Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Fondant kartofler.

4 kommentarer
Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Opskrifter, Tilbehør, Weekendmad
Gå direkte til opskriften
Opskrift fondant kartofler anrettet med frisk timian og havsalt på en grå skiferplade

Fondant kartofler – eller pommes fondant som de også kaldes – er en skøn kartoffel, som med sin fine facon og gyldenbrune farve ser ret flot ud. Perfekt til særlige lejligheder som fx nytårsaften og på en fin tallerkenanretning. Og heldigvis er fondant kartofler på ingen måde svære at lave. De kan oven i købet forberedes i god tid i forvejen. Og det kan vi jo godt lide.

Opskrift på fondant kartofler.

Overordnet set er en fondant kartoffel en firkantet kartoffel-klods, der steges gylden og sprød på alle (6!!!) sider i smør, og efterfølgende koges mør i bouillon med hvidløg og krydderurter. Altså en form for kæmpe pommes frites, der er let sprød udenpå og dejligt mør indvendigt.

En superlækker kartoffel, der et helt oplagt på en flot tallerkenservering med skiver af rosastegt kød, dampet grønt og en lækker sauce. Fx til bøf Wellington og en god rødvinssauce.

Tip! Se mine bedste tips til fondant kartofler under opskriften.

4,32 fra 16 stemmer

Fondant kartofler

Bagetid25 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 6 bagekartofler (antal afhænger af størrelsen)
  • 50 gr smør
  • 2 spsk olie
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bdt frisk timian
  • 3 dl grøntsagsbouillon (eller oksebouillon)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skær top, bund og sider af hver kartoffel, så det bliver til en rektangulær klods. Del klodsen på midten i 2 firkanter. Prøv at lave dem så ensartede som muligt.
  • Skal det afskårne fra kartoflerne bruges til kartoffelmos, kan man med fordel skrælle kartoflerne, inden de skæres ud i klodser.
  • Opvarm smør og olie på en stegepande. Når smørret er bruset af lægges kartoflerne på panden og brunes fint af på alle sider. Krydr med salt og peber.
  • Pil hvidløgene og giv dem et tryk med siden af en køkkenkniv, så de knuses let. Tilsæt herefter knust hvidløg, timian og bouillon til panden.
  • Dæk panden til med et stykke stanniol og sæt den i ovnen ved 190 °C (varmluft) i 20-25 minutter, indtil kartoflerne er helt møre.
  • Har man ikke en pande, der kan gå i ovnen, så kom pandens indhold i et ildfast fad, tilsæt hvidløg, timian og bouillon, dæk til med stanniol og sæt fadet i ovnen.
  • Anret fondant kartoflerne med kød og tilbehør og server.
  • Evt rester kan gemmes på køl i 3-4 dage og ristet i smør på stegepanden. Kartoflerne er ikke fryseegnede, da de får en gummiagtig konsistens.

Tips til opskriften.

  • Man kan uden problemer forberede fondant kartofler i god tid i forvejen. Kartoflerne skal bare brunes af på panden, og lægges i et fad med hvidløg og timian som beskrevet i opskriften herover. Ca 30 minutter før servering hældes varm bouillon i fadet, som efterfølgende dækkes til med stanniol og sættes i ovnen. Når kartoflerne er gennemvarme, er de klar til servering.
  • Vi kommer ikke udenom, at der går lidt kartoffel til spilde, når klodserne skal skæres til, så de får de helt fine og skarpe kanter. Man kan sagtens lave kartoffelmos af resterne, det har jeg gjort flere gange, men så er det nemmest, hvis man skræller kartoflerne, inden man skærer kanterne af. Medmindre man laver kartoffelmos med skræl i, selvfølgelig.
  • Jeg beregner 2-3 fondant kartofler pr. person, hvis de laves af pæne, store bagekartofler. Bruger man mindre kartofler, så kan det være, at der skal beregnes 4 klodser. Det kommer selvfølgelig også lidt an på det øvrige tilbehør og folks appetit. Hvis man synes, kan man lave én stor, rektangulær fondant kartoffel pr. pers. i stedet for at dele dem i 2 firkanter.

Se også – Rødvinssauce I Beef Wellington I Rosastegt culotte

Lav sauce på bouillonen.

Den bouillon som ligger i panden eller på fadet, når kartoflerne er kogt færdige, kan sagtens bruges som base til saucen. Det er blot at si fonden, og hælde den i en gryde. Evt sammen med stegeskyen fra kødet, hvis der serveres oksemørbrad, culotte eller lignende til kartoflerne.

Bring gryden i kog og jævn saucen med maizena udrørt i vand eller færdigkøbt saucejævner. Smag herefter til med lidt fløde, evt. gelé, rødvin eller balsamicoeddike, sukker, salt og peber og juster farven med lidt saucekulør. Se en mere uddybende opskrift på brun sauce her.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anette
1 år siden

Hvordan kan de blive sprøde når man først bruner dem og så kommer dem i bouillon så bliver de jo våde 🤔🤔
De ser lækre ud og jeg ville gerne forsøge mig til nytår …☺️

Erling
7 måneder siden

25 min er nok en underdrivelse 1time er nok at foretrække