Rygeostsalat. En klassik sommersalat med radiser, agurk og purløg i en cremet dressing med rygeost og creme fraiche. Perfekt til frokost ovenpå et stykke franskbrød, en skive ristet rugbrød eller sprødt knækbrød og måske et hårdkogt æg, tomater, kolde kartofler og røget sild eller makrel. Så bliver det ikke meget bedre.
Se også – Hjemmelavet knækbrød I Koldhævet flutes I Rugbrødschips I Saltmandler
Rygeostsalat opskrift.
En rygeostsalat indeholder ikke kød, så den er oplagt at servere for vegetarer. Og derudover så er den her opskrift på rygeostsalat i det hele taget utrolig simpel at lave. Kombinationen af den lækre og letrøgede smag fra rygeosten, knas fra radiser og agurk og lidt skarphed fra purløgene er ganske enkelt uovertruffen. Og rygeostsalat er virkelig en af de lækreste pålægssalater, som jeg kender.
Tip! Se også mine bedste tips til rygeostesalat under opskriften.
Rygeostsalat
Ingredienser
- 200 gr rygeost
- 1 dl creme fraiche 9-18 %
- 2 spsk mayonnaise
- 1 bdt radiser (skåret i tynde skiver)
- ½ agurk (skåret i små tern)
- 1 bdt purløg
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom rygeost, creme fraiche og mayonnaise i en skål og rør det sammen.
- Vend radiser, agurk og purløg i blandingen og smag til med salt og peber.
- Pynt evt. med ekstra radiser og purløg på toppen og server med rugbrød (evt. ristet rugbrød) eller knækbrød.
- Rygeostsalat kan holde sig i 2-3 dage på køl. Salaten er ikke fryseegnet.
Tips til opskriften.
- Man kan sagtens lave rygeostsalat i god tid i forvejen, men så anbefaler jeg, at man venter med at pynte salaten med radiser og purløg indtil lige inden servering. Salaten kan nemlig godt stå og trække lidt væde. Det er derfor en god idé at give den en grundig omrøring inden servering, hvilket er en smule vanskeligt, hvis den allerede er fint pyntet.
- Vil man have andet og mere i rygeostesalaten end bare radiser, agurk og purløg, så kan man erstatte eller supplere med grønne asparges eller forårsløg i tynde skiver og ærter. I sæsonen er det især lækkert med friskbælgede ærter. Skal salaten være mere fyldig, så kan der tilsættes bittesmå buketter af rå eller blancheret blomkål.
- Rygeostsalat er en klassiker i picnickurven, og det er oven i købet nemt at tage med. Rygeostsalaten skal blot pakkes i en bøtte med låg, og så skal der suppleres med en pakke gode knækbrød eller en dåse med hjemmelavet knækbrød. Pak evt. lidt ekstra radiser og en bøtte med hjemmelavede saltmandler, og så er madpakken klar.
Hi There from Toronto
I remember this from childhood. I can not find smoke cheese. But thank you for the memories.
Cookin Mum – You’re welcome 🙂 Smoke cheese might be speciel for Denmark, by I’m not sure?
Der er en opskrift på fynsk ryaost på youtup det laver vi selv og det er virkelig en god opskrift og nem at lave.
Gurli – Tusind tak for dit gode tip. Mine forældre har en rygeovn og min far ryger selv bacon og hamburgerryg, så det kan være, vi skal lege lidt med hjemmelavet rygeost, når vi kommer hjem fra sommerferie 😀
Her er opskrift på ægte fynsk rygeost, den er nem at lave og smager fantastisk, osteløbe har vi købt på nettet.
https://m.youtube.com/watch?v=SaFKVBafz8E
Hejsa.
Hvis man nu vil fylde denne salat i små vandbakkelser (lidt større end en bordtennisbold).. Hvor stor en portion ville du så lave?
Hilsen Line
Line – Ja, det kommer jo lidt an på hvor mange vandbakkelser du vil bage, men umiddelbart tænker jeg 1 lille spsk fyld i hver vandbakkelse 😀