Elsker I ikke sådan nogle retter, som nærmest kan laves i søvne, og hvor alle ingredienserne blot skal klargøres (eller åbnes) og hældes i et fad, inden hele herligheden sættes i ovnen? Hvorefter de skønneste dufte begynder at brede sig til hele huset. Det gør vi i hvert fald herhjemme. I de senere år er jeg for alvor begyndt at eksperimentere med den slags skønne “alt i ét” opskrifter, hvilket den her mexicanske kylling i fad er et glimrende eksempel på.
Nem mexicansk kylling i fad.
Mexicansk kylling i fad er muligvis ikke specielt autentisk, men den er virkelig nem og smager fantastisk. En yderligere bonus er, at den sagtens kan forberedes i god tid. Så er det blot at sætte fadet i ovnen, når vi nærmer os spisetid. Er der børn, som skal spise med, så foreslår jeg, at du vælger en mild tacosauce. Men er du vild med chili og stærk mad, så er der jo frit spil. Dels i forhold til saucen, hvor du vælger lige præcis den styrke, som du bedst kan lide. Men du kan jo også overveje at tilsætte lidt finthakkede jalapeños eller en friskhakket chili til fadet.
Se også – Chili con carne I Fajitas I Enchiladas med kylling
Jeg serverer gerne guacamole, tortillachips og en kølende creme fraiche til den mexicanske kylling. På den måde er der noget at rense munden med, hvis det bliver lidt stærkt. En flok kolde øl på sidelinjen, og så er det lige før, at vi er klar til en mexicansk fest. Jeg vil i hvert fald ikke have problemer med at servere mexicansk kylling i fad som uformel gæstemad. Også selvom der egentlig “bare” er tale om nem hverdagsmad.
Tip! Se tips til tilberedning af ris i one pot retter under opskriften!
Mexicansk kylling i fad
Ingredienser
- 2 dl ris (jeg bruger jasminris)
- 1 stk løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 1 bdt forårsløg (skåret i tynde ringe)
- 1 stk peberfrugt (hakkede)
- 1 ds majs
- 1 ds kidneybønner (skyllede og afdryppede)
- 1 glas tacosauce (mild, medium eller hot)
- 400 gr kyllingebryst (skåret i tern)
- 2 tsk stødt spidskommen
- 3 dl hønsebouillon (evt vand + bouillonterning)
- 100 gr revet ost (jeg bruger cheddar ost)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skyl risene i rent vand. Sæt herefter risene i blød i vand i min 30-60 minutter men gerne længere. Hæld vandet fra risene og lad dem afdryppe.
- Kom ris, grøntsager, majs, kidneybønner, tacosauce, rå kylling og spidskommen i et ildfast fad. Hold evt. lidt forårsløg, peberfrugt og majs tilbage til pynt.
- Hæld bouillon i fadet og vend det hele rundt. Dæk herefter fadet med stanniol.
- Sæt fadet i ovnen i 30 minutter ved 190 °C (varmluft).
- Tag herefter fadet ud og fjern stanniolen. Rør rundt i blandingen, krydr med salt og peber og drys med revet ost på toppen.
- Sæt fadet tilbage i ovnen (uden stanniol) i ca. 15-20 minutter ved 190 °C (varmluft) indtil kyllingen er tilberedt og risene færdigkogte.
- Pynt evt. med et drys forårsløg, peberfrugt og majs inden servering.
- Server gerne med en klat creme fraiche eller guacamole på toppen og tortillachips.
Video
Noter til opskriften.
Risene skylles og sættes i blød, da de tilberedes i fadet sammen med de øvrige ingredienser. Det betyder, at man ikke hælder kogevandet væk på samme måde, som når ris koges i en gryde med vand.Tips til opskriften.
Er I ikke til kidneybønner, så kan jeg anbefale at skifte bønnerne ud med hvide bønner, som er knap så melede i smagen. Eller måske bælgede edamamebønner, som de fleste kan lide, fordi de minder en smule om ærter. Alternativt kan du droppe bønnerne helt og i stedet skrue op for mængden af grøntsager (peberfrugt, majs og forårsløg).
