Hasselback butternut squash er en skøn efterårs- og vinterspise. Både som grønt tilbehør til hovedretter og som vegetarisk hovedret i sig selv. Evt. med en lækker salat og brød til. Hasselback butternut squash smager selvfølgelig også godt om foråret, og faktisk kan den laves året rundt. Det kræver bare, at man kan få fat i et butternut squash. Eller moskusgræskar, som den hårde squash også kaldes. Og det er altså nemmest om efteråret og om vinteren.
Se også – Fully loaded hasselback kartofler I Hasselback pastinakker I Hasselback pizzakartofler
Nem opskrift på hasselback butternut squash.
Hasselback butternut squash laves på nøjagtig samme måde, som man laver hasselback kartofler. Eller alle mulige andre former for hasselback grøntsager, som er blevet så populære indenfor de senere år. Og det giver jo så god mening, for grøntsager skåret i tynde skiver og bagt møre og sprøde i ovnen er da noget af det lækreste.
Man kan skrælle sit butternut squash med en kartoffelskræller, eller man kan vælge at lade skrællen sidde på, når man laver hasselback butternut squash. Skrællen kan sagtens spises, og selvom den virker hård, så bliver den blød og lækker efter bagning. Og så bidrager den med et lækkert bid til alt det søde og bløde græskarkød. Hvis man lader skrællen sidde på, så kan man evt. bage de 2 halve græskarstykker møre i ovnen i ca 15 minutter, inden man skærer dem i tynde skiver a la hasselback. Så kan det være lidt nemmere at skære ned i den hårde skal.
Tip! Se også tips til variationer af hasselback butternut squash under opskriften.
Hasselback butternut squash
Ingredienser
- 1 stk butternut squash
- 1 fed hvidløg (kan udelades)
- 25 gr smør (smeltet)
- 1 bdt frisk timian (eller 4 tsk tørret timian)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Start evt. med at skrælle den hårde skal af butternut squashen med en kartoffelskræller. Skallen kan sagtens spises, og den bliver blød i ovnen, så man bestemmer selv, om man skræller squashen, eller bare vasker den.
- Halver squashen og skrab kernerne ud med en ske.
- Læg herefter de 2 stykker squash med snitfladen nedad på et skærebræt, og skær dem i tynde skiver, uden at skære helt igennem. Præcis som når man laver hasselback kartofler.
- Placer de to stykker butternut squash i et ildfast fad eller på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pres hvidløget og rør det sammen med smeltet smør eller olie.
- Pensl hvidløgssmørret ovenpå squashen og drys med timian, salt og peber.
- Bag butternut squashen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 45 minutter, indtil stykkerne er møre og let karamelliserede.
- Server hasselback butternut squash som grønt tilbehør eller som vegetarisk hovedret med salat og brød til.
Lækre variationer.
Et butternut squash er ikke voldsomt smagfyldt i sig selv. Det har en let sødlig og fin, nøddeagtig smag, men for at denne smag for alvor skal komme til sin ret, så er det bedst at underbygge med andre smagskomponenter.
I ovenstående opskrift har jeg brugt hvidløg og timian, men man kan uden problemer bruge alle mulige andre former for friske eller tørrede krydderurter. Fx rosmarin, persille eller salvie. Og det almindelige smør kan erstattes af en god kryddersmør eller krydderolie.
Man kan også vælge at bygge videre på butternut squashens fine, nøddeagtige smag ved at toppe med brunet smør, ristede og hakkede hasselnødder. Eller toppe med mandler, græskarkerner eller pistacienødder, hvis man gerne vil tilføre lidt knas til det bløde græskar.
Man kan også lave en asiatisk inspireret udgave med soja, sesamfrø, olie, limesaft, chili og koriander. Og endelig er den søde græskarsmag fantastisk i kombination med lidt ost, der tilfører saltsmag og umami. En generøs mængde friskrevet parmesan eller vesterhavsost og et stykke smuldret fetaost er især mine favoritter. Det smager fantastisk og giver lidt “ekstra”, som især er lækkert, hvis man laver hasselback butternut squash som vegetarisk hovedret.