Broccoli og blomkål hører til blandt kålfavoritterne herhjemme hos os. Og det er ofte de 2 slags, der ryger i indkøbskurven, når jeg skal finde på nemt grøntsagstilbehør til aftensmaden. Især blomkålen er et hit, da den kræver et minimum af klargøring, inden den er klar til at komme i gryden eller i ovnen. Og så smager sådan et bagt blomkål med smør jo bare helt fantastisk.

Se også – Blomkålsgratin I Blomkålssuppe I Maskeret blomkål med rejer

Nem opskrift på bagt blomkål.

Fjern de grønne dækblade, stil blomkålshovedet i et ildfast fad eller på en bageplade med bagepapir, pensl med smør og sæt det hele i ovnen. Det er faktisk hovedtrækkene i bagt blomkål. Det er med andre ord en helt simpel opskrift, men resultatet er virkelig lækkert. Og så er bagt blomkål jo et skønt alternativ til dampet blomkål, hvis man er mere vant til det.

Vi spiser som regel det bagte blomkål som tilbehør til diverse hovedretter. Men det er altså også superlækkert at servere ovnbagt blomkål som selvstændig hovedret. Gerne med en lækker blandet salat, en god dressing og et fyldigt madbrød til.

Tip! Se også mine bedste tips til variationer af bagt blomkål under opskriften.

Bagt blomkål med smør, hvidløg og timian
Print opskrift Pin opskrift
4 fra 2 stemmer

Blomkål (ovnbagt)

Bagetid1 t 30 min
Samlet tid1 t 45 min
Antal: 4 pers (tilbehør)

Ingredienser

  • 1 stort blomkål
  • 2 spsk smør (smeltet)
  • 2 fed hvidløg (presset)
  • 1 tsk salt
  • evt. frisk timian til servering

Fremgangsmåde

  • Befri blomkålen for de grønne dækblade og skær stokken til, så kålhovedet står stabilt.
  • Sæt blomkålshovedet i et ildfast fad.
  • Bland smeltet smør med hvidløg og salt og pensl blomkålshovedet med hvidløgssmørret.
  • Bag blomkålen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 45-60 minutter, indtil det er mørt og gyldenbrunt. Bagetiden afhænger lidt af størrelsen på blomkålen.
  • Bliver blomkålen for mørk undervejs, så dæk det til med et stykke stanniol.
  • Anret det hele blomkålshoved på en tallerken og pynt evt. med frisk timian og et drys havsalt.
  • Server det bagte blomkål som tilbehør eller selvstændig hovedret med en blandet salat og godt brød til.

Tip!

  • Det bagte blomkål bliver "sprød-mørt", når det bages i ovnen. Ønsker man et blødere blomkål, så kan man blanchere blomkålshovedet i kogende vand i 2-3 minutter inden bagning. Herefter dampes blomkålen tør, pensles med smør og bages i ca 30 minutter ved 200 °C (alm. ovnfunktion), indtil det er gyldent.

Ovnbagt blomkål med variationer.

Herhjemme er det især blomkål bagt med hvidløgssmør og bagt blomkål med BBQ sauce, der hitter. Men der findes et væld af muligheder, når det kommer til ovnbagt blomkål, og man pensler selvfølgelig bare blomkålen med de smagsvarianter, som man foretrækker.

Det kan fx være noget så simpelt som smør, havsalt og hasselnøddeflager. Eller smør rørt sammen med hakket persille, salvie eller citronskal til en hjemmelavet kryddersmør. Jeg har også set indiske varianter, hvor blomkålshovedet pensles med en lækker yoghurt marinade fyldt med varme, indiske krydderier. Og endelig kan man drysse et generøst lag friskrevet parmesan over blomkålshovedet. Både inden der kommer ind i ovnen med sandelig også lige inden servering. Det gælder bare om at bruge fantasien.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)