Jeg elsker broccolisalat. En super lækker, frisk og sprød salat med bl.a broccolibuketter, rødløg og bacon, der vendes sammen med en sød-syrlig creme fraiche dressing. Der findes rigtig mange gode opskrifter på broccolisalat. Faktisk har de fleste madnørder deres egen helt perfekte broccolisalat opskrift. Men det her er altså min favorit, så i min optik er det verdens bedste. Og den er jævnligt på menuen herhjemme.

Se også – Forloren hare med sauce I Grønkålssalat I Brunede kartofler i ovn eller på pande

Broccolisalat med bacon – min bedste opskrift.

Noget af det der kendetegner en virkelig god broccoli salat er, udover broccoli selvfølgelig, en god mængde bacon. Erfaringen siger mig, at man kan få selv de mest grøntsagsforskrækkede mennesker til at spise salat, hvis der er tale om broccolisalat med bacon. Og mon ikke også det er en af årsagerne til, at broccolisalat er sådan en populær ret på diverse buffeter og til familiesammenkomster? Det er virkelig sjældent, jeg er stødt ind i nogle, som ikke bryder sig om broccolisalat.

Tip! Se også mine bedste tips til variationer af broccolisalat under opskriften. 

Broccolisalat
Print opskrift Pin opskrift
4.69 fra 16 stemmer

Broccolisalat

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 broccoli (delt i mundrette buketter)
 • 1 rødløg (finthakket)
 • 2 æbler (skåret i mundrette tern)
 • 3 spsk solsikkefrø
 • 3 spsk rosiner eller tørrede tranebær (kan udelades)
 • 1 pk bacon i tern

Dressing

 • 3 dl creme fraiche
 • 2 spsk mayonnaise
 • 2 spsk hvidvinseddike
 • 2 spsk sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Kom broccolibuketterne i en sigte, hæld kogende vand over og lad dem afdryppe.
 • Kom broccolibuketterne i en skål sammen med løg, æblestykker, solsikkefrø og rosiner eller tranebær.  
 • Rør creme fraiche, mayonnaise, eddike og sukker sammen til en dressing og smag til med salt og peber.
 • Vend dressingen sammen med broccoliblandingen og bland det hele godt.
 • Steg baconstykkerne sprøde og lad dem afdryppe på fedtsugende papir.
 • Lige inden servering fordeles baconstykkerne øverst på salaten.

 

Ofte stillede spørgsmål. 

Hvad spiser man til broccolisalat?

Broccolisalat fungerer perfekt som tilbehør til de fleste kød- og grillretter samt fjerkræ såsom diverse stege, frikadeller, forloren hare, kylling, andebryst mm. En broccolisalat er derfor oplagt på en buffet, hvor den kan fungere som tilbehør til de fleste slags kød.

Broccolisalat med æble.

Broccoli og rødløg er faste indslag i min broccolisalat. Men derudover er det også superlækkert at lave en broccolisalat med æble. De knasende sprøde og sød-syrlige æblestykker er et hit. Og så bliver man heller ikke helt så træt i kæberne af udelukkende at tygge på broccolibuketter. Jeg bruger helts sprøde æbler, dvs. enten pink lady eller en lignende sort, men man kan også bruge pærestykker. De tilfører dog ikke helt så meget “syre” til salaten som æbler.

En anden mulighed er friske granatæblekerner. Enten vendt i selve salaten eller drysset på toppen. Granatæbler er i sæson om vinteren, og de smager ikke bare fantastisk, men er også virkelig smukke. Og jeg synes, at de rubinrøde kerner er et kæmpe hit i en broccoli salat. 

Om efteråret er det også lækkert at tilsætte blåbær eller vindruer til salaten. En broccolisalat med æbletern og vindruer minder en lille smule om en klassisk waldorfsalat. Og den er perfekt til efterårets og vinterens gryderetter, vildtkød og fjerkræ, fx en langtidsstegt andesteg eller en rigtig lækker forloren hare med skysauce.

Salat med eller uden rosiner. 

Jeg synes, at rosiner eller tørrede tranebær er skønt i en broccoli salat. Men der er virkelig meget delte meninger om den slags “utøj” i salaten. Og i bagværk for den sags skyld, men det er jo en helt anden snak. Det kan derfor være en idé, at servere rosiner/tranebær og evt. solsikkekerner i en skål ved siden af. Så kan folk selv drysse det over salaten eller lade være. Og så slipper man for at stå i køkkenet og skrabe tallerkenerne rene for små bunker af rosiner efterfølgende. 

En sød og syrlig dressing.

Man kan justere smag og konsistens på dressingen med mayonnaise, hvidvinseddike, sukker og salt. Og så ellers bare at smage til, indtil smagen er helt perfekt. Jeg laver dressingen til salaten på creme fraiche eller græsk yoghurt, men et hvilket som helst syrnet mælkeprodukt kan bruges. Det kunne fx være skyr, fromage frais og lignende.

Bruger man et fedtfattigt mælkeprodukt, så kan det være en idé at dræne lidt af vandet fra, inden dressingen røres sammen. Evt. ved at hælde creme fraichen i et kaffefilter og stille det i en tragt, så overskydende væde kan løbe ud i bunden.  Det er selvfølgelig ikke et must, at dræne et fedtfattigt mælkeprodukt. Men man kan risikere, at dressingen bliver tynd, når den røres sammen med hvidvinseddike og blandes med de øvrige ingredienser. Og det er jo lidt trist, hvis den lækre dressing løber af salaten og bare ligger i bunden af skålen som en tynd omgang koldskål.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)