Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hvidvinsdampet ørred – nem opskrift i ovn eller på grill.

0 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fisk og skaldyr, Hovedretter, Hverdagsmad, Opskrifter, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Jeg er vokset op med en morfar og en onkel, som gik vældig meget op i lystfiskeri. Fiskeriet smittede af på min mor og sidenhen på min lillebror, og jeg har derfor deltaget i en del fisketure i løbet af min barndom. Jeg har dog aldrig selv fanget noget, men jeg har spist min del af de friskfangede lækkerier. Og den dag i dag hører en hvidvinsdampet ørred med hollandaisesauce, asparges og små, nye kartofler til blandt mine absolutte fiskefavoritter. Forårs- og sommermad, når det er allerbedst.

Se også – Nem hollandaise sauce I Ovnbagt laks med honning I Honningmarineret ørred

Nem opskrift på hvidvinsdampet ørred.

Jeg kender en del mennesker, der sjældent tilbereder hele fisk, fordi de tror, at det er svært. Både selve tilberedningen af fisken, men også den efterfølgende udskæring. Men jeg lover, at begge dele er virkelig nemt. Måske især selve tilberedningen. Og bryder man sig ikke om, at se på ørredens hoved og øjne, så skærer man det jo bare af.

Den rensede ørred skal fyldes med friske krydderurter, citron, salt og peber, inden den pakkes i stanniol eller lægges i en foliebakke, men det er faktisk også det hele. Herefter sættes den i ovnen eller på grillen og efter 20 minutters tid er den færdig. Hvis man synes, kan man give fisken et par smørklatter, og krydderurterne kan suppleres med porre eller lignende grøntsager, hvilket jeg har gjort i opskriften herunder. Men i bund og grund kan man sagtens nøjes med 1-2 slags krydderurter, lidt citron og så salt og peber.

Tip! Se mine bedste tips til lækkert tilbehør til hvidvinsdampet ørred herunder.

5 fra 2 stemmer

Ørred (hvidvinsdampet)

Tilberedningstid25 minutter
Samlet tid35 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 stk rensede ørreder (regnbue- eller havørreder)
  • 1 stk porre (renset og skåret i tynde ringe)
  • 1 usprøjtet citron (skåret i tynde skiver)
  • 1 bdt persille
  • 1 bdt purløg
  • 25 gr smør
  • 1,5 dl hvidvin
  • salt og peber

Desuden

  • 1 stk foliebakke (ca. 20 x 30 cm)

Fremgangsmåde

  • Skyl fiskene i koldt vand og rens dem evt. for rester af blod. Dup fiskene tørre og læg dem i foliebakken.
  • Skyl og rens porren og skær den i tynde ringe. Læg porrestykkerne i foliebakken sammen med fiskene.
  • Krydr fiskene med salt og peber indvendigt og fyld dem med citronskiver og friske krydderurter. De resterende citronskiver lægges ovenpå fiskene.
  • Fordel smørret i klatter ovenpå fiskene, drys med salt og peber og hæld hvidvin i foliebakken.
  • Dæk bakken til med et stykke stanniol og tilbered fisken i ovnen ved 190 °C (varmluft) i ca 20 minutter eller på grillen (indirekte varme og under kuglen) i 20-25 minutter, indtil fisken er mør.
  • Tilberedningstiden kan variere i forhold til fiskenes størrelse, men som udgangspunkt er de færdigtilberedte, når man nemt kan fjerne skindet fra kødet.
  • Fjern skindet fra fisken med en madpincet eller ved at skrabe skindet af med en ske eller bagsiden af en kniv.
  • Løft kødet af benene med en ske og server med citronsaft, små kartofler, dampet grønt og hollandaise eller en kold dressing med creme fraiche og krydderurter.

Hel ørred med krydderurter

Lækkert tilbehør.

Jeg er vild med kombinationen af dampet fisk og hjemmelavet hollandaise sauce. Der er altså bare noget med den fede, smørbaserede sauce med citronsaft, der passer eminent godt til fisk. Har man ikke mod på en hollandaise, eller skal det bare være mere enkelt, så smager en kold creme fraiche dressing med friskhakkede krydderurter, citronsaft, et nip sukker, salt og peber også skønt til fisk og skaldyr.

Desuden er dampede grøntsager altid lækkert til fisk. Og i sæsonen er det jo helt oplagt med friske, grønne og hvide asparges. Både til hvidvinsdampet ørred og laks. Om efteråret og i løbet af vinteren, kan dampet grønt erstattes af ovnbagte rodfrugter med timian eller broccolifritter.

Dampet ørred uden alkohol.

Ønsker man af den ene eller anden grund ikke at dampe fisken i hvidvin, så kan det sagtens udelades. Man kan i stedet nøjes med pakke fisk, grøntsager, citronskiver og smørklatter i foliebakken og lukke til med et stykke stanniol, inden hele herligheden sættes i ovnen eller på grillen. Fisken skal nok blive fint tilberedt i væden fra grøntsager, citronsaft og smør alligevel.

Dog vil jeg skynde mig at tilføje, at alkoholen i hvidvinen fordamper, når den opvarmes. Så man skal ikke være nervøs for, at lade børn eller gravide spise den hvidvinsdampede ørred. Der er ingen alkohol tilbage, når først fisken er færdigtilberedt.

Hvis man synes, det er synd at åbne en hel flaske vin for blot at bruge 1½ deciliter, så køber man selvfølgelig bare en god hvidvin og serverer resten til maden. Eller fryser resten af vinen ned i isterningebakker. Hvidvins-isterningerne kan sidenhen bruges til hjemmelavet risotto eller hvidvinsdampede blåmuslinger og lignende retter, hvori der indgår hvidvin. Isterningerne er for øvrigt også et hit i et glas hvidvin på en varm sommerdag, hvis den skal være ekstra kold, uden at vinen bliver fortyndet af almindelige isterninger.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer