På søndag er det fastelavn og jeg tror ikke, at jeg nogensinde har fået lavet så mange forskellige slags fastelavnsboller, som jeg har gjort i år. Det er virkelig blevet til mange forskellige slags og lidt for enhver smag – ikke mindst til vores fastelavnsfest i sidste weekend. Senest har jeg lavet fastelavnsboller med hindbærskum, som helt klart ligger i den hurtige og nemme ende af skalaen, på trods af det fine udseende, så her kan alle være med.
>> Se evt. min opskrift på gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme lige her.
Selve fastelavnsbollerne er lavet af wienerbrødsdej og jeg indrømmer gerne, at der er tale om en pakke færdiglavede fastelavnsboller fra frost. Vil man helst bage sine egne fastelavnsboller af wienerbrødsdej, så kan jeg anbefale denne her opskrift, men det kan være lidt omstændeligt og ikke mindst tidskrævende at lave sin egen wienerdej. Derfor køber jeg som regel de frosne fastelavnsboller med creme, som bare lige skal en tur i ovnen.
Jeg synes, at bollerne smager glimrende – især når man fylder dem med lækkert, hjemmelavet fyld og så er der heller ikke mere end 4 stk i en pakke, hvilket er en meget passende portion for os. Og den smule creme, der ligger i bunden af bollerne, er som regel så forsvindende lille, at bollerne på ingen måde tager skade af, at man fylder dem op med skønne sager. Tværtimod. Vil man derimod ikke have fastelavnsboller af wienerbrødsdej, så kan jeg anbefale, at man laver vandbakkelser, som er skønne at fylde med eksempelvis vaniljeflødecreme og marmelade. Og det er både nemt og hurtigt at bage sine egne vandbakkelser.
>> Se min opskrift på vandbakkelser med vaniljeflødecreme og hindbærmarmelade lige her.
Denne gang blev fastelavnsbollerne fyldt med hindbærskum, som er noget så nemt at lave. Det er egentlig bare flødeskum, som vendes sammen med en god hindbærmarmelade – gerne en hjemmelavet hindbærmarmelade – efter smag. Udover hindbærskum kom jeg også et par makroner i hver bolle. Jeg kan godt lide den fine smag af mandler og marcipan og derudover bidrager makronerne med lidt “knas”, så det hele ikke bliver alt for blødt i blødt, men makronerne kan sagtens udelades.
Fastelavnsbollerne tager ikke spor skade af at stå på køl i et par timer, så de kan sætte sig og trække smag, men bollerne er bedst, når de er relativt friske og skal helst ikke stå til dagen efter. Ikke fordi, at de bliver helt uspiselige, men som bekendt har flødeskum ikke godt af at stå for længe. Vil man ikke have fastelavnsboller med hindbærskum, så kan man i stedet gå lidt mere traditionelt til værks og fylde bollerne med en eller anden form for marmelade eller kompot, blød nougat, chokoladetrøffel, karamel eller hvad ved jeg, samt flødecreme og måske flødeskum.
>> Se også min opskrift på fastelavnsboller med fyld a la chokoladeskildpadder lige her.
Mht. toppingen så er der jo rig mulighed for “fri leg”. Det er således helt op til den enkelte, om fastelavnsbollerne skal være uden nogen former for pynt overhovedet, eller om man vil gå lidt fastelavns-amok og bruge glasur i forskellige farver og masser af krymmel, guldstøv og glimmer.
Fastelavnsboller med hindbærskum
Ingredienser
- 4 stk bag-selv fastelavnsboller fra frost (jeg bruger fastelavnsboller med creme)
- 3 dl piskefløde
- 3-4 spsk hindbærmarmelade
- 8 makroner (kan udelades)
- evt. flormelis til pynt
Fremgangsmåde
- Bag fastelavnsbollerne efter anvisning på pakken og lad dem afkøle.
- Pisk fløden til skum. Vend 3-4 spsk hindbærmarmelade i flødeskummet efter smag, så det bliver til hindbærflødeskum.
- Hæld hindbærskummet i en frysepose eller sprøjtepose - evt påsat en stjernetyl.
- Skær forsigtigt toppen af fastelavnsbollerne og placer underbollerne på det fad, de skal serveres på. Det er nemmest, hvis ikke der skal flyttes for meget rundt på bollerne, når de er færdige.
- Sprøjt hindbærskummet ud på underbollerne og læg evt. 2 makroner i skummet på hver bolle.
- Læg de afskårne toppe som låg på fastelavnsbollerne og pynt evt. med et drys flormelis eller glasur og en lille top hindbærskum.
- Opbevar fastelavnsbollerne på køl. De er bedst, samme dag som de er lavet.
Dejligt at du er så iderig og fine opskrifter🤗
Margit – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