Bagte kartofler med (hvidløgs)smør er virkelig lækkert tilbehør, som de fleste elsker. Og så er det jo noget så nemt at lave – også til mange mennesker. Helt oplagt til både grillfester, fødselsdagsfester, gæstemiddage eller bare en hyggeaften med familien.
Se også – Hjemmelavet smør I Flødekartofler I Kartoffel-porre suppe
Opskrift på bagte kartofler med sprødt skind.
Jeg pakker aldrig bagekartofler ind i stanniol, inden jeg sætter dem i ovnen. Dels ser jeg ikke nogen grund til det, men derudover så synes jeg også, at resultatet bliver meget bedre uden stanniol. Stanniolen holder på fugten og dampen under bagningen, hvilket vil sige, at bagekartoflerne begynder at koge inde i stanniolen. Kartoflerne bliver med andre ord mere kogte end bagte.
I stedet skrubber jeg kartoflerne og gnider skindet med lidt olie, så det bliver gyldent og sprødt, når kartoflerne er færdigbagte. Og så bager jeg kartoflerne i ovnen i ca 2 timer ved 125 °C. De langtidsbagte kartofler bliver helt møre og “fluffy” indvendigt og med sprødt kartoffelskind på ydersiden. Og så lige en stor klat koldt smør ned i den varme og møre kartoffelmidte. Så bliver det ikke meget bedre.
Tip! Se også tips til frysning og genopvarmning af bagte kartofler under opskriften.
Bagte kartofler
Ingredienser
- 4 stk store bagekartofler
- 2 spsk olie
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne og dup dem tørre.
- Gnid skindet på kartoflerne med en smule olie.
- Skær et dybt kryds ca 1/3 ned i hver kartoffel.
- Vil man ikke skære i kartoflerne, så kan man i stedet prikke skindet med en gaffel. Men det er vigtigt, at kartoflen kan slippe af med damp under bagningen, så man ikke risikerer, at den eksploderer.
Tilberedning i ovn.
- Placer kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Drys evt. 1-2 tsk salt på pladen. Saltet opsuger fugten så kartoffelskindet bliver ekstra sprødt og lækkert.
- Bag kartoflerne ved 125-150 °C (varmluft) i 1½-2 timer, indtil de er møre og skindet gyldent. Temperatur og bagetid afhænger af størrelsen på kartoflerne og hvor meget tid, man har til rådighed.
Tilberedning i mikrobølgeovn.
- Læg kartoflerne på en varmefast tallerken og stil dem i mikrobølgeovnen.
- Kartoflerne skal bages i 8-10 minutter ved fuld kraft (ca 700-800 W).
- Bag først kartoflerne i 4 minutter. Vend dem så om og giv dem yderligere 4 minutter. Er kartoflerne ikke møre, så vend dem endnu engang og giv dem et par minutter ekstra, indtil de er helt møre.
- Server de varme, bagte kartofler med almindeligt smør eller hvidløgssmør.
Ofte stillede spørgsmål.
Man kan godt fryse bagte kartofler, så det er intet problem, hvis man gerne vil være i god tid til en grillfest, fødselsdag eller lign. Kartoflerne bages efter ovenstående opskrift og afkøles helt. Herefter indpakkes de enkeltvist, fx i husholdningsfilm, og lægges i fryseren. Kartoflerne må max ligge i fryseren 1 måned. Derefter begynder de at miste smag og tekstur.
De frosne kartofler optøs på køkkenbordet eller lignende. Herefter lægges de på en bageplade beklædt med bagepapir og varmes i ovnen ved 200 °C (varmluft), indtil kartoflerne er gennemvarme. De optøede kartofler kan også varmes i mikrobølgeovnen.
Fyld til bagte kartofler.
Der er ingen tvivl om, at hvidløgssmør eller kryddersmør er den mest anvendte form for “fyld” til bagekartofler. Men der findes heldigvis også masser af lækre variationer. Fx kan man servere kartoflerne med en lækker bearnaisesmør og har man mod på det, kan man også lave hjemmelavet smør. Det er ikke spor svært og tager kun et par minutter, hvis man eksempelvis bruger en food processor.
Udover bagte kartofler som tilbehør, kan man også servere kartoflerne som frokost eller let aftensmåltid med forskellige former for lækkert fyld. Det kan eksempelvis være diverse former for salatgrønt, fetaost, dressing og en eller anden form for kød eller fisk, fx kyllingebryst, skinke i tern, rejer eller tun. En hjemmelavet skinkesalat, tunsalat eller rejesalat er også lækker i kartoflerne.
Derudover er bagte kartofler virkelig lækre med en klat millionbøf eller chili con carne. Evt. toppet med lidt revet ost, creme fraiche, salsa, avocado, chili, oliven og lignende. På den måde kan en rest chili con carne eller kødsauce fra aftensmaden faktisk blive til en helt ny ret. Og det smager virkelig skønt.
Og får man lavet for mange bagte kartofler, så er der heldigvis også håb for det. De kan nemlig bruges til dobbeltbagte kartofler med skinke og ost, der smager så skønt, at jeg ofte laver for mange bagte kartofler med vilje.