gr revet ost
- 150 gr kogt skinke (skåret i små tern)
- 1 spsk sennep (kan udelades)
- salt og peber
Desuden
- 50 gr revet ost
- 0,5 bdt persille (til pynt)
Fremgangsmåde
- Fjern blade og stok på blomkålshovedet og del det i 4-5 dele.
- Kog blomkålsbuketterne i en gryde med letsaltet vand i ca 5 minutter, til de er lige netop møre, men stadig har bid.
- Hæld vandet fra blomkålen og lad den afdryppe. Placer herefter blomkålen i et ildfast fad.
- Smelt smørret i en gryde og rør hvedemel ud i det smeltede smør. Tilsæt mælk og pisk godt, så der ikke dannes klumper.
- Bring gryden i kog og lad den koge igennem i et par minutter, til saucen tykner og evt. melsmag forsvinder.
- Tilsæt revet ost og skinke i tern til gryden og rør rundt til osten smelter. Smag saucen til med sennep, salt og peber.
- Hæld ostesaucen over blomkålen i fadet og drys med revet ost på toppen.
- Gratiner blomkålen i ovnen ved 200 °C (varmluft) i ca 20 minutter, indtil overfladen er fint gyldenbrun.
- Pynt blomkålen med et drys friskhakket persille og server med kartofler, brød eller salat.