Tilberedning af ris i one pot retter.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke længere koger ris på traditionel vis ved at lade risene optage al vandet i gryden og derefter trække. I stedet bør man koge ris i rigeligt vand og efterfølgende kassere kogevandet for på den måde at minimere indholdet af arsen.
Dette kan i sagens natur ikke lade sig gøre i retter som denne. Derfor anbefaler jeg i stedet, at skylle risene grundigt i en sigte, og efterfølgende sætte dem i blød i minimum 30-60 minutter, men gerne længere. Har du travlt, kan du også overhælde risene med kogende vand, og lade dem stå i blød i 15-30 minutter. Dette påvirker naturligvis tilberedningstiden, så hold øje med fadet og smag evt. på retten inden servering, så du er helt sikker på, at risene hverken er over- eller undertilberedte.
Den smager fantastisk! Hold nu op, hvor var det bare lækkert og let 🙂
Blev serveret med en god “guaca”, creme fraiche, nachos og en let ice-berg salat.
Denne opskrift bliver helt sikkert gemt til videre brug 🙂
Maja – Tusind tak for din besked – jeg er glad for, at I kunne bruge opskriften.
Det er også bare en af vinder-menuerne herhjemme hos os 😀
Nøøj det smagte godt, bestemt ikke sidste gang vi har lavet denne ret. Så nemt bare lige at blande det hele og så ind i ovnen. Er flittig bruger af dine opskrifter, kæmpe ros til dig for god inspiration til aftensmaden ⭐️⭐️
Lene – Tusind tak for din søde besked 😀
Jeg er glad for, at den mexicanske kylling faldt i Jeres smag og at I kan bruge mine opskrifter 😀 😀
Sorte og sortøjede (blackeyed) bønner er også et godt valg, da de aldrig er melede og ikke er så store som røde kidneybønner.
Sætter man en større portion i blød, koger og putter i fryseren er der altid bønner til at tø op og drysse i salater og varme retter. Da den type retter har godt af at simre i lang tid, kommer jeg frosne bønner direkte i retterne.
Tror du, man kan bruge hakket oksekød? 🙂
Sara – Det tror jeg sagtens, du kan. Du skal bare være opmærksom på at skille det godt, så der ikke bare ligger én stor klump oksekød, som er vokset sammen 😀
Hvor mange personer er denne ret til ?
Sorry det stod jo i opskriften ?
Anne mette – Det er helt i orden 😀 😀
Hej?
Tror du kan kan bruge kyllingelår istedet for fileter?
Alice
Alice – Jeg tror sagtens, du kan bruge kyllingelår, men hvis ikke du skærer kødet af lårene, så skal du nok regne med en lidt længere tilberedningstid (eller måske brune lårene af først) – filet’erne skæres jo i mindre stykker og er derfor hurtigere at tilberede 😀
Mange tak for svaret – det vil jeg prøve ☺
Vi er nemlig nogle tøser som ynder at prøve noget nyt til vores kommensammener ?
Det er en rigtig go’ blog du har her og det er IKKE sidste gang jeg besøger den ☺!!!
Alice
Alice – Rigtig hjertelig velkommen her til bloggen – det lyder som en rigtig hyggelig ide med sådan nogle jævnlige komsammener – håber kyllingen bliver en succes 😀
Kan jeg bruge kikærter i stedet for bønner
Ellen – Ja, det kan du sagtens. Det er jo bare et spørgsmål og smag og behag 😀
Tror du man kan bruge bulgur i stedet for ris?
Michelle – Det tror jeg sagtens, at du kan forsøge dig med. Det vigtigste er jo, at ris/bulgur bliver tilpas tilberedt undervejs og eftersom bulgur skal have nogenlunde det samme som ris, burde der ikke være problemer 🙂
Skal kyllingen i rå? 😨
Cæcilie – Ja, det skal den 😀
Nøj, hvor ser det nemt og lækkert ud. Fandt din opskrift via et opslag af en bruger i gruppen Nem mad let at lave, som jeg nyder at følge. Jeg har et par spørgsmål hertil: Skal ovnen være forvarmet? Hvilken type ris bruger du og skal de skylles først?
