Blommemarmelade.

4 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften

I august og september, når blommerne hænger tunge og modne på træerne, er det tid til at lave blommemarmelade. Og lige præcis blommemarmelade hører til blandt mine favoritter. Sammen med hybenmarmelade og appelsinmarmelade. Den cremede blommemarmelade med et strejf af vanilje og citron er nemlig perfekt til både brød og boller med en god kop te til. Og helt genial til ost.

Se også – Blommegrød I Æblesmør I Blommekage

Blommemarmelade opskrift.

Det går både nemt og ret hurtigt at lave en god portion blommemarmelade. Og det hænger selvfølgelig sammen med blommernes størrelse. Det tager vitterligt ikke mange minutter at udstene en stor portion blommer, og så er man ellers klar til at gå i gang.

Ønsker man en helt glat og “klumpfri” blommemarmelade, så kan man stikke en stavblender i gryden og blende ganske kort, når blommerne er næsten udkogte. Der er især mange børn, der ikke bryder sig om “klumper” i marmelade. Vil man derimod gerne have en marmelade med lidt mere struktur, så kan man skære blommerne i mindre stykker i stedet for blot at halvere dem, inden de kommes i gryden. Og så tage gryden af varmen inden blommerne er helt udkogte. Det kan især anbefales, hvis marmeladen skal bruges til ost.

Tip! Se evt. mine bedste tips til blommemarmelade under opskriften.

3.58 fra 7 stemmer

Blommemarmelade

Samlet tid25 min
Antal: 6 dl

Ingredienser

 • 650 gr blommer
 • 300 gr sukker
 • 2 tsk vaniljesukker
 • ½ citron
 • geleringspulver til marmelade (fx fra Tørsleffs eller Dr. Oetker)

Fremgangsmåde

 • Halver blommerne, fjern stenene og kom blommerne i en gryde.
 • Tilsæt sukker, vanilje og saft af ½ citron til gryden.
 • Lad gryden simre i 10-15 minutter, indtil blommerne er udkogte.
 • Skal marmeladen være ekstra cremet og "klumpfri" så stik en stavblender i gryden og blend den let.
 • Tilsæt geleringspulver til marmeladen efter anvisning på posen. Jeg brugte 3 tsk geleringspulver fra Dr. Oetker til denne her portion.
 • Kog marmeladen igennem, hæld den på rengjorte og skoldede (evt atamonskyllede) syltetøjsglas og sæt straks låg på. Afkøl herefter marmeladen.
 • Har man været grundig med skoldning og evt. skyllet glassene i atamon eller alkohol, så har marmelade en lang holdbarhed på ca 6-12 måneder. Har man bare hældt marmeladen på et rengjort glas, så er holdbarheden ca 2 uger på køl.

 

Se også – 

 

Krydret blommechutney 

 

Paradisæblegelé

 

Tips til opskriften.

 • I stedet for at lave en ren blommemarmelade kan man tilsætte et væld af forskellige frugter til marmeladen. Fx ferskener, nektariner, abrikoser, jordbær, hindbær, solbær, stikkelsbær, blåbær, rabarber osv osv. Der kan sagtens bruges frosne frugter.
 • Leg evt. med krydderierne og tilsæt “varme krydderier” som kanel, stødt ingefær, allehånde, nellike, stjerneanis eller kardemommefrø til marmeladen. Blommerne kan sagtens tåle lidt modspil. Prøv også at lave en krydret chutney af blommer. Fantastisk tilbehør til gryderetter, indisk mad og ristaffel.
 • Man kan lige så fint lave blommemarmelade af frosne blommer som af friske blommer. Så tøv ikke med at fryse blommer ned om efteråret, så de ikke går til spilde. Det er nemmest, hvis man halverer og fjerner stenene, inden man fryser blommerne ned. Så er de lige klar til at komme i gryden og blive kogt til blommemarmelade eller blommegrød.
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Birte
1 år siden

5 stars
Fantastisk god marmelade

Randi Sommer
28 dage siden

Super god marmelade. Går lige nu igang med en ny omgang. Alle mine gæster roser den.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)