Kyllingevinger eller slet og ret hotwings. Et kæmpehit især i USA, hvor der spises millioner af hotwings fx til Superbowl og hvor hotwings ikke bare er hotwings. Kyllingevinger er nemlig lidt af en videnskab og der er sprøde vinger, klistrede vinger, grillede vinger og friturestegte vinger, ligesom styrken i hotwings varierer efter smag og behag.
Herhjemme er vi rigtig glade for den grillede variant og så er vi heldigvis enige om, at det gerne må “nappe” lidt i munden, når man spiser dem. Vingerne skal med andre ord være stærke, men ikke så meget, at der er behov for kold mælk og en brandslukker – alt med måde. Desværre synes jeg ikke, at der er ret mange af de hotwings, som man kan købe i butikkerne, der rent faktisk lever op til navnet og er stærke, så jeg foretrækker at lave dem selv med min egen BBQ marinade. Det er for øvrigt stort set den samme BBQ sauce, som den jeg bruger, når jeg laver ovnbagt BBQ blomkål, bortset fra at den har fået et lille ekstra skud chili og den er både lækker og nem at lave, så den kan jeg kun anbefale. Derudover kan jeg rigtig godt lide, når vingerne får lov til at trække i BBQ marinaden og ikke først vendes i saucen, når de er færdiggrillede, men det kan man jo gøre i den rækkefølge, som man synes.
Kyllingevinger kan være lidt svære at skaffe, men prøv evt. at spørge hos slagteren eller søg lidt på nettet. Ofte kan man købe ferske eller frosne kyllingevinger hos diverse kyllingeproducenter og udover, at man således selv er herre over smagen, så plejer vingerne også at være både større og mere kødfyldte end de frosne hotwings fra supermarkedets køledisk. Det betyder selvfølgelig, at der smagsmæssigt er ret meget at komme efter, men kan man nu ikke skaffe kyllingevinger, så køb evt en pose af de færdiglavede vinger fra supermarkedet alligevel. Vend dem med den hjemmelavede marinade og lad dem trække nogle timer i køleskabet – jeg lover, at det kan gøre underværker for smagen.
I USA spises vingerne ofte med gulerødder og bladselleri skåret i tynde stave og en kølende dressing – gerne en blue cheese dressing – til at dyppe grønsagerne og de hotte herligheder i. Selvom det er en ret lækker kombination, så serverer jeg nu lige så ofte hotwings med noget lidt mere fyldig tilbehør i form af ristede kartofler og hjemmelavet coleslaw. Især om sommeren, hvor de lækre vinger som regel tilberedes på grillen, kan det lynhurtigt blive til den lækreste, lille sommermiddag fuld af gode sager og nogle gange er det bare noget så hyggeligt med sådan en omgang “nippemad”.
Krydrede hot wings
Ingredienser
- 1 kg kyllingevinger
- 8 spsk olie
- 3 spsk ketchup
- 2 spsk brun farin
- 2 fed hvidløg (presset)
- 3 tsk paprika
- 2 tsk chilipulver (eller efter smag)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Del evt. kyllingevingerne i over- og undervinger og kom dem i en stor frysepose.
- Rør ingredienserne til BBQ marinaden sammen og smag til. Kom marinaden i posen med kyllingevinger og ryst posen godt, så marinaden fordeles jævnt.
- Lad vingerne marinere på køl i minimum 30 minutter men gerne længere.
- Kyllingevingerne kan tilberedes i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 20-25 minutter, til de er sprøde og gennemstegte – vend dem gerne et par gange undervejs.
- Vingerne kan også tilberedes på grillen. Her er det især vigtigt, at de vendes jævnligt, da BBQ marinade nemt brænder på og bliver sort pga sukkerindholdet.
Tak for opskriften.
Fandt økologiske vinger i Nemlig.com. Lavede 1,5 kg med denne marinade og 1,5 kg med alm. olie/hvidløg/chili. Begge var godt, og nu er der lagt et par bøtter færdigstegte vinger i fryseren til hurtige middage.
Jeg havde ikke så meget tid denne gang, så kødet blev kun marineret i ca. 40 minutter. Næste gang vil jeg lægge dem på køl i marinaden natten over, så smagen trænger mere ind i kødet…. som du også foreslår 🙂
Eva – Uhhh det lyder lækkert. Jeg tror også, at vi snart skal have hjemmelavede hotwings igen. Det er jo rigtigt blevet grillvejr 😀
Målte 8 spsk op i mit dl. Mål, det passede lige med 1 dl. olie.
Unlod chili men brugte en knivspids cayennepeber at slutte af på.
Og tilføjede oregano og timian
Nu står kyllingen i køleskabet og hygger, så må vi se hvordan det smager i aften
Robert – Tusind tak for tippet. Da jeg i sin tid lavede opskriften, tilføjede jeg blot olie lidt efter lidt, indtil jeg syntes, at mængden var passende, men jeg målte den kun vha en spiseske – nu kan jeg lave det om til 1 dl, som er noget nemmere at regne med 🙂 Håber desuden, at kyllingen bliver en succes 😀
Ja det er så lige en af de ting du har med der jeg nok aldrig har tænkt over, den brune farin. Det giver egentlig ret god mening. Plejer blot at bruge noget balsamico eddike i min marinade, det smager også ret godt. Men sukkeret skal da bestemt også prøves. Tak for tippet 🙂
Marc – Ja, brun farin (eller sukker, honning, sirup) skal der til i en god BBQ sauce, så man kan få den perfekte balance imellem sødme og syre 🙂
Jeg har vinger fra 5 kyllinger, denne opskrift skal jeg prøve. Det lyder lækkert…
Anny – Det lyder godt – jeg er sikker på, at det nok skal blive lækkert 😀