Lotte – Dejligt at høre, at du har fundet min opskrift 🙂 Ovnen skal være forvarmet og jeg bruger som regel jasmin ris eller basmati ris, men det er jo smag og behag og har ikke som sådan nogen indflydelse på retten. Du behøver heller ikke skylle risene 🙂
Super lækker ret og tilmed nem at lave, 5 stjerner herfra
Elsebeth – Hvor er det dejligt at høre – tusind tak for din tilbagemelding 😀
Kan retten fryses?
Pernille – Både og. Forstået på den måde, at jeg personligt synes, ris får en lidt speciel og næsten grynet konsistens efter en tur i fryseren, imens andre fryser ris uden problemer. Så jeg anbefaler, at du prøver at fryse en lille smule af retten, og så smager du dig frem 😀
Hej, og tak for alle dine fine opskrifter. Hvis jeg nu vil lave denne ret i forvejen så jeg bruger mindst mulig tid til på den endelige tilberedning, hvor vil du så foreslå, at jeg stopper?
Flemming – Du kan uden problemer klargøre alle ingredienser i fadet, og så bare sætte det i ovnen og tilberede det, når I nærmer jer spisetid. Jeg vil ikke anbefale, at du bager fadet i noget af tiden, og så tager det ud af ovnen, fx halvvejs. Kylling, ris og grønt vil nemlig fortsætte tilberedningen i noget tid, selvom fadet ikke længere står i ovnen, og efterfølgende bliver det nærmest umuligt at sige, hvor lang tid retten “mangler” i ovnen. Du risikerer derfor at stå med tør kylling og udkogte ris.
Eneste alternativ, som jeg lige kan se, er at du laver fadet helt færdigt i ovnen, og efterfølgende varmer det portionsvist i mikrobølgeovn. Præcis som når man varmer rester. Men jeg har på fornemmelsen, at det ikke helt er den løsning, du er ude efter 😀 😀
Jeg lavede den skønne ret i går og det smagte rigtig godt MEN risene var slet ikke bløde, faktisk ret hårde?
Jeg lod dem stå i koldt vand i 1 time som der står – skulle det have været kogende vand?
Hanne – Nej, udblødning af risene har ikke noget at gøre med, om risene når at blive tilberedt i fadet. Det er udelukkende for at udskille arsen, at man anbefaler, at ris sættes i blød, når man nu ikke kan hælde kogevandet væk (som Fødevarestyrelsen anbefaler) 🙂
Når risene er hårde, skyldes det, at de ikke er tilberedt nok. Der er forskel på, hvor lang tids tilberedning, de forskellige typer ris kræver. Derfor skriver jeg, at fadet skal tilberedes i ca 45-60 minutter, til risene er møre, ligesom jeg også anbefaler, at man rører rundt i fadet, så risene i midten kommer ud til kanten, hvor de nemmere tilberedes. Jeg bruger selv jasminris. Nu ved jeg jo ikke, hvad der kan være sket, men typen af ris og tilberedningstiden kan i hvert fald spille ind. Kan du måske nikke genkendende til noget af ovenstående? 🙂
Hvornår skal spidskommen tilsættes
Karina – ALT skal i fadet på én gang undtagen osten, som først skal drysses over, når fadet har været i ovnen første gang. Det er derfor, det er sådan en dejlig, nem ret 😀 😀
Er 1 dåse majs en lille eller en stor? 😘
Sofie – Hihi, det er faktisk helt valgfrit. Forstået på den måde, at hvis I godt kan lide majs, så kan du bruge en stor, og vil I bare gerne have nogenlunde balance imellem majs og de øvrige ingredienser, så kan du bruge en lille dåse 😀 Jeg har brugt begge størrelser med rigtig fint resultat 😀 😀