Fisk en papilotte – eller bare fiskepakker – er en virkelig nem og utrolig lækker måde at tilberede fisk på. Fisk og grøntsager anrettes i små bunker på bagepapir og tilsættes smørklatter, citronsaft eller hvidvin, salt og peber, hvorefter bagepapiret lukkes til. Til sidst tilberedes pakkerne i ovnen, og på den måde bevares saft og kraft og den gode smag i såvel fisk som grøntsager.
Opskrift på fisk en papilotte.
Jeg har brugt gulerødder, peberfrugter og porre til den her opskrift på fisk en papilotte, som i øvrigt er lavet med torsk. Men mulighederne er mange, og jeg kan kun opfordre til, at man bruger sæsonens fisk og selvfølgelig også de grøntsager, som er i sæson.
Det klæder også pakkerne med en solid håndfuld friske krydderurter, hvis man har den slags i haven eller på terrassen. I det hele tager er der virkelig mange muligheder for lækre variationer af fisk en papilotte, hvilket jeg har skrevet meget mere om under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips til variationer af fisk en papilotte under opskriften.
Fisk en papilotte
Ingredienser
- 600 gr torskefilet
- 1 stk porre (skåret i tynde ringe)
- 1 stk peberfrugt (skåret i tynde strimler)
- 150 gr gulerødder (skåret i tynde strimler)
- 40 gr smør
- 0,5 dl citronsaft (der kan også bruges hvidvin)
- salt og peber
Tilbehør
- 800 gr kartofler
Fremgangsmåde
- Placer 4 stykker bagepapir (ca 30 x 40 cm) på køkkenbordet.
- Del fisken i 4 stykker og læg dem midt på bagepapiret. Krydr med salt og peber.
- Anret grøntsagerne ovenpå fiskestykkerne og fordel smørklatter og citronsaft eller hvidvin på toppen. Krydr igen med salt og peber.
- Luk bagepapiret sammen om fisk og grøntsager, så væden ikke kan løbe ud.
- Bag pakkerne i ovnen ved 200 °C (varmluft) i ca 15 minutter, indtil fisken er lige netop tilberedt og grøntsagerne møre.
- Pakkerne kan også tilberedes i en airfryer ved 190 °C i ca 10-12 minutter.
- Server fiskepakkerne med små, kogte kartofler, pasta eller ris.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Fiskepakkerne er ikke fryseegnede.
Noter til opskriften.
Torsk kan erstattes af andre former for hvid fisk eller laks. Vær OBS på, at tilberedningstiden måske skal justeres, hvis fiskestykkerne er tynde, fx rødtungefileter, rødspætte og lignende.Lækre variationer af fisk en papilotte.
I stedet for torsk kan man bruge alle mulige andre former for hvid fisk, fx kuller, sej eller kulmule. Der kan også bruges laksefilet og fiskefileter som fx ising, skrubbe eller rødspætte. Vær dog OBS på, at tilberedningstiden måske skal justeres, hvis der bruges fiskefileter, da disse ofte er tyndere, og derfor har kortere tilberedningstid.
Grøntsagerne kan varieres efter sæson og årstid, således at fiskepakkerne kan laves året rundt. Om sommeren er det lækkert med lette grøntsager som fx forårsløg, squash, tomater, grønne bønner, svampe og friske krydderurter.
Om vinteren kan man bruge de lidt mere grove grøntsager som porrer, gulerødder og diverse kåltyper. Vær OBS på at bruge grøntsager, som har en relativ kort tilberedningstid, så de er klar samtidig med fisken. Bruges grovere grøntsager, som kræver længere tilberedning, så kan det være en god idé at sautere, stege eller koge grøntsagerne kort, inden de kommes i pakkerne.
Se også – Stjerneskud I Hvidvinsdampet ørred I Fiskefrikadeller
Et helt måltid i én pakke.
Udover grøntsager kan man tilsætte kartofler skåret i mindre stykker til pakkerne, og dermed få ét samlet måltid. Giv gerne kartoflerne et kort opkog, inden de fordeles på bagepapiret sammen med fisk og grøntsager. Dermed skulle det hele gerne være færdigtilberedt på samme tid. Udover kartofler kan man servere friskkogt pasta eller ris ved siden af pakkerne.
Der er rigeligt med væde fra fisk, grøntsager, smør og citron eller hvidvin i bunden af fiskepakkerne. Men vil man alligevel gerne have lidt ekstra at dyppe i, så kan jeg anbefale en kold creme fraiche dressing smagt til med friskhakkede krydderurter, citronsaft, sukker, salt og peber eller en hjemmelavet hollandaise sauce.