Denne her omgang vegetar spaghetti bolognaise, blev jeg i første omgang inspireret til, da jeg så programmet “Spis og Spar”, som for nylig har været vist i fjernsynet. Det er jo ikke fordi, at vi lever sådan decideret vegetarisk herhjemme – vi spiser både kød og fisk, men for det første køber jeg gerne kød efter mottoet “lidt, men godt” og for det andet, så prioriterer jeg temmelig højt, at vi har 1-2 kødfrie dage om ugen, hvor aftensmaden består af diverse vegetarretter – ikke mindst fordi jeg er vild med at eksperimentere med vegetarmad og godt kan lide udfordringen i at sammensætte et måltid, som mætter alle sanser, og maven selvfølgelig, helt uden at indeholde kød.
Konsistensen på vegetar bolognaisen er selvfølgelig en smule anderledes end ved en almindelig bolognaise, omend udseendet stort set er det samme, men kan man ellers lide linser, så er smagen altså helt i top – det smager jo i bund og grund bare som en klassisk kødsauce til spaghetti og den har de fleste af os vist vores helt egen og specielle opskrift på. Nedenstående opskrift skal derfor kun ses som en vejledning – vi er jo alle forskellige hvad krydderier angår og kødsaucen skal jo helst smage “som den plejer”, hvilket i høj grad ligger i krydringen og tilsmagningen. Linserne koger ud under tilberedningen og bidrager dermed også til at jævne retten – de suger for øvrigt deres egen vægt i væde, så hold evt. øje med gryden, imens den simrer på komfuret og tilsæt lidt ekstra væde, hvis der er behov for det.
Vi spiste bolognaisen med friskkogt pasta, men den kunne også sagtens have været serveret a la millionbøf med kartofler eller måske en lækker, blød kartoffelmos ved siden af. Grønsager synes jeg ikke, man behøver, når nu saucen er smækfyldt med grønt, men har man lyst, så skal jeg da ikke afvise, at lidt dampede grønsager ved siden af ville være lækkert – det gælder måske nok især, hvis saucen serveres a la millionbøf, hvor dampede gulerødder eller broccoli altid er et hit her i huset.
Spaghetti bolognaise (vegetar)
Denne ret er fryseegnetIngredienser
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 1 stk løg (hakket)
- 100 gr gulerødder (revet)
- 250 gr røde eller brune linser
- 1 ds hakkede tomater
- 2 tsk paprika
- 2 tsk tørret basilikum
- 5 dl grøntsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)
- 1 tsk sukker
- salt og peber
Tilbehør
- 400 gr spaghetti
Fremgangsmåde
- Varm olien op i en gryde og sauter hvidløg og løg heri, indtil de bliver klare.
- Tilsæt revet gulerod, linser, hakkede tomater, krydderier og bouillon til gryden.
- Bring gryden i kog og lad den simre i minimum 45 minutter men gerne længere – 45 minutter er den kogetid, som linserne behøver for at blive møre.
- Suger linserne for meget væde under kogningen, så spæd med lidt vand til saucen har passende konsistens.
- Smag bolognaisen til med sukker, salt og peber.
- Kog pastaen efter anvisning på pakken og lad dem afdryppe.
- Server bolognaisen med pasta og evt. frisk parmesan/pecorino på toppen.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. Retten kan også fryses.
Hej Anne-Kathrine. Først og fremmest mange tak for en fantastisk blog, det er altid dig jeg slår op på når næste uges madplan skal laves og mange er dine opskrifter er allerede familiens favoritter. Jeg kunne godt tænke mig at prøve at lave denne vegetar bolognaise, men jeg har lidt svært ved at opstøve brune linser… jeg kan finde grønne, sorte og røde, men ingen brune 🙁 Måske du kan hjælpe med hvor de kan købes eller om de går under andre navne? På forhånd tak! Mvh Gitte
Gitte – Uhhh, jeg kan ikke lige huske, hvor jeg købte de brune linser henne sidste gang – og nu bliver jeg helt i tvivl om, hvorvidt de i virkeligheden var sorte. Faktum er i hvert fald, at jeg skal ud og have købt en ny pose til bolognaisen og så må vi se, om jeg heller ikke kan finde brune linser 🙂 Under alle omstændigheder er det ikke så stort et problem, for du kan også sagtens bruge røde eller grønne linser 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg har lige lavet den, super god?
Pia – Det glæder mig at høre 😀
Rigtig god og nem opskrift!
Inge – Hvor er det bare dejligt at høre 😀