Cannelloni med spinat og ricotta er italiensk comfort food, når det er allerbedst. Et boblende varmt fad fyldt med pasta, spinat, tomatsauce og ost. Og så bare en lækker, frisk salat ved siden af og måske et stykke hjemmebagt hvidløgsbrød. Så bliver det altså ikke meget bedre.

Se også – Spinatlasagne I Grøntsagslasagne med bechamel I Auberginelasagne med tomat og ost

Cannelloni med spinat og ricotta – min bedste opskrift.

Det er ret nemt at lave cannelloni med spinat, men der er lidt opvask efterfølgende. Der skal nemlig både laves en tomatsauce, dampes spinat og røres spinat og ricottafyld. Og så er der selvfølgelig også et fad, som skal rengøres til sidst. Men udover lidt ekstra opvask, så er det virkelig noget af det nemmeste at lave. Og de fleste af os har jo en opvaskemaskine.

Vil man alligevel gerne spare en arbejdsgang eller lidt tid, så kan man droppe at lave tomatsauce, og i stedet købe et glas med en rigtig god tomatsauce. Det kan også være, at man er så heldig, at man har hjemmelavet tomatsauce liggende i fryseren. Jeg laver gerne en ordentlig portion tomatsauce hvert år i sensommeren, når de danske tomater er allerbedst. Så har jeg tomatsauce til hele efteråret og vinteren.

I stedet for frossen, hakket spinat kan man bruge frisk spinat. Der skal beregnes ca 400-500 gr frisk spinat til nedenstående opskrift og man skal ikke fortvivle, selvom det ser ud af ret meget. Spinat fylder godt nok meget, men lige så snart, det kommer i den varme gryde sammen med løg og olie, så afgiver det al væde og falder sammen og fylder næsten ingenting. Man kan vælge at bruge de hele spinatblade, eller man kan hakke dem groft på et skærebræt, når de er dampede. Det bestemmer man selv.

Cannelloni med spinat og ricotta ost
Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Cannelloni med spinat

Bagetid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

Tomatsauce

  • 1 spsk olie
  • 1 løg (finthakket)
  • 2 fed hvidløg (pressede)
  • 2 ds hakkede tomater (eller ½ liter passata tomater)
  • 2 tsk tørret basilikum
  • 1 nip sukker
  • salt og peber

Spinat-ricotta fyld

  • 1 spsk olie
  • 1 løg (hakket)
  • 250 gr hakket frossen spinat (optøet og presset fri for væde)
  • 250 gr ricottaost
  • saft af ½ citron
  • 4 spsk friskrevet parmesan
  • salt og peber

Desuden

  • 400 gr friske lasagneplader (2 pakker)
  • 2 kugler frisk mozzarella
  • frisk basilikum til servering

Fremgangsmåde

  • Varm olien op i en gryde og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare.
  • Tilsæt hakkede tomater og basilikum og lad saucen simre ved svag varme i 10-15 minutter.
  • Smag tomatsaucen til med sukker, salt og peber og stil den til side.

Spinat-ricotta fyld

  • Opvarm olien i en gryde og sauter løgene heri, til de bliver klare.
  • Tilsæt spinat og sauter et par minutter, til vandet er fordampet.
  • Kom ricottaen i en skål og rør det sammen med spinatblandingen, citronsaft og parmesanost. Smag til med salt og peber.
  • Fordel halvdelen af tomatsaucen i bunden af et ildfast fad (ca 20 x 30 cm)
  • Bred lasagnepladerne ud på køkkenbordet og skær dem i ca 6 stykker (12 stk i alt).
  • Læg 2-3 spsk spinatfyld på en pastaplade og rul den sammen som en pandekage.
  • Læg pastarullen i fadet ovenpå tomatsaucen. Gentag til al pastaen/spinatfyldet er brugt og fordel den resterende tomatsauce ovenpå rullerne.
  • Knug vandet af mozzarellaen. Pluk eller skær den i stykker og fordel den ovenpå tomatsaucen.
  • Sæt fadet i ovnen og bag cannellonierne ved 200 °C (varmluft) i 25-30 minutter, indtil toppen er gylden.
  • Pynt cannellonierne med frisk basilikum og server med salat og evt. hvidløgsbrød.

Cannelloni af frisk pasta.

Den første gang jeg skulle lave cannelloni, havde jeg købt cannellonirør af tørret pasta. Og selvom det virkede rigtig smart i teorien, så fungerede det slet ikke i praksis. Rørene var nemlig så små, at jeg måtte stå med en teske og stoppe fyldet ned i dem. Det tog virkelig lang tid og var rent ud sagt noget bøvl.

Siden har jeg læst mig til, at man kan sprøjte fyldet ind i pastarørene ved hjælp af en sprøjtepose. Og det fungerer måske også fint i teorien. Men igen må jeg sige, at når vi kommer til praksis, så kræver det, at fyldet til cannellonierne er en helt fint blendet og cremet masse. Der må ikke være “klumper” af nogen art i fyldet, for så sætter de sig meget nemt fast i sprøjteposen.

Derfor bruger jeg nu altid frisk pasta i plader (lasagneplader) til cannelloni. Køber man lasagneplader i supermarkedet, så får man ofte én lang plade. Og den kan så skæres ud i ca 6 mindre stykker. Fyldet til cannellonierne lægger jeg på midten af hvert pastastykke. Og så ruller jeg dem sammen som en pandekage til de fineste cannellonier. Nemt og hurtigt og som en lille bonus kan man få meget mere fyld ind i hver rulle.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)