Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Vildtgryde med svampe.

26 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

En vildtgryde er klassisk efterårsmad og god, solid comfort food. Den lækreste gryderet med vildtkød, rodfrugter og svampe, som får lov til at simre i lang tid på komfuret, og til sidst smages til med fløde og ribsgelé. Mums. Og på sådan en dag som i dag, hvor regnen falder, og det er tyndet gevaldigt ud i bladene på træerne i skoven, så er det da bare helt oplagt med en rigtig efterårsret.

Se også – Gullash I Koteletter i fad I Paprikagryde med kylling

Da vi ikke er udprægede jægertyper i min familie, køber jeg gerne vildtkød i butikkerne. Jeg har ladet mig fortælle, at det er noget af et arbejde at rense dyret for sener og hinder. Og da jeg ikke er specielt rutineret, køber jeg som regel kødet i tern. På den måde kan jeg nøjes med blot at gå kødet efter og måske skære de groveste tern i mindre stykker.

Heldigvis er vildtkød jo efterhånden rimelig nemt at få fat i. Faktisk kan man også få det i supermarkederne. I hvert fald midt på efteråret, hvor jagtsæsonen er på sit højeste. Og vildtkød er derfor ikke længere kun forbeholdt jægere og dem “der kender nogen”.

Tip! Se også forslag til lækkert tilbehør til vildtgryde under opskriften.

4,27 fra 71 stemmer

Vildtgryde med svampe

Samlet tid1 time 20 minutter
Antal: 4 personer
Føj til favoritter

Ingredienser

  • 100 gr bacon i tern
  • 2 stk løg (hakket)
  • 400 gr vildtkød (fx krondyr)
  • 2 tsk tørret timian
  • 3 stk laurbærblade
  • 5 dl oksebouillon (evt. bouillonterning + vand)
  • 150 gr gulerod (skrællede og skåret i tern)
  • 150 gr pastinak (skrællede og skåret i tern)
  • 1 dl madlavnings- eller piskefløde
  • 2 tsk ribsgele (kan erstattes af 1-2 tsk sukker)
  • saucekulør (kan udelades)
  • salt og peber

Desuden

  • 15 gr smør
  • 150 gr champignons (skåret i skiver)

Fremgangsmåde

  • Opvarm en gryde og steg baconstykkerne brune og sprøde heri.
  • Tilsæt hakket løg og lad det sautere et par minutter.
  • Tilsæt vildtkød i tern og brun det godt af.
  • Tilsæt herefter timian og laurbærblade, hæld bouillon ved og lad kødet simre under låg ved svag varme i ca 1 time.
  • Efter 1 time tilsættes gulerødder og pastinakker. Lad herefter vildtgryden simre i ca 10 minutter.
  • Tilsæt fløde og smag til med ribsgelé, salt og peber. Juster evt. farven med lidt saucekulør.
  • Ønskes en tykkere konsistens, så kan retten jævnes med lidt meljævning eller maizena udrørt i vand. Der kan også drysses saucejævner i retten.
  • Opvarm smørret på en pande og sauter svampene heri. Kom de sauterede svampe i vildtgryden.
  • Server vildtgryden med kartoffelmos eller ristede kartofler.
  • Vildgryden kan holde sig i 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.

Tips til opskriften.

Jeg har brugt krondyr i denne her opskrift, og det skal simre i ca 1 time. Men så bliver kødet også så mørt, at det nærmest falder fra hinanden. Der kan tilsættes både rødvin og øl og sågar en sjat portvin til gryden udover bouillonen. Det gør bestemt ikke vildtsaucen ringere.

Tilbehør til vildt gryde.

Jeg serverer som regel kartoffelmos til vildtgryde. Gerne en lækker og luftig, ovnbagt kartoffelmos med gylden overflade, hvis det skal være lidt ud over det sædvanlige. Derudover er både kogte og ovnristede kartofler selvfølgelig oplagte.

Skal der salat til vildgryden, så kan jeg anbefale en klassisk broccolisalat eller en waldorfsalat, som indeholder æbler og vindruer, hvilket passer helt perfekt til vildt. Yderligere grønt kunne være dampede eller ovnbagte gulerødder og rodfrugter generelt. Man skal dog huske på, at der allerede er rodfrugter i selve gryderetten, og det skulle jo nødigt blive for meget.

Sidst men ikke mindst, så vil jeg lige slå et slag for de her sprøde broccolifritter, som vi spiser herhjemme i løbet af hele efteråret og vinteren. De er altså eminent gode. Bagt broccoli har desuden en helt anden smag end den kogte.

26 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Mette
5 år siden

Kan man evt lave noget dagen før og så bare komme fløde og de sidste ingredienser i dagen efter?

Bernt
5 år siden

5 stars
Glæder mig dælme til at spise dette. det dufter for “VILDT” 🙂

Bernt
5 år siden
Svar  Bernt

Jeg har så brugt Andefond og selleri i stedet for oksebouillon og gulerødder og pastinak

Bernt
5 år siden

5 stars
Det smagte utroligt godt. med en mos lavet af selleri og kartofler.
og lidt surt i form af asier

Bernt
5 år siden

5 stars
Fik så resterne idag og det var absolut ikke blevet ringere. Skøn opskrift. Så det med at lave den en dag i forvejen kan man absolut godt gøre

charlotte
4 år siden

kan man bruge fasan

Birthe Højbjerg
3 år siden

Brug aldrig fasaner til gryderetter, det bliver tørt,tørt, fasankød skal kun steges meget lidt, så er det super.
Jægerkonen, gennem 50 år.

Pia
3 år siden

Jeg bruger fasan til tarteletter. Svampe i stedet for asparges.

Janne
1 måned siden

Jeg bruger ofte fasan i stedet for kylling – i den indiske ret “butter-chicken”

Lajla Bjerregaard
3 år siden

Kan jeg bruge gåsebryster.

Henrik
3 år siden

Mums – prøv denne opskrift. Det smager super dejligt

Birgitte
3 år siden

Lyder som en skøn opskrift. Kan man evt bruge kalvekød?

Henny Nørgaard
2 år siden

Hej jeg vil lige høre om jeg kan lave den i god tid og komme det i fryseren, samt hvor lang tid det skal have,
Hvis jeg bruger rådyr i stedet.

Mie
1 måned siden

Hej 🙂 tror du man ville kunne bruge rådyr?